Ana SayfaKültür SanatSinemaStudio Ghibli’den Aya Suzuki,...

Studio Ghibli’den Aya Suzuki, 3. Uluslararası The Cartoon Mill Çizgi Film Festivali’nde eğitim verecek

Türkiye’nin ilk çizgi film okulu The Cartoon Mill, 3. Uluslararası The Cartoon Mill Çizgi Film Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Antalya’nın Kaş ilçesinde 29-30 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek festivalde çizgi film üzerine akademik sunumlar, atölye çalışmaları ve çizgi film müziklerinin seslendirildiği konser gerçekleştirilecek.

Studio Ghibli’den Aya Suzuki eğitim verecek

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, Kaş’ta üç yıl önce 5 TL bütçeyle çizgi film okulu kurmak için çalışmalarına başlayan Fatih Küçük, bu zamana kadar çok sayıda çocuğun ve yetişkinin çizgi film üzerine eğitim almasına katkı sağladı. Türkiye’nin ilk çizgi film müzesini de sahip The Cartoon Mill’in üç yaşındaki festivalinin içeriğine dair Küçük şunları kaydetti:

“Bu yıl üçüncü kez insanlara farkındalık kazandırdığımız, ‘Türkiye’de güzel bir şeyler oluyor’ diye düşünmelerine neden olacak bir festival hazırladık. Hayao Miyazaki’nin kurduğu Studio Ghibli’de çalışan animatör Aya Suzuki bu yılki festivalimizde eğitimler düzenleyecek. Öte yandan animatörler, Mısır’dan Ahmet El Aswah ve İtalya’dan Adelle Dalla Pozza da eğitimler verecek. Bu isimlerin yanı sıra Türkiye’deki animasyon alanında çalışmalar üreten akademisyenler de festivale katılacaklar. Festival ile birleştirdiğimiz bir TüBİTAK projesine dair 30 akademisyen ve sanatçı Türkiye’de animasyon ve çizgi film alanında yapılan bilimsel çalışmaları anlatacaklar.”

Çizgi film müziklerinden oluşan konser de festivalde

“Aynı zamanda Afyon ve Anadolu Üniversitesi’nde akademisyen olan iki müzisyen Studio Ghibli’nin yaptığı filmlerin müziklerini konser olarak hazırladılar. Kaş Antiphellos Antik Tiyatro’da dileyen herkesin katılabileceği, ücretsiz olarak düzenlenecek konserde 11 çizgi film müziği seslendirecekler. Yani, filmlere ödül verilen festivalden ziyade bilimsel ve atölyelerin yoğun olduğu bir içerik hazırladık. İnsanlara ulaşmak ve dokunmak istiyoruz.”

‘Taş duvar örüyorum’

Çizgi film okulunu kurdukları ilk yıl festival yapmaya başladıklarını, ilk festivalin de kimseden destek almadan gerçekleştiğini belirten Küçük, geride kalan üç yıla ilişkin ise şunları söyledi:

“Bu projede kendimden ziyade insanları ön plana koymaya çalışıyorum. Şu anda deyim yerindeyse taş duvar örüyorum. Buranın kurucusuyum ama aynı zamanda bir amelesiyim. Başkalarını projeye dahil ettiğinizde bu büyüyor ve daha samimi, güzel oluyor. İlk yılımızda hiç destekçimiz yoktu ama bu yıl Kaş Belediyesi gelip, ‘Biz size destek olmak istiyoruz’ dedi. Onun dışında dernekler de katkı sağladılar. İnsanlar bu festivale dahil olmak istediler ve projemiz ülkeye mâl olarak devam ediyor.”

‘İnsanlar gelip çizgi film tarihini burada görsün istiyorum’

Türkiye’nin ilk çizgi film müzesi de geçtiğimiz yıl açıldı. Kronolojik olarak geçmişten bugüne çizgi filmin tarihi gelişiminin yer aldığı müzeye ilişkin ise Küçük şunları söyledi:

“Müzemizi açmamızın ardından bölgede çok ciddi bir fırtına oldu ve zarar gördük. Müzemiz su aldı ve bazı eşyalar deforme oldu. Bu yıl yeniden müzemizi inşa ettik ve daha büyük bir müze ortaya çıktı. Şu an geçtiğimiz yıla göre yüzde 20 daha fazla materyale sahibiz. Çizgi filmin geçmişi 35 bin yıl öncesine dayanıyor. İnsanlar gelip çizgi film tarihini burada görsün istiyorum. Dünyadaki insanlar bir ülkeyi yaptıklarıyla, gösterdikleriyle tanır. Türkiye de dünyada güzel tanınmak istiyorsa bunu sanatla yapabilir. Biz de çizgi film alanında nitelikli evrensel değerlere ulaşabilirsek kendimizi dünyaya daha güzel tanıtabiliriz diye düşünüyorum.”

