İstanbul Modern Sinema, Kino İstanbul tarafından İstanbul Şehir Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen İstanbul Sessiz Sinema Günleri’ne ev sahipliği yapıyor.
9-12 Ekim tarihleri arasında, gerçekleşecek “Sessiz Sedasız Geldiler” temalı programda, sinemanın erken döneminden çeşitli örnekler, dünyanın çeşitli arşivlerinden Osmanlı dönemi görüntülerinin bir araya getirildiği “Osmanlı’dan Görüntüler” kapsamında bir seçki, Orson Welles’in uzun süre kayıp olduğu sanılan ve seyirciyle ilk kez 2013 yılında buluşan Too Much Johnson (“Çok Johnson”) adlı 1938 tarihli filmi, Türkiye sinemasının 100. yılı kutlanırken, 1914’te, 1. Dünya Savaşı’nın başlamasına ramak kala çekilmiş pasifist Belçika filmi Maudite Soit la Guerre (“Savaş Cehennemdir”) ve diğer ülkelerden yüz yıllık örneklere yer veriliyor.
Sinemanın doğduğu 1895 yılından 1927’ye kadar olan dönemde sinema sessizdir. Teknik anlamda sesin kaydedilemedigi filmlerin görsel anlatımı ve gücü öne çıkar. Sinema tarihine öncülük eden ve halen birçok sinema yapımcısına, sinemasevere, oyuncuya ilham kaynağı olan sessiz filmler; ilk kez bu yıl İstanbul Sessiz Sinema Günleri adıyla izleyiciyle buluşuyor. Bu etkinlik son dönemde sessiz sinemaya ve film restorasyonu konusuna ilginin artması ve dünya çapında duzenlenen birçok sessiz film festivalindeki eserlerin Türkiyeli sanatseverler ile buluşması açısından büyük bir önem taşıyor. Yüz yıl öncesinin kültürel, toplumsal, siyasi ve sanatsal gündemine ışık tutan etkinlik, izleyicisine tarihe tanıklık etme şansını sunuyor.
Festival programı yakın bir tarihte açıklanacak.