Ana SayfaHaberlerEkonomiZiraat Yatırım – Sabah...

Ziraat Yatırım – Sabah Stratejisi

Dün dalgalı bir seyir izleyen ABD borsaları günü hafif de olsa artıda kapatmayı başardı. Bu sabah da vadelilerde hafif alıcılı bir görüntü var. Diğer yandan, ticaret görüşmelerindeki haber akışına piyasanın tepkisi şu aşamada sınırlı kalırken, Trump – Powell görüşmesi sonrasında Dolar dün küresel çapta değer kaybetti. Şu aşamada, veri gündemi açısından sakin günde küresel borsalarda kısmi iyimserlik korunabilir. Pozitif ayrışmaya devam eden BIST100 endeksi ise güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.

Ekim ayında emsallerinde %12 oranında negatif ayrışan BIST100 endeksi, jeopolitik risklerin azalmasıyla kasım ayında %6,5 oranında pozitif ayrışmış durumda. Ülke risk primimizin (5 yıllık CDS) 305 seviyesine kadar gerilediği ve ekonomik görünüme yönelik iyimserliğin artığı ortamda BIST100 endeksi olumlu ayrışmaya devam edebilir. Daha önce birçok defa test edilen ve dün beklediğimiz gibi kolay kırılan 106bin direncinin aşılması, olumlu ayrışmanın devam edebileceğinin işaretini verdiği söylenebilir.
hakkında Ziraat Yatirim – Sabah sabah

MAKROEKONOMİ

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow’un görüşmelerde sona yaklaşıldığını belirtmesi sonrası küresel risk iştahı canlılığını korusa da ABD-Çin tarafından daha net haberlerin beklenmesiyle bugün Asya borsalarında karışık bir seyir görmekteyiz. ABD’nin Huawei’ye ekipman tedarikinde bulunan şirketlerin lisansını uzatabileceği ve Pekin’in yakın zamanda bir anlaşma gerçekleşeceğine dair iyimser bir tavra sahip olmadığı yönündeki haberler risk iştahına yön veriyor. Avustralya Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısında faiz indirimini değerlendirdiğini gösteren toplantı tutanaklarıyla Avustralya dolarının kısmi baskı altında kaldığını görüyoruz. Banka haziran ayından bu yana üç kez faiz indirimine giderek politika faizini tarihi düşük seviyeye çekmişti. ABD ve Güney Kore’nin, Kuzey Kore barış çabalarını desteklemek için askeri tatbikatları erteleyeceği görülüyor. Diplomatik anlamda olumsuz bir haber akışının olmaması ve artan küresel risk iştahı ise TL varlıkları destekliyor. BIST 100 endeksi günü %1,4 primle kapattı. Kur dün 5,75 seviyesinin altına gevşedi ve TL emsallerinden pozitif ayrıştı.

Gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında veri takvimi açısından sakin bir gündeyiz. Bugün İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn televizyonda seçim münazarasına katılacak. Anketlerde Johnson’ın önde gitmesinin sterlini desteklediğini görmekteyiz. Trump’ın azli konusundaki gelişmeler ise arka planda izleniyor. Bugün TSİ 16.30’da ABD’de konut verilerini izleyeceğiz. Kış sezonu gelmeden düşen faizlerin ABD konut verilerine yansıması izlenebilir. Bugün TSİ 12’de New York Fed Başkanı John Williams’ın ve TSİ 11.30’da ECB Denetim Kurulu Üyesii Pentti Hakkarainen’in konuşmaları da takip edilecek. Boston Fed Başkanı Rosengren ise negatif faizlerin ABD için oldukça sıkıntı verici olacağını ve Fed’in önceki gibi bir politika alanı olmadığını ifade etti.

Fed Başkanı Jerome Powell, dün Beyaz Saray’da Trump ve ABD Hazine Bakanı Mnuchin ile görüştü. Görüşmede, Powell’ın yorumlarının geçen hafta kongrede yaptığı konuşmalarla uyumlu olduğu belirtilirken, para politikası beklentileriyle ilgili konuşmadığı ifade edildi. Trump da Powell’la faizler, negatif faizler, düşük enflasyon dahil her şeyi konuştuk. Ayrıca doların gücü, imalata etkisi, Çin ve AB ile ticareti konuştuklarını belirtti.

Dünya Ticaret Örgütü, bu yılın dördüncü çeyreğinde küresel mal ticaretindeki büyümenin, ana sektörlerde baskı oluşturan gerilim ve artan tarifeler nedeniyle trendin altında kalacağı uyarısında bulundu.

