Sesler, belli frekanslarda yayılan yükseklik ve alçaklık seviyesi değişken olan işitsel bir kavramdır. Sesler, her ne kadar iletişim için olmazsa olmaz temel unsur olsa da yüksek frekansta yükselen sesler, kişilerin rahatsızlık duymasına neden olur ki bu da beraberinde birtakım sorunları getirir. Ses izolasyonu, günümüzde yasal olarak şart koşulan ve yapılması mutlak surette şart olan bir işlemdir. Bu işlem için yumurta sünger, piramit sünger, akustik paneller, Ses İzolasyon Malzemesi gibi birtakım araçlar kullanılır. Bu malzemelerin her birinin kendine göre var olan özelliklerini inceleyerek karar vermek ve mekanın gerekli ölçümlerini yaptıktan sonra işlem yapmak daha doğru olacaktır. Yüksek seviyeli seslerin engellenmesinde oldukça etkili olan ses yalıtım malzemeleri ile ses yalıtımı ve ortam akustiği sağlanır. Ses yalıtımında kullanılan malzemeler arasında akustik süngerler, basotect basotect süngerler kullanılır. Bariyerli çeşitleriyle oldukça etkili olan ses yalıtım malzemeleri dışında bariyerli süngerler, bondex süngerpan ve ahşap yünü heraklith gibi malzemelerde kullanılarak ses yalıtımı en üst seviyede sağlanmış olur. Ses yalıtımı, belirli bir ses kaynağı ve reseptöre göre ses basıncını düşürmenin herhangi bir yoludur. Sesi azaltmak için birkaç temel yaklaşım vardır; kaynak ve alıcı arasındaki mesafeyi arttırmak, ses dalgalarının enerjisini yansıtmak veya absorbe etmek için gürültü bariyerleri kullanmak, ses bölmeleri gibi sönümleme yapıları kullanmak veya aktif ses üreteçleri kullanmak.
Akustik yalıtım tasarlanırken, bir odadaki sesi iyileştirmek ve bitişik odalara veya dış mekanlara / odalardan ses sızıntısını azaltmak için iki ayrı ses yalıtımı probleminin göz önünde bulundurulması gerekebilir ( Ses iletim sınıfı ve ses azaltma indeksi ). Akustik yalıtım ve gürültü kontrolü, istenmeyen gürültüyü sınırlamak için kullanılabilir. EPDM ham maddesi ile üretilerek iki alçıpan arasında kullanılan kauçuk ses yalıtım bariyerleri ile ses yalıtımı yapılır. İnce yapısı olmasına rağmen uygulandığı ortamda yüksek derecede ses yalıtımı sağlar. Bantlı ve bantsız çeşitleri vardır. Ses yalıtımı konusunda şikayetlerin önüne geçmek için iki levha bariyer üst üste getirilerek Ses İzolasyon Malzemesi kullanılır. Oluşan yankı sorunu için bir kat ses emici yüzey akustik sünger eklenerek yankı engellenir. Ses izolasyonu yapıyı planlarken dikkate alınmalıdır.
Yapıların duvar, döşeme, tavan, cam ve doğrama gibi unsurlar planlanırken, ses izolasyon özelliği yüksek olan malzemeler tercih edilmelidir. Ses yalıtımıyla, alt ve üst kat seslerinin geçişinin yanı sıra komşu duvardan geçen sesler de önlenmiş olur. Ses yalıtımı yapılacak alan yer zemin ise titreşim sesi yutması için mantar, kauçuk mantar, şilte şap altı zemin kauçuk ya da PVC kauçuk tabanlı halı kullanılır. Akustik yalıtımda sizlere katkı sağlayan dekoratif Ses İzolasyon Malzemesi ve ses geçiş engelleyici akustik izolasyon materyalleri hakkında daha teknik detayların yer aldığı bilgilere Turkish Acoustic web sitelerini ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.