Ana SayfaHaberlerTeknolojiVarank: Siteyi 2 milyon...

Varank: Siteyi 2 milyon 700 bin kişi ziyaret etti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’nun ayrıntılarını anlattı. Tek seferlik bir uzay yolculuğu düşünmediklerini belirten Bakan Varank, “Biz aslında Milli Uzay Programıyla ülkemizde yetkin bir uzay ekosistemi oluşturmayı hedefliyoruz. Çünkü ancak bu şekilde kazanımlarımızı sürekli artırılabilir ve diğer alanlara aktarabiliriz.” dedi.

Varank, başvuruların alınması için uzaya.gov.tr adresini oluşturduklarını kaydederek “Cumhurbaşkanımız projeyi duyurduktan şu ana kadar sayfayı 2 milyon 700 bin kişi ziyaret etti. 27 bine yakın kişi burada kayıt oluşturdu ve şu anda bütün şartları sağlayan ve başvurusunu tamamlayan kişi sayısı 150” diye konuştu.  Başvurular alındıktan sonra detaylı değerlendirme süreçleri işleyeceğini belirten Varank “Tüm bu aşamalardan sonra 2 Türk vatandaşı seçilerek uzay yolculuğu için gerekli eğitimleri Türkiye’de ve Amerika Birleşik Devletleri’nde alacaklar” dedi. “Eğer şartları sağlasaydım çok ciddi olarak başvurmayı düşünürdüm” diyen Varank, “İnanması zor olabilir ama bugüne kadar hep boydan kaybeden ben, yalnızca yaş kriterinden dolayı eleniyorum” esprisi yaptı. Varank, şartları sağlayan herkesi uzay yolculuğu için başvurmaya davet etti.

10 GÜN KALACAK

Kabine toplantısı sonrası cumhurbaşkanımız, ülkemizdeki uzay çalışmaları için milat olacak bir müjdeyi kamuoyuyla paylaştı.Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu projesini resmi olarak başlattıktan sonra ciddi bir heyecanı görebiliyoruz. Bu proje, geçen yıl Türkiye Uzay Ajansı koordinasyonunda devreye aldığımız ve 10 kritik hedeften oluşan Milli Uzay Programımızın önemli bir aşamasını oluşturuyor. Projeyle, seçilecek bir Türk vatandaşını, 2023 yılında, bilimsel faaliyetler yürütmek üzere 10 günlüğüne Uluslararası Uzay İstasyonuna göndereceğiz.

BİLİMSEL SEÇİM

Eminim hepinizin aklında süreçle ilgili birçok soru var. Mesela, uzaya gönderilecek kişi nasıl belirlenecek? Seçim hangi kriterlere göre yapılacak? Süreç nasıl işleyecek? İlk olarak şunu belirtmek isterim ki; başvuru, değerlendirme ve eğitim süreçleri tamamen bilimsel esaslara dayalı olarak yürüyecek. Başvuruları kabul etmek ve adayları süreç hakkında bilgilendirmek üzere bir internet sayfası oluşturduk. ‘uzaya.gov.tr’ 23 Haziran 2022 saat 20:23’e kadar bu adresten başvuruları kabul edeceğiz. Cumhurbaşkanımız projeyi duyurduktan şu ana kadar sayfayı 2 milyon 700 bin kişi ziyaret etti. 27 bine yakın kişi burada kayıt oluşturdu ve şu anda bütün şartları sağlayan ve başvurusunu tamamlayan kişi sayısı 150. 

Bu kadar kısa sürede gelen yüksek sayıdaki başvuru ilginin ne kadar yüksek olduğunu da gösteriyor aslında. Ama tabii bu zorlu bir görev olacak. O nedenle sadece belli şartları sağlayan vatandaşlarımızın başvurusu kabul edilecek. Detayları internet sayfasında bulabilirsiniz ama ben kısaca bazılarına değinmek istiyorum. Mesela, başvurmak için 45 yaşından genç olmak gerekiyor. Mühendislik, tıp, fen bilimleri, temel bilimler, fen bilimleri ve temel bilimler eğitimi alanlarında lisans derecesine sahip olanlar başvurabilecek. Çok iyi derecede İngilizce bilmek bir diğer önemli kriter. Çok riskli bir misyon olduğu için iletişimin düzgün bir şekilde sağlanması gerekiyor. Fiziksel yapıyla ilgili olarak ise adayların 149 buçuk ila 190 buçuk santimetre arasında boy uzunluğuna ve 43 ila 110 kilogram ağırlığa sahip olması gerekiyor. 

EĞİTİMLER TÜRKİYE VE ABD’DE

Başvurular alındıktan sonra detaylı değerlendirme süreçleri işleyecek. Tüm bu aşamalardan sonra 2 Türk vatandaşı seçilerek uzay yolculuğu için gerekli eğitimleri Türkiye’de ve Amerika Birleşik Devletleri’nde alacaklar. Eğitimlerinin sonunda bu 2 adaydan biri, üstlendikleri tarihi görev için 2023 yılında bilim elçisi olarak Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecek. Şimdiden gelecekteki milli kahramanlarımıza başarılar diliyorum. Bu büyük adımın ülkemize, milletimize, özellikle de gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Tabii uzay serüvenimiz burada bitmeyecek. Bu daha başlangıç. Milli Uzay Programımızdaki diğer hedefler noktasında da çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Ay’a ulaşmaktan uzay ekosistemi oluşturmaya, kalıcı uluslararası birliktelikler kurmaktan insan kaynağı geliştirmeye geniş bir yelpazedeki başlıklarda adım adım ilerliyoruz.

