Ana SayfaListelerBarışı öğretmenin 10 adımı

Barışı öğretmenin 10 adımı

Dünya tarihinde barıştan çok savaşların yazılması hiçbir zaman bir tesadüf değildir. Bu, çocukluktan başlayarak insanı insana kırdıran bir barış eğitiminin olmamasıdır. Bir diğer deyişle savaş eğitimi vermemizdir.

 

Bu gün yayınladığımız bu listeyi dünya halklarının barışına katkıda bulunmak için, en temelinden, Siz’den, bir insandan başlamak istiyoruz. Dileriz sizlerde bu adımları uygular ve anlatırsınız. Barışı hep birlikte inşaa edeceğiz.

Dünya, artan korku ve şiddetle mücadele ederken çocuklara yaşamlarında şefkat ve iyi niyet gibi değerleri öğreten anne babalara ve öğretmenlere de büyük iş düşüyor. Çocuklara savaşı öğretmek kolay. Ama barışın nasıl yaratılacağını öğretmek ise bundan çok daha zor. Barışa giden yolda atılan bu ilk adımlar küçük şeyler gibi görünüyor ama derin izler bırakıyor.

1- Evinizde bir barış köşeniz olsun

barış-köşesi

Dışarıdaki barış, içerideki barış ile başlar. Çocuklar ve yetişkinler onlara biraz gizlilik ve huzur duygusu verecek özel yerlere ihtiyaç duyarlar ve bu yer kızgın ya da öfkeli duyguların şiddet içeren kelimelere ya da eylemlere dönüşmemesini sağlayacak bir sığınak hizmeti görebilir. Burası bir oda ya da basitçe, sevimli bir şekilde dekore edilmiş, aile üyelerinin bir süre sessiz kalabilecekleri, dua edebilecekleri ya da çalkantılı duyguları üzerine düşünebilecekleri bir köşe bile olabilir. Bu köşeye içeride yatan duyguların ifade edilmesine yardımcı olacak sanat ve yazı malzemeleri koyun.

2- Barışı doğada bulun

barış doğa

Dışarı çıkın. Çocukları yürüyüşe çıkarın ve doğayı kendi yöntemlerine göre keşfetmelerine izin verin. Doğanın güzelliği ruh için harika bir merhemdir. Çocuklar genellikle arka bahçede bir köşe olsa bile kendi gizli alanlarını arar. Çocukların özel keşiflerine ve doğanın yol açtığı ilhamın onların içindeki yansımalarına saygı gösterin.

3- Yaratıcı oyun için zaman tanıyın

yaratıcı oyun

Küçük çocukların yapılandırılmamış, yaratıcı oyunlarla zaman geçirmeye ihtiyacı var. Sosyal oyunların çocuklarda saldırganlığı azalttığına ve empatiyi geliştirdiğine inanın. Çocuklar korku ve üzüntü gibi duygularıyla baş edebilmek, konforu bulmak, dünyayı ve gelişen ilişkileri keşfetmek için oyunu kullanır. Çocukların oyuncaklarını çok dikkatli seçin, onların cesaretini kıracak ya da şiddeti özendirecek oyuncaklardan uzak durun.

4- Çocuklarınızın kalplerini ve ellerini birleştirin

çocukların elleri ve kalplleri11

Çocuklar, doğrudan verme deneyimine ihtiyaç duyar. Komşular, aile, arkadaşlar ya da kimin ihtiyacı varsa onlar için küçük, büyük ya da geniş şeyler –kendi kartları, ağaç süsleri, kurabiyeler ya da ekmekler- yapmaya bayılırlar. Böylece aynı zamanda kendi yaptıkları şeyleri başkalarına ve ihtiyaç sahiplerine vermenin mutluluğunu da öğrenirler.

5- Aile fonu oluşturun

aile fonu

Cüzi miktarlardaki aile fonu için ev yapımı bir banka kurun. Aile ve arkadaşlar bu bankaya para koysunlar. Çocuklara, aldıkları hediyelerin, kazandıkları paraların ya da ödüllerin bir kısmını buraya koyabilecekleri söyleyenebilir. Ardından yardım etmek üzere özellikle çocuklar için anlamı olan bir hayır kurumu seçin ve fonunuzu onlara verin. Bir yerde sel, yangın ya da doğal afet haberi duyduğunuzda aile fonundaki bağışlarınızla oraya yardımca bulunabilirsiniz. Çocuklarınız büyüdükçe onlarla dünyanın ihtiyaçları ve yardım etme yolları hakkında açıkça konuşun.