Yurtiçinde toplam konut satışları, ekimde geçen seneki yüksek baz etkisiyle %2,5 düştü, ipotekli satışlar ise düşen faizlerle %525 arttı. Türkiye genelinde konut satışları, geçen yıl aynı dönemdeki indirim kampanyalarının yanı sıra KDV ve tapu harcı indirimlerinin tetiklediği satışların getirdiği yüksek baz etkisiyle ekimde %2,5 geriledi. İpotekli satış olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da ekimde %525 artışla 50.411 adet seviyesinde gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları ise ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre %31,9 azalarak 4.272 adet oldu. Bu azalışta da baz etkisi etkili oldu. Geçen yıl ekim ayında yabancıların konut alımı, vatandaşlık kazanılabilmesi için gerekli konut yatırımı tutarının 1 milyon dolardan 250.000 dolara indirilmesiyle sert şekilde yükselmişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): Şirket’in Ekim 2019 dönemindeki brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %12,1 oranında artarak 500mn TL’ye yükselmiştir. Böylelikle, ekim ayı prim üretimi ile birlikte Şirket’in 2019 yılı Ocak – Ekim dönemi brüt prim üretimi yıllık bazda %13,5 artarak 5,1 milyar TL’ye yükselmiştir.

Çemtaş Çelik Makina (CEMTS, Nötr): Şirket, 22.08.2019 tarihli açıklamasında yatırım teşvik belgesi kapsamında, yurtdışından satın alınan Mercedes Benz üretim hattı montajının tamamlandığı, Ağustos-2019 sonuna doğru yeni üretim hattında Mercedes Benz ve mevcut denge çubuğu üretim hattında da MAN firması için, denge çubuğu üretim denemelerine başlanıldığı bildirilmiş idi. Mercedes Benz ve mevcut denge çubuğu üretim hattında da MAN firması için denge çubuğu üretim denemeleri devam etmekte olup 2020 yılı ilk çeyreğinde üretime geçilmesi planlanmaktadır. Ayrıca MAN firması için üretilecek denge çubuğu için 2020 yılı sonuna doğru üretim hattı montajının yapılması ve deneme üretimine başlanılması planlanmaktadır.

Pegasus (PGSUS, Pozitif): Şirketin Ekim ayındaki yolcu sayısı 2018’in aynı ayına göre %5,3 artışla 2,65mn kişi olmuştur. Yolcu doluluk oranı ise 2,1 puan artışla %86,3’ü göstermiştir. 2019’un ilk 10 ayında yolcu sayısı %1,8 azalışla 25,10mn olurken, yolcu doluluk oranı değişmeyerek %86,1 olarak gerçekleşmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul tarafından üyelere gönderilen yazıya göre VİOP’ta belirli sözleşmelerde uygulanacak Akşam Seansının 17 Ocak 2020’de devreye alınması ile ilgili teknik hazırlıklar tamamlandı. VİOP’ta devreye alınacak Akşam Seansı, normal seansta sürekli müzayede işlemlerinin saat 18.15’te sona ermesinin ardından saat 19.00’da başlayacak ve saat 23.00’e kadar devam edecek. Temmuz 2018’de devreye alınan “BISTECH Faz 2+” sistemiyle ileri bir tarihte başlanacağı duyurulan Akşam Seansı uygulaması ile birlikte VİOP’ta işlem saatlerinin uluslararası piyasalar ile aynı anda açık olduğu sürenin artırılarak yatırımcıların daha etkin risk yönetimi yapabilmelerine imkan sağlanması hedefleniyor. Mevcut durumda 09.30-18.15 arasındaki sürekli müzayede esasına göre düzenlenen normal seansı takiben 19.00-23.00 saatleri arasında sürekli müzayede esasına göre düzenlenecek Akşam Seansındaki işlemler, bir sonraki gün gerçekleşecek işlemler ile beraber takasa konu olacak. Kaynak: Dünya

Demir Çelik: Türkiye’nin ham çelik üretimi, Ekim ayında, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %15, Eylül ayına kıyasla ise, %1,7 oranında düşüşle 2,7mn ton seviyesinde gerçekleşti. Ekim ayında elektrik ark ocaklı tesislerin üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %18,5, entegre tesislerin üretimleri ise %6,6 oranında azaldı. Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi, Ocak-Ekim döneminde %10,6 oranında düşüşle, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 31,3mn tondan 28mn tona geriledi. Elektrik ark ocaklı tesisler %12,8 oranında düşüşle 19mn ton; entegre tesisler ise, %5,6 oranında düşüşle 9mn ton ham çelik üretimi gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde Türkiye’nin kütük üretimi %17,3 oranında düşüşle, 17,2mn tona gerilerken, slab üretimi, %2,7 artışla, 10,8mn tona yükseldi. Kaynak: TÇÜD

Konut: TÜİK 2019 yılı Ekim ayı konut satış istatistikleri açıklandı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları 2019 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,5 oranında azalarak 142.810 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 24.451 konut satışı ve %17,1 ile en yüksek paya sahip oldu. Diğer yandan, ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %525,1 oranında artış göstererek 50.411 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %35,3 olarak gerçekleşti. Son olarak, yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %31,9 azalarak 4.272 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı.

