Ana SayfaKültür SanatEdebiyatRafik Schami’nin romanı Sen...

Rafik Schami’nin romanı Sen Anlatınca, Çöllerde Çiçekler Açıyor çıktı!

Google Haberler'de takip et!

Suriyeli yazar Rafik Schami’nin Sen Anlatınca, Çöllerde Çiçekler Açıyor adlı kitabı, yazarın doğup büyüdüğü Şam sokaklarından ilham alarak yarattığı masalsı öyküleri, bir hikâye içinde buluşturuyor.

Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan roman, Schami’nin şiirsel dili ve zengin anlatımıyla okurları büyüleyici bir dünyanın içine çekiyor. Kadim Doğu kültürünün derinliklerinden gelen öyküler sevgi, umut, hüzün ve insan ruhunun direnci gibi evrensel temalara dokunuyor. Hikâye anlatmanın iyileştirici gücüne ve kültürel mirasın önemine vurgu yapan Sen Anlatınca, Çöllerde Çiçekler Açıyor, aynı zamanda okuru uzak diyarlara doğru duygusal bir yolculuğa çıkarıyor.

hakkında Rafik Schami scaled Rafik Schami
Rafik Schami

Rafik Schami’nin kaleme aldığı Sen Anlatınca, Çöllerde Çiçekler Açıyor adlı romanı, Levent Bakaç’ın çevirisiyle Ayrıntı Yayınları’nın Edebiyat dizisinde okurlarla buluşuyor.

Sen Anlatınca, Çöllerde Çiçekler Açıyor Almanca yazan Suriyeli ünlü yazar Rafik Schami’nin kaleme aldığı, hikâye anlatımının büyülü gücünü ve sözlü geleneklerin insan ruhunu nasıl canlandırdığını konu alan bir romandır. Kahramanlarının Sultan Salih, Sultan Yasemin, Öykücü Karam ve Nedime Nura olduğu bir çerçeve öykü kapsamında yüzden fazla kısa öykünün yer aldığı roman, anlatıcının gözünden, Doğu kültürüne özgü efsanevi ve gerçek öykülerin iç içe geçtiği; anıların, acının, sevincin ve hüznün, neşenin ve dersler çıkarmanın harmanlandığı bir atmosfer sunar. Anlatılan her öykü, kurak ve ıssız görünen bir çölü, anlatıldıkça çiçekler açan bir bahçeye dönüştürme gücüne sahiptir; tıpkı öykülerin dinleyenlerde umut ve yaşam coşkusu uyandırması gibi.

Schami, eserde geleneksel sözlü anlatımın inceliklerini zarif bir dille işlerken, kültürel hafızanın ve bireysel kimliğin oluşumuna dair derin gözlemler sunar. Mizah, trajedi, tarih ve felsefenin iç içe geçtiği bu öykülerde, okura sadece geçmişe dair nostaljik bir bakış sunmakla kalmaz, aynı zamanda günümüz dünyasındaki sosyal çelişkileri, kültürel kopuklukları ve geleceğe dair beslenmesi gereken umutları da gündeme getirir.

Sonuç olarak, Almanca adıyla Wenn du erzählst, erblüht die Wüste, anlatı gücünün, en çorak toprakları bile yaşam ve güzellikle doldurabilen dönüştürücü etkisini gözler önüne serer. Bu roman, öykülerin insan ruhunda yarattığı iyileştirici etkiyi ve kültürler arası bağları güçlendiren öykü ve masal anlatı geleneğinin önemini büyük bir zarafetle vurgular.

Sen Anlatınca, Çöllerde Çiçekler Açıyor, raflarda ve internet satış sitelerinde!

Sen Anlatınca, Çöllerde Çiçekler Açıyor

Rafik Schami kimdir?

1946 doğumlu Rafik Schami Katolik bir aileden gelmektedir ve kardeşleriyle birlikte Şam’ın Hıristiyan semtinde büyümüştür. Kendisini hem Süryani hem de Hıristiyan Arap olarak tanımlı­yor. Gençliğinde Fransızca ve Arapçanın yanı sıra Süryanice ve İngilizce öğrendi. Babası Şam’da fırıncılık yapan Rafik, bu şehir­de kimya, matematik ve fizik öğrenimi gördü ve daha on dokuz yaşındayken edebiyata ilgi göstermeye başladı.

