Ana SayfaKültür SanatEdebiyatÜşüyor bir coğrafyanın yüreği
Google Haberler'de takip et!

‘Eylül Mayıs’a dönüşecek…’

Geo Milev

 

Üşüyor bir şehrin yüreği,  geceler buzdan karanlık. Yan yana dizilmiş çadırlar kanıyor. Üşüyor yeryüzü ve şehrin sokaklarında geziyor soğuk. Bir çocuk gözlerinde acının izlerini taşıyor. Bir bahar var ve gelecek mutlaka çocuk. Umudun ışığını taşıyor, geleceğimiz umudumuz çocuk. En amansız fırtınalar diner çocuk, savrulur uzaklara bu karanlık soğuk.

‘Baharın ardından dönmüştük şehre’

Fırtına sonrası gündüze kalkmış gibiydi küçük Adar’ın yüreği, ailesi ile birlikte dönmüşlerdi şehirlerine yeniden. En çok küçük kardeşi Şevîn’i düşünüyordu. Hemen evlerinin yanında çadır kurmuşlardı ve her gün yeni yeni çadırlar kuruluyordu ev önlerine.

Bir baharın ardından dönebilmiştik şehre, şehrin bahar aylarındaki çiçek açışını görememiş, kokusunu ve havasını içimize çekememiştik. Acılar savurmuştu insanları gurbete, zor günleri getirmişti, ardı sıra hüzün kokan günler, amansız bir fırtına gibiydi. Erken kalkmıştı Adar, her zaman erken saatte kalkıp okula gitmeden önce tartıcılık yapar, öğleden sonra elinde kitaplar, okula giderdi. Gittikleri şehirde de mendil, sakız satmıştı ve boyacılık yapmıştı.

Dünyanın birçok yerinde çocuklar, büyük acılar içinde büyürler, ölümün karanlık gölgesi sarar birçoğunu hayattan alır, kendi coğrafyasının sınırlarında kaçakçı denir adlarına ve erken başlarlar çalışmaya, ekmek telaşına küçücük yürekleriyle.

hakkında yuksekova yikim bina çocuk

‘Mecburdu demirleri çıkarmaya’

Enkazlardan yükselen taş ve demir molozları şehrin yalnızlığını anlatan bir dil oluyordu, sessiz bir sis gibiydi şehrin sokakları, gündüzü arıyordu elektrik lambaları. Adar, enkazlara bakıyordu. Molozlar yığılmıştı, taş, demir ve betondan yüksek molozlar. Demirleri toplayan çocukları gördü, enkaz molozlarının sonradan oluşmuş bir tepeyi andıran en üstünde, uzun-kısa demirleri küçücük elleri ile çıkarmaya çalışıyorlardı. Bir süre izledi onları öylece, dolaştı biraz Adar, biraz ilerlemişti ki kimsenin daha önce bakmadığı, enkaza dönen bir başka evin önünde durduktan sonra üst üste yığılı haldeki betonlara basarak, ince uzun ve kısa demirlerin arasında buldu kendini. Demirler çok sağlam yapışmışlardı çimento ile duvarlara.

Elleri acıyordu Adar’ın, demiri her çekişinde kendine doğru. Ama mecburdu demir çıkarmaya, ailesi vardı, en çok küçük kardeşini düşünüyordu, bebekti daha ve abisi iş bulamamıştı gittiği şehirde. Adar bir kaç kilo demir çıkarmanın sevinci ile uzaklaştı enkazından evin, ekmek alacaktı o demirleri satabilirse, süt alacaktı küçük kardeşi Şevîn’e.

Üşüyor bir coğrafyanın yüreği

‘Tüm insanlar üşüyor…’

Üşüyor bir coğrafyanın yüreği, acılar biriktirmiş ölümler sığmıyor tabutlara. Annelerin dillerindeki ağıtlar yükseliyor, yürek yangını bir çığlıktır mevsimleri zamanın. Şehrin mahallelerinde enkaza dönen evlerin yanlarındaki çadırlarda kalanlar üşüyor, toprağından uzağa savrulmuş gurbette acılar üşüyor. Çocuklar ve minicik elleriyle bebekler üşüyor,  tüm insanlar üşüyor, geçen sonbahar mevsiminde yazdan kalma hüzün üşüyor, kış ayı üşüyor şimdi metrelerce biriken karda, elektriksiz uzun geceler,  yanmayan sokak lambaları karanlıkta üşüyor.

Üşüyor Kürdistan’ın yüreği, dünyanın bütün acılarını yüreğime sarıyorum. Bir çocuk masumluğudur baharı getirecek olan. Yarınlara hasretim, güzel günler gelecek. Göreceğiz inanıyorum çocuklar, umuttur bahara giden yol. Geceleri gündüz edecek düştür sevda…

Çocuklarımız bugünümüz ve geleceğimiz, çocuklar gündüzlerini getirecekler yarınların…

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

2015’in en iyi 10 fotoğrafı

Amerika'nın ünlü dergisi TIME, 2015'in en iyi 10 fotoğrafını seçti. En...

Daha önce hiç görmediğiniz 27 tarihi fotoğraf

Tarihin derinliklerinden çıkan fotoğraflar bazı zamanlar tarih kitaplarından bile daha değerli...

Akıllara ziyan 24 hatalı mühendislik harikası!

Akıllara ziyan dedirten 20 hatalı mühendislik harikası yapı diyoruz, çünkü bunları...

Doğanın insanlığa karşı galibiyetini kanıtlayan 19 fotoğraf

Medeniyetimizin doğa üzerindeki denetimi çok sağlam ve sarsılmazdır. Fakat yapılardaki en...

Tartışı-Yorum

Kerbelâ’ya Giderken İmam Hüseyin’e Veda

Muharrem ayının 10.  Gününde (10 Ekim 680) şafakla birlikte saldırı başladı. Bir tarafta 5 bine yakın Halife Yezid’in ordusu, diğer tarafta 72 savaşçı. Adil olmayan, eşit şartlarda gerçekleşmeyen bir...

Ahlâksız modernite – Hamdi Şekeroğlu yazdı

“Her yeni güne acı haberlerle uyanan, gazete manşetleri kan kırmızısı ile tektipleştirilen, acı, terör, tecavüz ve cana kıyma sıradan eşik-altı haberler olarak adledilen daha da kötüsü bütün bu olup...

İsmail Beşikçi Aziz Sancar’ı Nelson Mandela’yla eleştirdi

Sosyolog İsmail Beşikçi, bu yılın kimya dalında Nobel Ödülü'nü alan Prof. Dr. Aziz Sancar ile ilgili bir yazı kaleme aldı.   Aziz Sancar'ı Nelson Mandela ile karşılaştıran İsmail Beşikçi yazısında, "Bilim...