Ana SayfaHaberlerEkonomiTÜFE bazlı reel efektif...

TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Eylül’de 76.66 oldu

Türkiye’nin fiyat düzeyinin ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) Eylül’de 76.66 seviyesine geriledi.

REK Ağustos’ta 76.92 olmuştu.

TCMB verilerine göre REK, Eylül 2018’de TL’de yaşanan sert değer kaybı ardından tarihi düşük seviye olan 62.50’yi görmüştü. Tarihi düşük seviyesinin görülmesini takip eden dönemde REK bazı aylarda gerilese de genel olarak yükseliş sergiledi.

Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye’nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.

Denklemde reel efektif kurun azalışı, TL’nin reel olarak değer kaybettiğini, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğünü gösteriyor.

Endeksteki değişim TCMB’nin TL’deki değer değişimlerinin enflasyona yansımasına verebileceği tepkiler açısından yakından takip ediliyor.


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Sinema endüstrisinin enkazı altında kalan düşük bütçeli 15 film

Bazı filmler gerek düşük bütçesiyle, gerek ülkelerindeki baskılar nedeniyle, gerekse yaşadığı...

William Harrison’un inanılmaz karakalem çalışmaları!

Chicago banliyölerinde büyüyen William Harrison, Illinois Üniversitesi'nde sanat eğitimi aldı yıllar...

4 partinin listesiyle Türkiye siyasetinde kadın erkek eşitliği

Milletvekili aday listeleri açıklanırken, kadın adaylarının siyasette katılımı da belli oldu. Cumhuriyet tarihinden beri siyasette karışılığı olmayan ve siyasetin dışına itilen kadın, bu seçimde de eşit bir şekilde temsil imkanı bulmasa da sayı her seçimde bir adım daha öne gidiyor.

10 maddede muzun saymakla bitmeyen faydaları

Muz deyip geçmeyin, muza sıradan bir meyve gözüyle bakmayın. Muzun faydaları...

Tartışı-Yorum

7 Haziran yapbozundaki Kılıçdaroğlu

Ben Türkiye'de ana muhalefet partisinin genel başkanı olsaydım, şu an söylenenleri söylerdim. Kılıçdaroğlu'nu Kılıçdaroğlu yapan bir fark göremiyorum ne kadar arasamda bulamıyorum.  7 Haziran seçimlerine yaklaşırken her geçen gün durum...

“Bize Her Yer İnönü”

  Kadir Gürhan “Bize her yer Trabzon” cümlesi Trabzonsporlularca özellikle deplasman tribünlerde yapılan yaygın bir tezahürattır. Yıllarca Trabzonspor taraftarı bize bu tezahüratla her deplasmanın birer Avni Aker olduğunu gösterdi. 2014-15 sezonu (Süleyman...

Yarasa

İtiraf ediyorum ben bir kuklayım! Konuşan, tüketen, üreten, düşünen ama daima uyuyan bir kukla.                              ...