Rafik Schami 1970 yılında Suriye’yi terk etti ve 1971 yılında Federal Almanya’ya göçtü. Almanca öğrendikten sonra kimya öğrenimine Heidelberg’de devam etti ve 1979’da doktorasını ta­mamladı. Almanca yazdığı ilk romanı Malula’dan Masallar 1977 yılında yayımlandı. Bundan sonra hep Almanca yazacaktı.

Yıllardan beri Filistinliler ile İsraillilerin barış içinde bir arada ya­şamasını savunan Schami eşiyle birlikte Almanya’nın Pfalz böl­gesinde Marnheim’da yaşıyor. Almanya’da birçok ödül kazanan Schami’nin kitapları 34 dile çevrildi. Bu diller arasında Arapça, Çince, Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Japonca, Rus­ça, İspanyolca ve Türkçe de var. Yazarın Türkiye’de yayımlanan kitapları Kardinalin Gizli Misyonu (Çev. Levent Bakaç, Ayrıntı Yayınları, 2021), Mario Ustanın Yaramaz Kuklaları (Çev. Emrah Cilasun, Kırmızı Kedi, 2018), Bu Papağan Değil Ki! (Çev. Neylan Eryar, Kırmızı Kedi, 2018), Hattatın Sırrı (Çev. Sevinç Altınçe­kiç, Kafka Kitap, 2020), Sophia veya Tüm Hikâyelerin Başlan­gıcı (Çev. Sevinç Altınçekiç, Kafka Kitap, 2019), Gece ile Sabah Arasında Yolculuk (Çev. Mustafa Tüzel, Kabalcı Yayınları, 1999), Widu’nun Kalbi (Çev. Neylan Eryar, Kırmızı Kedi, 2014), Gece Masalcısı (Çev. Saffet Günersel, Kabalcı Yayınları, 1998), Sinek­sağan (Çev. Saffet Günersel, Kabalcı Yayınları, 2000), Malula’dan Masallar (Çev. Saffet Günersel, Kabalcı Yayınları, 1999), Dürüst Yalancı (Çev. Yeşim Tükel Kılıç, Kabalcı Yayınları, 1999) ve Bir Avuç Yıldız (Çev. Mehmet Salim, Evrensel Basım Yayın, 2014).

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Koalisyon hükümetlerle yönetilen 14 ülke

Türkiye siyaseti 7 Haziran seçimleriyle birlikte yeni bir sürece girdi ve...

Filistin Tarih Müzesi’nden 10 eserle “Filistin Gerçeği”

Filistin’de devam eden sefalet, uluslararası politikaların ilgisinden uzak bir dönemde, sanat...

Paris Moda Haftası’ndan ‘Yeter ilerlediğimiz, artık geri dönebiliriz’ dedirten defile

Kimisi modaya göre hayatını şekillendirir kimisinin uzaktan yakından ilgisi yoktur ya...

Erdal Eren için bestelenen 10 şarkı

Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi Erdal Eren için bestelenen 10 şarkıyı...

Tartışı-Yorum

Antonio Gramsci’nin 1916’da yazdığı “Ermeni sorunu üzerine” adlı makalesi

Tartışı-Yorum / Antonio Gramsci  Bu yazı Antonio Gramsci’nin gençlik yıllarında yazdığı ve 11 Mart 1916’da Il Grido del Popolo’da (Halkın Çığlığı) yayımlanmış "Ermeni sorunu üzerine" makalesinin tam metninidir. Hep aynı hikâye....

Murat Sevinç’ten Yılmaz Özdil’in “şarjör” benzetmesine dair bir yazı

Murat Sevinç'ten Yılmaz Özdil'in "kalaşnikof'a sürülen şarjör" benzetmesine göndermeli bir yazı kaleme aldı: "Kürtler mevzubahis olduğunda, gerisi teferruat ve utanç…" Sözcü yazarı Yılmaz Özdil'in HDP'ye verilecek oyları "kalaşnikof'a sürülen şarjör"e...

Kerbelâ’ya Giderken 1

Muharrem ayı içerisinde olduğumuz bu günler de Kerbelâ katliamını, ve bu katliama giden yolu konu almak istedim. Üç parçaya ayırdığım bu yazıda Ehlibeyte ve Ehlibeyt yoldaşlarına yapılan haksızlıkları kaleme...