Ana SayfaHaberlerEkonomiPiyasalara Şok… Trump Çin’e...

Piyasalara Şok… Trump Çin’e Yüzde 10 Ek Vergi Koydu!

ABD Başkanı Trump’ın Çin’in 250 milyar dolarlık ihracatına % 25 vergi koymasının ardından Çin de misillemede bulununca ABD ile Çin arasında bir ticaret savaşı başlamış, bunu sona erdirmeye yönelik iki ülke heyetleri arasındaki görüşmeler de Mayıs ayında kesilmişti. Dünya ekonomisi ve piyasalar bu nedenle büyük zarar görmüş fakat Japonya’daki G-20 zirvesinde Trump ve Xi’nin biraraya gelmesiyle heyetler arası görüşmeler yeniden başlamıştı. Bu başlangıç öncesi Trump Çin’in 300 milyar dolarlık ithalatına da yeniden vergi koyma tehdidinde bulunmuştu.

Şimdi ise görüşmeler yeniden başladığına göre kimse Trump’dan böyle bir ek vergi en azından yakın zamanda beklemiyordu. Ne var ki beklenmeyen oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, twitter hesabından yaptığı paylaşımda,

“Temsilcilerimiz Çin’le ticaret görüşmeleri gerçekleştirerek ülkemize döndüler. Üç ay önce Çin ile bir anlaşmamız olduğunu düşündük, ancak ne yazık ki, Çin anlaşmayı yeniden müzakere etmeye karar verdi.

Trump, “Daha yakın zamanda Çin, ABD’den büyük miktarda tarım ürünü alacağını açıklamıştı ancak bu gerçekleşmedi. Ayrıca arkadaşım Başkan Xi, Fentanyl’in ABD’ye satışını durduracağını söyledi – bu asla olmadı ve birçok Amerikalı ölmeye devam ediyor. Ticaret görüşmeleri devam ediyor, ve yeni fasıla 1 Eylül’de ABD’de başlayacak ve ABD’de Çin’den ülkemize gelen 300 milyar dolarlık mal için yüzde 10’luk ek bir tarife uygulamaya başlayacak. Bu ek vergi, zaten yüzde 25 gümrük vergisi konmuş 250 milyar dolarlık ürünü kapsamıyor. Çin ile kapsamlı anlaşma konusundaki olumlu diyaloğumuzu sürdürmeyi ümit ediyoruz ve iki ülke arasındaki geleceğin çok parlak olacağına inanıyoruz” dedi.

İşte Trump’ın o tweet’leri:

PİYASALAR SARSILDI

ABD borsasında Trump’ın açıklamasının ardından düşüş yaşandı. Dow Jones Endüstri Endeksi negatif bölgeye taşındı.

ABD’li ve Çinli müzakereciler Çarşamba günü Şangay’da 2 gündür devam eden görüşmeleri herhangi bir ilerleme sinyali olamadan sonlandırdı. Ancak yine de her iki ülke de müzakereleri yapıcı olarak niteledi. Görüşmelerin bir sonraki turu Eylül ayında yapılacak.

ABD ve Çin geçtiğimiz yıldan bu yana karşılıklı gümrük vergileri adımlarıyla ticaret savaşı gerilimini yaşıyor. Dünyanın iki büyük ekonomisi arasında yaşanan ticari gerilim küresel tedarik zincirlerinde aksamaya yol açtı, finans piyasalarını sarstı.


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Tahtadan yapılmış 53 harika ötesi sanat eseri

Çok ilginç denilebilecek yeni bir listeyle karşınızdayız. Bu listede ağaçlardan yapılmış...

Tüm zamanların en şahane kitapları 125 yazar tarafından seçildi!

125 yazar tarafından İngiliz ve Amerikan Çağdaş Edebiyatı'nın 10 şahane kitabı...

Rob Gonsalves’in elinden çıkmış 37 muhteşem resim

Optical Illusion Paintings By Rob Gonsalves The beautiful and mind-bending illusions in...

Kulaklarınızın duyduğuna inanamayacaksınız, bu ağaç damarlarından akan müzik

Evet, bu müziğe çok şaşıracaksınız, sıradışı bir deney sonucunda ortaya çıkan...

Tartışı-Yorum

Kerbelâ’ya Giderken İmam Hasan

Hz Ali, Harici İbni Mülcem tarafından şehit edildiğinde, ikinci İmam Hasan otuz yedi yaşındaydı. Al Müctaba (seçkin, seçilmiş) sıfatın erişmişti ve Ehlibeyt’in başına geçmişti. İmam Hasan, babası Hz. Ali’nin defin işlemlerini yaptıktan sonra,  bütün halkı topladı. Ramazan ayının 21....

Alevilikte Tenasüh İnancının Kökeni

Tenasüh (reenkarnasyon, metampsikoz), yaygın tabirle insan bedeni öldükten sonra ruhun başka bedene göç etmesi ve hayatını sürdürmesi. Tenasüh inancı insanoğlunun yaşadığı tüm coğrafyalarda kendine bir şekilde yer bulmuş eski...

Düşünürken

Sevgili okur bu atmosferde yazı yazmak hiç olmadığı kadar zor, öyle ki ciğerden kaleme kan çekmek kalemden kağıda mürekkep akıtmaktan daha kolay. Neden mi? Öyle bir iklim yaşıyoruz ki...