Burkina Faso’da Başkanlık Muhafızları Başbakan Yarbay Yacouba Isaac Zida ve bakanları rehin alarak darbe girişiminde bulundu.
Burkina Faso‘daki ile ilgili haberleri blogundan derleyen Ümit Kıvanç‘ın derlemesi şöyle:
Burkina Faso’nun kovulmuş diktatörü Blaise Compaoré’nin 1996’da kurduğu özel birlik, Başkanlık Muhafızları (RSP), bakanlar kurulu toplantısını basıp geçici başkan Michel Kafando (ülkenin eski BM elçisi), Başbakan Yarbay Yacouba Isaac Zida ve bakanları (bazı kaynaklara göre iki bakan, Al Jazeera’ya göre bilinmiyor, Der Spiegel’e göre “bütün kabine”) rehine aldı.
2014 Kasım’ında ayaklanarak 25 yıllık diktatör Blaise Compaore’nin ülkeden (başta Fransa, Batı’nın Kuzeybatı Afrika’daki esas oğlanı Fildişi Kıyısı’na) kaçmasını sağlayan gençlerin darbeye karşı harekete geçtiği söyleniyor. Gençler başkent Ougadougou’nun Devrim Meydanı’nda toplandılar ve başkanlık sarayına doğru yürüyüşe geçtiler. Sendikalar da genel grev çağrısı yaptı. Özel muhafızların yüzlerce kişilik kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtığı bildiriliyor. Bunun üzerine gençler saraydan biraz uzaklaşmışlar. Doğrudan halkın üzerien ateş açıldığına dair herhangi bir haber yok. Düzenli ordu birliklerinin durumuna ve tavrına ilişkin haber de yok. Geceyarısı itibarıyla uluslararası havaalanı kapalıydı.
Özel birliklerin başkentteki en az beş radyo istasyonunu susturdukları, Radio Liberté’nin (92.8) yayınını sürdürdüğü söyleniyor. Radio Omega’nın sahibi, Batı Afrika Demokrasi Radyosu’na (WADR), özel muhafızların kafasına silah dayayıp yayını kestirdiğini söylemiş (Twitter’da WADR: @WADR_News).
Seçimlere (11 Kasım için planlanmıştı) haftalar kala yoksul ülke yeni bir kaos ve karanlığa sürüklenebilir. Darbenin işaretleri, aslında daha önceki saatlerde, Başkanlık Güvenlik Alayı’nın başkanlık sarayı etrafına barikatlar kurmasıyla ortaya çıkmış. İlk anda, darbe girişiminin arkasında Compaore yanlılarının, hattâ bizzat onun, dolayısıyla Fransa’nın bulunduğunu düşündük ister istemez. Nitekim Associated Press’in haberinde, yaklaşan seçimlere Compaore yanlılarının sokulmayacak oluşu, aslî gerilim sebebi olarak gösteriliyordu. Burkina Faso’da Fransız özel kuvvetleri bulunuyor. Ancak Fransa, rehine alınan yöneticilerin derhal serbest bırakılmasını istedi. (Yani resmî açıklaması bu; özel muhafızların Fransa’dan bağımsız hareket edeceklerine inanmak da kolay değil.) Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da Burkina Faso devlet başkanı, başbakanı ve bakanlarının tutsak alınmasını kınadı ve derhal serbest bırakılmalarını talep etti.
Bu durumda, başkanlık muhafızlarının isyanına yolaçabilecek ikinci sebep ağırlık kazandı: Bu özel birlik dağıtılma ve yargılanma tehdidiyle yüzyüze. BBC’nin haberinde, henüz iki gün önce bir hakikat komisyonunca bu birliğin dağıtılmasının tavsiye edilmiş olduğuna dikkat çekildi.
Al Jazeera’nın Kinşasa (Kongo Demokratik Cumhuriyeti) muhabirine göre, özel muhafızlar iktidarı bütünüyle ele geçirmekten çok kendilerini emniyete alma hedefi güdüyor olabilirler. Çünkü eğer bu özel birlik dağıtılırsa, geçen yıl halka karşı işledikleri suçlardan ötürü yargılanmaları kolaylaşacak.
Gece 02:00 itibarıyla, herhangi bir açıklama yapmayan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın gelişmeleri dikkatle izlediği, henüz endişeye mahal olmadığı kanısı taşıdığı belirtiliyordu. (Kaynak: Riyatabirleri)