Ana SayfaHaberlerEkonomiSuudi Arabistan petrol piyasasında...

Suudi Arabistan petrol piyasasında fiyat savaşını başlattı, fiyatlar %30 geriledi

 Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarını düşürmesi ve gelecek aydan itibaren üretimini artırmayı planlamasının ardından %30’a yakın geriledi. ABD ham petrolü tarihin en sert düşüşünü kaydetti.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ile ikinci büyük üreticisi Rusya, fiyatları yükseltmek için üç yıldır devam eden üretim kısıntısı anlaşmasını uzatmak için geçen hafta müzakere yürütüyorlardı. Müzakerelerin başarısız olmasının ardından Suudi Arabistan pazar payı savaşı başlattı.

Brent ve ABD ham petrolünün fiyatı %30 geriledi. Brent petrolü bu seviyelerden kapanırsa Körfez Savaşı’nın başlangıcı olan 17 Ocak 1991’den bu yana en sert kaybı kaydetmiş olacak.

Sidney merkezli Probis Securities yatırım danışmanı Jonathan Barratt, “Herhalde artık tüm tahminler anlamını yitirdi… Pazar payı kapmak için (fiyatlarda) dibe yarış başlamış gibi görünüyor” dedi.

Suudi Arabistan dünyanın en büyük üretici birliği OPEC’in fiili başkanı olarak üç yıldır OPEC’e üye olmayan ülkelerle yürütüyordu. OPEC+ olarak adlandırılan bu grupta üye olmayan ülkeler Rusya önderliğinde hareket ediyorlardı.

OPEC ile Rusya arasında yürütülen müzakereler Cuma günü anlaşmazlıkla sonuçlandı. Moskova üretimin daha da azaltılmasına karşı çıktı. Suudi Arabistan ise buna karşılık olarak var olan günde 1.5 milyon varil kesintiden tamamen vazgeçti. Enerji Bakanı Alexander Novak, Cuma günü OPEC’in merkezi Viyana’da yaptığı açıklamada, “1 Nisan’dan itibaren ne OPEC ne de OPEC dışı ülkeler sınırlamalara tabi olacak” dedi.

Reuters’a Pazar günü bilgi veren iki kaynak Suudi Arabistan’ın Mart sonunda bitecek olan üretim kısıtlama anlaşmasının ardından üretimi artıracağını söylerken, devlet petrol şirketi Aramco  Cumartesi günü petrol fiyatlarını düşürdü.

Üretim kısıntısı anlaşması süresince ortalama günde 9.7 milyon varil petrol üreten Suudi Arabistan, kaynakların verdiği bilgiye göre Nisan ayında 10 milyon varilin üzerinde, 11 milyon varile yakın miktarda üretime geçecek. Suudi Arabistan’ın petrol piyasasında pazar payını korumak için üretimi azami düzeye çıkarması gerektiğini belirtti.

Suudi Arabistan bu hamle ile, anlaşmayı talepleri doğrultusunda uzatmadığı için Rusya’yı cezalandırıyor.

Petrol üreticileri son olarak 2014-2016 arasında, ABD’nin daha fazla pazar kapmaması için fiyat savaşına girmişti. ABD o dönemden bu yana artan kaya petrolü üretimi sayesinde dünyanın en büyük petrol üreticisi haline geldi.

ING Economics tarafından yayımlanan değerlendirmede, “Fiyat savaşının başladığı net olarak görülüyor. Suudiler hafta sonunda hemen harekete geçtiler, Nisan ayı fiyatlarını önemli ölçüde düşürdüler” denildi.

 

investing


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Evlenmeden önce bir daha düşünmeniz için 10 evlilik filmi

Evlilikle ilgili filmler ya da evlilik filmleri demeden önce "evlilik kurumu"...

Başını alıp gitmek isteyenlere 12 ülke ve kabul şartları

Usta şair Özdemir Asaf bir şiirinde şöyle diyor: "Kolay mıdır bir...

Şubat Avrupa’da ‘Karnavallar’ zamanıdır!

Şubat Avrupa’da karnavalların zamanıdır. Venedik, Nice, Köln, Düsseldorf ve Santa Cruz...

Metaverse ile önem kazanacak 7 meslek

Bilim kurgu romanlarında ve filmlerinde yıllar önce tanık olduğumuz Metaverse kavramı,...

Tartışı-Yorum

Oruç nedir?

Oruç, insanın bedenini kontrol etmek, disiplin ve denetim altına almak, ruhsal yapısını güçlendirmek için yaptığı bir ibadettir. Oruç ibadeti belirli zamanlarda yeme, içme, cinsellikve eğlenmekten mahrum bırakma gibi; istekleri/duyguları  terk ederek, zihinsel/ruhsal yapıya...

Düşünürken

Sevgili okur bu atmosferde yazı yazmak hiç olmadığı kadar zor, öyle ki ciğerden kaleme kan çekmek kalemden kağıda mürekkep akıtmaktan daha kolay. Neden mi? Öyle bir iklim yaşıyoruz ki...

Ankara’da Gayrimenkulün Son Durumu

Ankara, bilindiği üzere memur kenti olarak da bilinmektedir. Fakat son yıllarda oluşan konut projeleri ve Büyükşehir Belediyesi’nin çıkarmış olduğu sosyal projeler ile   arsaların yüksek  noktada fiyatlanması aslında hiçte öyle...