Ana SayfaHaberlerEmlakŞufa Hak(sızlığı) yasal peki...

Şufa Hak(sızlığı) yasal peki adil mi!

Tartışı-Yorum / Tolga Yumrukaya

Hisseli tarla ve arsa alanlar dikkat!
Tarla veya arsa vasıflı hisseli taşınmaz alımlarında satış bedellerini gerçek bedellerden göstermeyen alıcılar mağdur oluyor. Gayrimenkul fiyatlarının yükselmesini fırsat bilen paydaşlar, sonradan alım yapan hissedarlara şufa (önalım)hakkı davası açıyor.
Şufa hakkı ; Hisseli taşınmazların alım–satım işlemlerinde önceliği hissedara veren ve tebliğ edilmeden 3.şahıslara yapılan satışlarda 2(iki)yıl geçerli olan ve tapuda gösterilen bedel üzerinden alış yapılmasını sağlayan kanuni hak.
Peki yasal olduğu kadar adil mi?
Alıcılar;
-Tarlayı kendilerinden önce alan kişinin düşük bedellerden göstermesi
-Tarlanın çok hissedarlı olması
-Hissedarların büyük çoğunluğunun Mernis’te adres kaydı olmaması
Gayrimenkul gerçek bedelden gösterildiğinde alıcıdan fatura alınamamasından dolayı oluşan KDV açığı
-Satıcıların vatandaşa sözlü muvafakat vermeleri
-Satış bedellerinin ile belediye rayiç bedelleri arasındaki 45*50 kat fark(yıllardır vatandaşa rayiç bedeli biraz geç yeter uygulamasının öğretilmesi)
-İşlemlerin %80’de böyle bir uygulamaya rastlanılmaması gibi sebeplerden dolayı gerçek bedellerden göstermiyorlar.Burada söz etmek istediğim kitle hayatı boyunca yapmış olduğu birikim ile bir arsa-tarla yatırımı yapmaya çalışan kişilerdir.Yoksa bu işin ticaretini yapıp,gerçek bedellerden göstermeyenler tabi ki de bile bile vergi de usulsüzlük yapmaktadırlar.Gelelim konumuza…
Belediyenin satış bedelleri üzerinden önalım hakkı kullanan ve kanuni hakkım diye vicdanını rahatlatanlara… Kişilerin iş yapılış usulünü bilmemelerini, yukarıda sıralamış olduğum sebeplerden kaynaklı gerçek bedeller üzeriden göstermemelerini fırsat bilip son aylara kadar fiyatların iyice artmasını bekleyip ardından kişinin rızası olmadan zorla ellerinden alanlara…Değerinden benim tarlam deyip, fiyat verip istediniz de satmadılar mı?
Evet çok haklısınız. Kanuni hakkınız.Peki o kişinin aldığınız fiyattan daha fazla ödediğini ve gayrimenkulun değerinin daha fazla olduğunu bilerek bunu yaparken vicdanınız rahat mı? Bir de bunu yapanlar varlıklı kişiler, toprağa çok ihtiyaç duyuyorsanız az sabredin, sonunda kavuşacaksınız nasılsa…
Ülkede sanki hukuk var da yapılan iş kanuni olsun. Madem kanun var, o zaman pratikte uygulanabilir olacak arkadaş: Diyelim ki A kişisi 1 yıl önce 60.000TL bedel ile tarla almış ,B kişisine bunu satmak istiyor. Tapu satış değeri 4.000TL olsun. Kişi bu gayrimenkulü 70.000TL ye satıyor olsun.
1- A kişisi önce gidecek noterden tüm hissedarlara tebligat çekecek, sonra hissedarların yasal satın alma sürelerini bekleyecek (bunu yapan kaç satıcı var ülkede)
2- B kişisi satın alım işleminde 70.000TL gösterecek,A kişisi %20lik bir gelir vergisi hatta belki adam bir yerler de daha gayrimenkul sattıysa %18 ticari kazanç vergisi de ödeyecek.(Bu kez mağdur A kişisi)
Şimdi burada söyleyin bakalım kişi ne yapmalı? Böyle uygulama olamaz. Sonra da siz çıkın tapu değeri üzerinden dava açın ve kanuni hakkım deyin.Pardon ,anlayamadım…!!! Hangi kanun? Zenginlerin haklarını savunurken yoksullar sesini çıkaramasın diye çıkan mı?

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Makyöz Laura Jenkinson’dan akıllara ziyan 30 yüz boyama çalışma

Dünyada sanat yolculuğuna çıktığımızdan beri anlıyoruz ki bu gezinin ucu bucağı...

Mutlaka izlemeniz gereken En iyi 20 özgürlük filmi

En iyi özgürlük filmleri demişken Jean Cocteau'nun şu sözünü hatırlatmadan geçmemek...

Mardin’de Mutlaka Gezilmesi Gereken 10 Yer

Anadolu’da birçok kültüre ev sahipliği yapan Mardin, yedi bin yıllık...

Tok tutan 4 besin

Yemek sonrası fazla zaman geçmeden acıkıyor musunuz? Ne kadar yemek yerseniz...

Tartışı-Yorum

Press Haber üretimlerinize yer veriyor

Üniversiteden yeni mezun olduğumuzda ve iş için kapıları çalmaya başladığımızda önümüze çıkan en büyük sorun ‘deneyim’ oldu. Her medya şirketi deneyimimiz olup olmadığını sordu ve varsa daha önceki çalışmalara...

Ortadoğu`nun Panaroma Denemesi – Tartışı-Yorum

Tartışı-Yorum / Yakup EmrahŞüphesiz ki zulmün egemen olması ile birlikte birçok kavram, gücü ellerinde bulunduran totaliter sistemlerin kendi fikriyatlarını muhafaza etmek adına ürettikleri büyülü sözlerdir. Örneğin İnsan Hakları Bildirgesi...

Yarasa

İtiraf ediyorum ben bir kuklayım! Konuşan, tüketen, üreten, düşünen ama daima uyuyan bir kukla.                              ...