Ana SayfaKültür SanatSinemaUluslararası Rojava Film Festivali’ne...

Uluslararası Rojava Film Festivali’ne operasyon iptali

Rojava Sinema Komünü tarafından kasımda yapılması planlanan Uluslararası Rojava Film Festivali, devam eden harekat nedeniyle iptal edildi. Komünün üyelerinden Sevinaz Evdikê, ‘dayanışmayı büyütme’ çağrısında bulundu.

Kuzey-Doğu Suriye’de rejim döneminde sinema ve alternatif sinema yasaktı. Devrimden sonra sinemacı olmak isteyen ve sinema kültürünü geliştirmek isteyen gençlerin hayali gerçek oldu. Bir grup genç Rojava Sinema Komünü kurarak, film gösteriminden film yapmaya, sinema eğitiminden festivallere, uluslararası sinemacıların da desteğiyle her alanda örgütlendi.

Direniş ve sinema Sevinaz Evdikê de Serêkaniyeli bir sinemacı. Rojava Sinema Komünü bünyesinde Serêkaniyê’de sinema çalışmaları yürüttü, Türkiye’nin operasyonlara başladığı 9 Ekim gününe kadar. Savaşa bir sanatçı olarak sinemasıyla direndi Sevinaz. Doğup büyüdüğü Serêkaniyê’de Türkiye’ye bağlı Suriye Milli Ordusu ve askerlerinin saldırı, yıkım, hırsızlık, yağmalama ve en sevdiklerini, akrabalarını savaşta kaybetmesine rağmen bir an olsun umutsuzluğa kapılmadı. Sevinaz, bundan önce de İŞID, El Nusra’nın Serêkaniyê’ye saldırılarına da tanıklık etmişti. Rojava Sinema Komünü üyeleri ile birlikte Sevinaz, Kuzey ve Doğu Suriye devrimini, direnişini ve yaşadığı acıları sinema yoluyla dünyaya duyurmaya çalışıyor, tarihe not ediyor.

‘Üç temel üzerine kurduk’

Senarist Sevinaz, Rojava Sinema Komünün kurulma aşamalarını ve hangi esaslar üzerinde kurulduğunu şöyle anlattı:

“Rojavalı gençler için sinema bir rüyaydı. Rojava Devrimi olmasaydı sinema bir hayal olarak kalacaktı. 2015 yılında sinema yapmak isteyen gençlerle bir araya gelip Rojava Sinema Komünü kurduk. Komünü üç temel üzerinde kurduk. Birinci; sinema kültürünün yayılmasıydı. Rejim tarafından film gösterimi yasaktı. Suriye rejimi tarafından onaylanan filmler dışında film izlenemiyordu. Alternatif sinema yoktu, gelişmesi de yasaktı. O yüzden ilk işimiz halkın içinde özgür sinema kültürü yaymak oldu. İkincisi; Kendi toplumu içinde, yine gençlerle birlikte film yapmak ve film izleyicisi oluşturmak istedik. Üçüncüsü ise; Sinemanın gelişimi için eğitime ihtiyaç vardı. Film gösterimleri ve film yapılması için eğitim verilecek bir akademi açtık.”

‘Küçük projelerle başladık’

Sinema Akademisi’nde iki eğitim dönemi tamamladıklarını belirten senarist Sevinaz, ilk dönem 16 öğrenci, ikinci dönem ise 7 öğrencinin akademiden mezun olduğunu söyledi. Sinema komünün küçük projelerle işe başladığını söyleyen Sevinaz, bunların da kısa film ve belgesel çekimleri olduğunu dile getirdi. Belgesel ve kısa filmlerin ise Şengal ve Kobani’yi anlattığını belirten Sevinaz, küçük projelerin hem eğitim hem de büyük projelerin alt yapısını oluşturduğunu ifade etti. 2017’den itibaren büyük projeler yapan komünün, köylerde, mahallelerde ve illerde film gösterilerinin yapıldığını dile getiren Sevinaz, köy ve mahalle film gösterilerini de 2016 yılında Rojava Film Festivali’ne dönüştürdüklerini hatırlattı.

‘Savaş nedeniyle iptal ettik’

13 Kasım’da yapmayı planladıkları Rojava Film Festivali’nin savaş nedeniyle iptal etmek zorunda kaldıklarını belirten Sevinaz, iptal ettikleri festivale yüzlerce film başvurusunu olduğunu şöyle anlattı:

“Şimdiye kadar binden film başvurusu olmuştu. İlk kez uluslararası filmler başvurmuştu. Bu kadar film başvurusunun yapılması bizi çok heyecanlandırmıştı. DAİŞ’in yenilgisinin ardından savaşın bitmesiyle büyük bir film festivali organize etmiştik. Rojava sinemasını temsil etmek için önemli hazırlıklar yapılmıştı. Rojavalı gençler kendi yaptıkları filmleri temsil edecekti.”