3. Uluslararası The Cartoon Mill Çizgi Film Festivali’nin programı ise şöyle:

29 Haziran Cumartesi

09.00 – Murat Moroğlu (Yazar-eğitimci) – “Geleneksel Oyunlar”

10.00 – Aya Suzuki (Japonya–animatör) – “Dijital Animasyon”

13.00 – Yusuf Ulufer (Animatör-eğitimci) – “Sihirli Animasyon”

13.00 – Murat Moroğlu (Yazar-eğitimci) “Çocuk Kitapları” (söyleşi)

13.00 – Bihter Kaya –  (Masal Anlatımı)

14.00 – Fidan Tonza (Akademisyen–OMÜ) – “Animatik Karakterlerden Seramik Düdüklere”

15.00 – Özlem Ayvaz, Ramazan Tilki (Akademisyen-OMÜ) –  “Karakter Tasarımından 3 Boyutlu Forma”

16.00 – Ahmet El Aswah (Animatör-Mısır)  – “Geri Dönüşümden Animasyona”

17.00 – Adelle Dalla Pozza (İtalya) -“ İtalyan Çizgi Film Tarihi”

19.30 – Festival Töreni (Kaş merkez / Antiphellos Antik Tiyatro) (The Cartoon Mill, Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi, Kaş Milli Eğitim adına festival konuşmaları)

20.00 – Eğitimcilere Belgelerinin Takdimi / M.Emre Gül (Akademisyen – AÜ) –  “The Cartoon Mill Belgeseli” hakkında konuşma

20. 30 –  Aya Suzuki (Japonya–animatör) – Konuşma

21.00 – 22.00 – Studio Ghibli Müzikleri Konseri (Özgün–Sonat COŞKUNER / Akademisyen, AKÜ – AÜ)

30 Haziran Pazar

09.00 – Murat Moroğlu (Yazar-eğitimci) –  “Geleneksel Oyunlar”

09.30 – “Matematik ve Çocuk Edebiyatı” (TÜBİTAK proje ekibinin katılımı)

10.00 – Aya Suzuki (Japonya–animatör) –  “Dijital Animasyon”

13. 00 – Ayşe Gül Çetin – Atakan Yılmaz (Akademisyen, DPÜ–eğitimci ) – “3 Boyutlu Karakter Hazırlama”

14.00 – Nazik Çelik Yılmaz, Ali Aycan Gürbüz, Fatih Kara, Yahya Özkan Akyürek (Akademisyen-DPÜ ) – “3B Animasyon Üretim Süreçleri”

16.30 – Ahmet El Aswah (Mısır–animatör) – “Geri Dönüşümden Animasyona”

17.30 – Katılımcı Sertifika Töreni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Başını alıp gitmek isteyenlere 12 ülke ve kabul şartları

Usta şair Özdemir Asaf bir şiirinde şöyle diyor: "Kolay mıdır bir...

Derbi sonrası sosyal medya ve caps

Spor Toto Süper Lig'in 22. haftasında karşılaşan Fenerbahçe - Galatasaray karşılaşmasında...

Harika 20 çalışmasıyla sıradışı yağlı boya sanatçısı Riusuke Fukahori

Japon sanatçı Riusuke Fukahori, kendine has yöntemi ile harika ötesi yağlı...

Barışı öğretmenin 10 adımı

Dünya tarihinde barıştan çok savaşların yazılması hiçbir zaman bir tesadüf değildir....

Tartışı-Yorum

Zannımın kıpırtıları

Kendi öz farklılığı insanı değerli kılan en önemli unsurdur. Farklı bakış açıları, farklı soluk alış-verişler ve hayatı farklı yudumlayışlar hayat tuvalinde manzarayı ısıtan en canlı renklerdir. Bütün bu farklılıkları...

Slavoj Zizek: Türkiye’nin bir devlet olması devletin işlediği suçları aklamaz

Dünyaca ünlü filozof Slavoj Zizek, Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın'ın “PKK'nın Marksist-Leninist bir terör örgütü olması, işlediği suçları aklamaz” sözlerine yanıt verdi. Zizek yanıtında "Evet, Türkiye’nin bir devlet olduğu gerçeği de Türk...

Ortadoğu`nun Panaroma Denemesi – Tartışı-Yorum

Tartışı-Yorum / Yakup Emrah Şüphesiz ki zulmün egemen olması ile birlikte birçok kavram, gücü ellerinde bulunduran totaliter sistemlerin kendi fikriyatlarını muhafaza etmek adına ürettikleri büyülü sözlerdir. Örneğin İnsan Hakları Bildirgesi...