Evet, bu müziğe çok şaşıracaksınız, sıradışı bir deney sonucunda ortaya çıkan harika bir müziği paylaşıyoruz sizinle.
1. Çoğumuz taş plakların nostaljik havasını sever, evimizde bir gramofon bulunmasını dilerdik. Kimisi de bunları gerçekten özenle sakladı ve arşivledi. Eski 45’likleri taş plaklardan dinlemeyi seven insanlar bile hala var. Şimdi size bahsedeceğimiz kişi ise akla hayale sığmayacak sıradışı bir deneyde bulunmuş ve akıl karı olmayan başka bir şey ise bu deneyin başarılı olması.
2. Doğanın ruhu, doğanın kanunu der dururuz. Şimdi sıra doğanın müziğinde. Yanlış duymadınız doğanın müziği diyorum. Çünkü Bartholomaus Traubeck isimli bir sanatçı, Years adlı albümünde ağaçlardan çıkan müziğe yer vermiş ve bunun için epey bir çalışmışa benziyor.
3. Traubeck, gramofonların iğnesi yerine, ağaç köklerinde bulunan damarların, dokusunu, renklerini müziğe dönüştüren sensörler kullanarak müzik üretmeyi başarmış. Bu sıradışı alet özel bir algoritma ile çalışıyor ve bu hassas sensörlerin algıladığı sinyalleri bir piyano aracılığı ile notalara çeviriyor.
4. Her ağaçın farklı bir damar şekline sahip olduğunu düşününce her ağaçın farklı bir müziği olduğunu söylemek de yanlış olmaz. Avusturyalı sanatçı Bartholomaus Traubeck de farklı ağaç türlerinin mükemmel senfonosini bir araya getirdiği Years (Yıllar) adlı çalışmayla bunu bir albüme dönüştürmüş.