‘Sinemadan vazgeçmedik’

Dört yıl önce Serêkaniyê’de de sinema çalışmalarına başladıklarını ve bir stüdyo kurduklarını belirten Sevinaz, “Serêkaniyê’de savaş yaşanmasına rağmen sinemadan vazgeçmedik. Oradaki sinema çalışmalarımızı durdurmadık, savaşın yaşandığı ilk andan itibaren yaşanan her şeyi kaydetmeye çalışıyoruz. Sinemaya büyük bir emek vermiştik, durmak yerine daha fazla çalışmamız gerektiğine inandık” dedi. Sevinaz, sinema komününde yer Serêkaniyêli, Dirbêsîyêlî, Til Temirlı, Girê Spîli, Kamişlolu arkadaşlarıyla, savaşın içinde sinemacı olarak kısa sürede neler yaptıklarını ise şöyle aktardı:

“Seferberlik ruhuyla çalışıyoruz. Her sinemacı yanı zamanda bir basıncı gibi çalışıyor. Dünya basınına, buradaki Türkiye’nin savaş suçlarına dair fotoğraf ve görüntüler çekip gönderdik. Hunergeha Welat ekibiyle Şervano ve dönemin ruhunu anlatan Arapça şarkılara klipler çektik. Rojava’ya ilişkin çekilen filmlerin dünyada etki uyandırması için çalışmalar da yürütüyoruz. Direnişi sinemayla dünyaya duyuracağız.”

‘Şervano’ sekiz saatte bitti’

Yayınlandığı ilk andan itibaren dinleyen herkesi etkileyen ve Kuzey-Doğu Suriye’deki direnişte yaşamını yitirenlerin cenaze merasimlerinde çalınan, cephede de savaşçıların dinlediği “Şervano” şarkısının hazırlık sürecini anlatan Sevinaz, şarkının sözlerinin yazılması, bestelenmesi ve klibinin çekilmesi ile birlikte 8 saatte tamamlandığını belirtti. İlk kez sinema komünü olarak uzun metrajlı bir film hazırlığına başladıklarına dikkat çeken Sevinaz, “Dünyaya burada yaşanan savaşı ve kahramanlıkları sanat yoluyla duyurmak için hızla bir araya gelip uzun metrajlı bir film için harekete geçeceğiz” dedi. Sevinaz son olarak, Kuzey ve Doğu Suriye’de sinema çalışmalarında bulunup, film çekip, bağ kurdukları sinemacıların, devrimin içinde bulunduğu tarihsel ve zorlu süreçte dayanışmayı daha güçlü sürdürme çağrısında bulundu.

 

Kaynak: Yeni Yaşam 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

2016’da start veren en iyi 10 yabancı dizi

Yabancı dizi denildiğinde hemen sıralamaya başlarız: Game Of Thorones, Breaking Bad,...

8 maddeyle Arabeskin nadide sanatçılarından ‘akımları’ öğrenelim

Köyden kente göçün 'zorunlu' bir sonucu olarak değerlendirilebilecek müziğimizdeki arabesk meselesi, toplumumuzda...

Nikita Nomerz’den 18 çalışmayla şehrin ruhunu duvarlara yansıtan estetik

Nikita Nomerz, şehrin ruhunu sprey boyalarıyla eski yapılara yansıtmaya çalışan Rusyalı...

14 maddeyle 2015’te yaşanan unutulmayacak olaylar

2015'in önemli olayları... 2015 yılı geride kalırken, birçoğumuzun hemfikir olacağı üzere...

Tartışı-Yorum

Ne garip bir muamma ‘Ene’

Ne garip bir muamma “Ene”. İnsanı daha süslü yapan bir ziynetmi yoksa defektimi? İster doğal seleksiyona inanın ister tecelliyata, kabul edersiniz iç dünyamızda ruhumuzu yoğuran bu aletin bir faydası/anlamı...

Ankara’da Gayrimenkulün Son Durumu

Ankara, bilindiği üzere memur kenti olarak da bilinmektedir. Fakat son yıllarda oluşan konut projeleri ve Büyükşehir Belediyesi’nin çıkarmış olduğu sosyal projeler ile   arsaların yüksek  noktada fiyatlanması aslında hiçte öyle...

İttihat ve Terakki’nin Alevilik ve Bektaşilik üzerine araştırması

Neden İttihat ve Terakki Cemiyeti (İTC), Alevilik ve Bektaşilik üzerine bir araştırma yaptı? Kitabı ilk elime aldığımda kafamda bu soru ve içerisinde nasıl bir yaklaşım olacağı düşüncesi vardı. Günümüzde dahi yayınlanan...