UZAY YOLCUSU OLACAK ADAYLARDA ARANACAK GENEL ŞARTLAR

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 23 Mayıs 1977’den sonra doğmuş olmak, Kamu haklarından yasaklanmamış bulunmak, Yükseköğretim Kurumlarının en az 4 yıllık lisans eğitimi veren Mühendislik, Fen Bilimleri/Temel Bilimler, Fen Bilimleri alanındaki Eğitim ve Tıp fakültelerinden birini bitirmiş olmak, Çok iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmak. Boy uzunluğu: 149,5-190,5 santimetre, Kilo: 43-110 kilogram, Her iki gözde doğal olarak veya gözlük/kontakt lens ile düzeltme sonrası yüzde 100 görme keskinliğine sahip olmak, Renkli görme bozukluklarından herhangi birine sahip olmamak, Protez kullanmıyor olmak ve vücudunda platin/vida bulunmamak, Tüm eklemler için normal hareket açıklığına ve işlevselliğine sahip olmak, Kan basıncı/tansiyonu 155/95 altında olmak, kronik kalp ve damar sistemi rahatsızlığı olmamak, Panik bozukluk, anksiyete bozuklukları, psikotik bozukluk, bipolar bozukluk, intihar düşüncesi, uyuyamamazlık (insomnia) veya diğer ağır kişilik bozukluklarından birini yaşamamış olmak, Alkol, uyuşturucu/uyarıcı madde veya ilaç bağımlılığı yaşamamış olmak, Karanlık, yükseklik, hız, kaza, kalabalık, boğulma/nefessiz kalma, dağınıklık, yalnızlık/izolasyon, kapalı/dar alan korkusu olmamak, pilepsi, titreme (tremor), MS (multiple skleroz), inme (felç) gibi sinir sistemi rahatsızlıkları yaşamamış olmak.

BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Adaylar, ilana başvuruda bulunmak için uzaya.gov.tr adresinden başvuru sistemine kayıt olacak. Sistem yoluyla yapılan başvurular haricinde başvuru kabul edilmeyecek. Başvurular en geç 23 Haziran 2022 tarihi saat 20:23’a kadar yapılabilecek. Adaylar başvuruları esnasında Başvuru Sistemi’ne girmiş oldukları beyan ve belgelere göre değerlendirilecek. Girilen bilgi ve belgelerin herhangi birinde eksik veya yanıltıcı bilgi olması durumunda başvuru geçersiz sayılacak.

DEĞERLENDİRME SONRASI MÜLAKAT

İlk aşamayı geçen başvuru sahiplerinin, sonraki değerlendirme aşamalarına geçebilmeleri için ek bilgi, belge, doğrulama, test, tetkik ve muayeneler talep edilecek. Mülakata çağrılacak adaylar, detaylı değerlendirme süreci sonrasında belirlenecek. Mülakat öncesinde veya sonrasında uygulanacak kapsamlı değerlendirme süreçlerinde elenen adaylar herhangi bir hak iddiasında bulunamayacak.

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

“Ankara’da gezecek yer yok diyenlere!” 10 müthiş mekan

Ankara'da gezecek yer yok, konuk geldi nereye götüreceğim ya da...

40 çalışmasıyla İngiliz grafiti sanatçısı Banksy

Banksy Erdoğan grafitisini Londra duvarlarına işledikten sonra Türkiye'de Twitter'da gündem oldu....

Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili dehşet verici 25 bilgi

Nükleer santrallere neden karşı çıkmalıyız? Mersin'de yapılan Akkuyu Nükleer santrali nedir,...

Kadın cinsel organı hakkında bilmediğiniz 10 şey

İnsan vücudu hakkında bilmediğimiz ve bilim dünyasının da henüz keşfetmediği birçok...

Tartışı-Yorum

Zannımın kıpırtıları

Kendi öz farklılığı insanı değerli kılan en önemli unsurdur. Farklı bakış açıları, farklı soluk alış-verişler ve hayatı farklı yudumlayışlar hayat tuvalinde manzarayı ısıtan en canlı renklerdir. Bütün bu farklılıkları...

Sınırlar ve rahatça uyunamayan ülkeye dair: Ordu, yeniden…

Levent Ünsaldı Devlet ve milletin yüksek çıkarlarını ait olduğu kurumun çıkarlarıyla eş gören, dolayısıyla bunları yorumlama tekelini de kendisine veren Türk subayı, kışladaki eriyle kurduğu paternalist ilişkisini (“oğlum” ifadesiyle çağrılan...

Oruç nedir?

Oruç, insanın bedenini kontrol etmek, disiplin ve denetim altına almak, ruhsal yapısını güçlendirmek için yaptığı bir ibadettir. Oruç ibadeti belirli zamanlarda yeme, içme, cinsellikve eğlenmekten mahrum bırakma gibi; istekleri/duyguları  terk ederek, zihinsel/ruhsal yapıya...