TCMB tarafından eylül dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini açıkladı. Buna Konut Fiyat Endeksi eylül ayında bir önceki aya göre %0,84 oranında artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,32 oranında artış göstermiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Kiler GYO (KLGYO): Şirket İstanbul Esenyurt portföyünde bulunan 1.980 m2 depo alanının piyasa koşulları dikkate alınarak aylık kira bedeli (18 TL/m2 birim fiyatı * 1.980 m2) 35.640 TL+KDV olmak üzere 5 yıl süreliğine kiraya verilmesine karar verilmiştir.

Lokman Hekim (LKMNH): Şirket 3Ç2019’da geçen yılın aynı dönemine göre %32,5 oranında artışla 1,3mn TL kar açıklamıştır. Şirket’in satış gelirleri yıllık %16,6 oranında artarak 81,3mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %15,4 oranında artmış ve böylece brüt kar %26,6 oranında artarak 9,7mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri ise %29,6 oranında artarak 4mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 1,9mn TL gider kaydeden Şirket’in esas faaliyetler karı geçen yılın aynı dönemine göre %0,3 oranında artarak 3,9mn TL olmuştur. Finansman tarafından 3,3mn TL gider kaydedilmiş, vergi öncesi karı 605bin TL olan şirketin 1,3mn TL vergi geliriyle, üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı 1,3mn TL olmuştur. Son olarak, üçüncü çeyrek sonrasında Şirket’in yılın ilk 9 ayındaki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %60,1 oranında azalarak 2,2mn TL’ye gerilemiştir.

Orge Enerji Elektrik Taahhüt (ORGE): Şirketin devam eden işleri arasında yer alan Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Projesi’nde, Genel Elektrik İşleri’ne yönelik 478.907,67 EUR+KDV ve 1.077.881,69 TL+KDV tutarındaki ilave iş teklifine ilişkin olarak, işveren Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş. ile alt yüklenici sözleşme görüşmelerine başlanmıştır. İşin 150 günde bitirilmesi planlanmaktadır. Sözleşme görüşmelerinin olumlu ya da olumsuz şekilde tamamlanması sonrasında gerekli açıklamalar yatırımcılarımız ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,61 seviyesinden %13,69 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 17,4 milyar TL ile 12 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 5,4 milyar TL ise %13 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
hakkında Ziraat Yatirim – Sabah sabah

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %1,82 seviyesinden işlem görmeye başlarken, bugün sabah saatlerinde yarınki Fed toplantı tutanaklarının beklenmesiyle %1,80’lerde seyretmekte.

Artan küresel risk iştahının yanında ABD ile ilişkilerde sakin bir seyir gözlenmesi ve TL’nin emsallerinden pozitif ayrışmasıyla birlikte dün faizlerde kısmi düşüş gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, 10 baz puanlık düşüşle %12,01 seviyesinde gerçekleşerek Ekim 2017’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. 5 yıllık ve 10 yıllık gösterge kağıtların faizleri ise, günlük bazda değişmeyerek %12,39 ve %12,41 seviyelerinde yatay kaldı.

hakkında Ziraat Yatirim – Sabah sabah
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

hakkında Ziraat Yatirim – Sabah sabah


10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

7 maddeyle sevgiliniz kadına yönelik şiddete meyilli mi?

Kadına yönelik şiddet dünyanın bütün ülkelerinde görülmesine karşın bireyin henüz tam...

40 çalışmasıyla İngiliz grafiti sanatçısı Banksy

Banksy Erdoğan grafitisini Londra duvarlarına işledikten sonra Türkiye'de Twitter'da gündem oldu....

Dünyadaki En Garip Düğün Örf ve Adetleri!

Çeviri/Günel Abdullayeva Tekcan Ah bu düğün var ya bu düğün! Bu seremoni...

En iyi müzik dinleme uygulamaları

Teknolojideki sürekli gelişmeyle birlikte birçok alışkanlığımız yerini başka alışkanlıklara bırakıyor. Gramofon,...

Tartışı-Yorum

Düşünürken

Sevgili okur bu atmosferde yazı yazmak hiç olmadığı kadar zor, öyle ki ciğerden kaleme kan çekmek kalemden kağıda mürekkep akıtmaktan daha kolay. Neden mi? Öyle bir iklim yaşıyoruz ki...

Robert Fisk: Türkiye iş pişirdiği IŞİD hilafetinin saldırılarıyla karşı karşıya

Ortadoğu uzmanı Robert Fisk'in Independent'ta yayınlanan makalesinde, Türkiye "Petrol kaçakçılarının ürünlerini IŞİD denetimindeki bölgelerden getirmesine izin verdiğini" belirterek, "Türkiye iş pişirdiği IŞİD 'hilafetinin' Ankara ve İstanbul’a yönelik saldırıları ile karşı...

Kerbelâ’ya Giderken İmam Hasan

Hz Ali, Harici İbni Mülcem tarafından şehit edildiğinde, ikinci İmam Hasan otuz yedi yaşındaydı. Al Müctaba (seçkin, seçilmiş) sıfatın erişmişti ve Ehlibeyt’in başına geçmişti. İmam Hasan, babası Hz. Ali’nin defin işlemlerini yaptıktan sonra,  bütün halkı topladı. Ramazan ayının 21....