6- Okulda barış eğitimine katkıda bulunun

okulda barış eğitimi

Okulunuzdan barış eğitimi ve çatışma çözümü programlarını geliştirmesi ya da güçlendirmesi çağrısında bulunun. Sosyal Sorumluluk için Eğitimciler ya da Ulusal Barış Fonu gibi oluşumlar, okullarda öğrencilerin çatışmalarda arabuluculuk ve anlaşmazlıkları şiddet içermeyen yöntemlerle çözebileceği yerler olan “barış mekanlarının” nasıl oluşturulabileceği konusunda fikir verebilir. Daha büyük öğrenciler iki ya da daha fazla perspektiften bakarak dünyadaki çatışmalı alanlar üzerine çalışmalar yapabilir. Bu konudaki kaynaklar bu adreslerden bulunabilir.

7- Kültürel ihtiyaçlarla yüzleşin

kültürel ihtiyaç

İçinde yaşadıkları toplumun yardıma muhtaç kesimiyle -yaşlıları, engellileri ya da yoksullarıyla- rahatça iletişim kurabilmesi konusunda çocuklara yardım edin. Ortaokuldan itibaren çocuklar hastanelerde, aşevlerinde, hayvan barınaklarında ya da buna benzer yerlerde çalışabilir. Ancak, burada yaşayacakları deneyimler acı verici ya da kafa karıştırıcı olduğunda onlara yardımcı olabilecek bir genç akıl hocasının da yanlarında bulunduğuna emin olun. Toplum hizmeti özellikle kendilerini değersiz hisseden, sosyal ve ekonomik olarak baskı altındaki bölgelerde büyüyen genç insanlar için faydalı olabilir.

8- Dünya için bir fark yaratın

dünya için fark

Genç insanlara dünya üzerindeki diğer gençlerle işbirliği kurabilmenin aktif yollarını bulmada yardımcı olun. Bunun için www.janegoodall.org, www.freethechildren.org ya da doğrudan Nobel Barış ödülü sahiplerinin ve adaylarının, gençlere dünyayı değiştirmeleri için akıl hocalığı yaptığı www.peacejam.org sitelerinden yardım alabilirsiniz.

9- Dünya Barış Gününü kutlayın

barış günü

Birleşmiş Milletler Dünya Barış Günü olarak kabul edilen 21 Eylül’de  çocuklarınızla diğer çocuklar arasında bağlantı kurun. Çocuklarınızı dünya barışı için şiirler yazmaya, yaratıcılıklarını kullanmaya teşvik edin. Her günü barış günü yapın.

10- Farklı kültürlerden ilham verecek barış sözlerini paylaşın

gandi

Çocuklar Gandhi’nin (yukarıda), Martin Luther King’in ya da diğer önemli barış liderlerinin barış, adalet ve şiddetsizlik hakkındaki sözlerini duymayı sever. Çocuklarınıza şu altın kuralı öğretin: Kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapma. Bu, sosyal saygı ve işbirliğinin temelidir.

Kaynak: http://allianceforchildhood.org/ten_steps

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Bilim dünyasına iz bırakan 5 kadın!

İş hayatında cinsiyet eşitliği en çok tartışılan konulardan biri. Tüm dünyada...

25 maddede #ÖSYM’nin sınavdan çıkan öğrenciyle imtihanı

İlkokul sıralarında başlayan sınav maratonu bitmek bilmiyor. Üniversiteye girişte ilk aşama olan...

Eric Zener’in 12 İnanılmaz gerçekçi yağlıboya çalışması

Amerikalı sanatçı Eric Zener  yapmış olduğu gerçeklikten ayırt edilemeyen  yağlıboya tabloları  oldukça dikkat çekiyor.   1966...

Yurt Dışında Balayı İçin Gidilebilecek En İyi 10 Mekan

Yeni evlenenler için balayı yeri seçimi oldukça zor ve kararsızlıkların yaşandığı...

Tartışı-Yorum

Murat Sevinç’ten Yılmaz Özdil’in “şarjör” benzetmesine dair bir yazı

Murat Sevinç'ten Yılmaz Özdil'in "kalaşnikof'a sürülen şarjör" benzetmesine göndermeli bir yazı kaleme aldı: "Kürtler mevzubahis olduğunda, gerisi teferruat ve utanç…" Sözcü yazarı Yılmaz Özdil'in HDP'ye verilecek oyları "kalaşnikof'a sürülen şarjör"e...

Rütbelerin Er’leri

Rıza Yalçın Koçak ‘Türk halkı sessiz kalarak onayladığı bu savaşın mağduru olmaya mahkumdur.’ (TAK-Haziran 2016) Erleri çekin rütbeliler gelsin! Erleri çekmeyecek rütbeliler ordusu. Ere göre tanımlı omuzlardaki apoletler. Kaç erin başı olduğunu bildiriyor...

İsmail Beşikçi: Ahmet Ümit’in yeni kitabı Elveda Güzel Vatanım’da İttihatçılar…

15 Haziran 1926’da, Mustafa Kemal’e karşı gerçekleşen İzmir suikast teşebbüsü, eski İttihatçılara yönelik bir politikanın yaşama geçmesini gündeme getirir. Eski ittihatçılar, izlenmekte, tutuklanmakta, kaçırılmakta, yok edilmektedir. İstanbul’da bu politika...