Ataerkil bir dünyada erkeğin tahakkümü altında bulunan kadın hem eşit koşullarda bir hayat yaşamıyor, hem de erkekten şiddet görüyor. İstisnaları saymazsak durum tam olarak böyledir ve “istisnalar kaydeyi bozmaz” gibi bir söz de bu olguya işaret etmektedir. Brezilyalı dövme sanatçısı Flavia Carvalho da bir “kadın” olarak sanatıyla bu şiddeti örtmek istemiş ve bunun üzerine A Pele de Flor (Beden Çiçekleri) isimli bir proje başlatmış. Carvalho‘nun yürüttüğü proje yaraların üzerini kapatmak ve “güzel görünme”sine devam etmesi gibi bir “ironi” içerse de kadının bu baskı ve şiddete karşı geliştirdiği bir mücadele olarak değerlendirildiğinde çok şey ifade ediyor. Bu listemizde Carvalho’nun çalışmalarından birkaç örnek ve kendi görüşlerine yer vereceğiz. Başka bir listede görüşmek dileğiyle.
1. Brezilyalı dövme sanatçısı Flavia Carvalho yaklaşık 2 yıl önce etkilendiği bir olay üzerine şiddet gören kadınların bıçak, kurşun vb. yaralarını dövme yaparak kapatıyor, hem de hiçbir ücret istemeden.
2. Kötü bir olayın ardından vücutta kalan yaralar, bireyin bu yaraya bakarak tekrar tekrar aynı olayı hatırlamasına sebep verebiliyor. Bu durumun farkına varan dövme sanatçısı Flavia Carvalho, uzmanlık alanına bağlı olarak bir proje yürütmeye karar vermiş.
3. Yaklaşık 2 yıl önce yaşadığı bir olay üzerine “A Pele de Flor” (Beden Çiçekleri) isimli projesini başlatarak şiddete maruz kalan kadınlara bedava dövme yapmaya başlamış. Carvalho son 2 yıl içerisinde bıçak, kurşun vb. yaraları hatta meme ameliyatına girmiş çok sayıda kadına dövme yapmış. Yaptığı şeyi özetlemek gerekirse, Carvalho, çirkin anılardan kalan izleri sanatıyla değiştirerek güzellikler yayıyor.
Şunlara da bakabilirsiniz:
►Dildeki cinsiyetçilikten kurtulmak için 14 maddelik imtihan
►Ataerkil bir toplumda 4 maddeyle kadınların giyimine göre takılan isimler
►Makyöz Laura Jenkinson’dan akıllara ziyan 30 yüz boyama çalışma
4. Şuan Brezilya’nın Curitiba şehrinde bir dövme stüdyosu işleten Carvalho, Huffington Post’a verdiği demeçte şöyle diyor:
5. “Projeye başlayalı aslında çok olmadı, ancak medyanın bu kadar ilgi göstereceğini hiç tahmin etmiyordum. Oldukça spontane bir şekilde başlamıştı. Dediğim gibi kadınlara verdiğim hizmet yüzde 100 gönüllülük esaslı. Kadınların harcama yapacakları tek şey dövmelerini seçerken harcadıkları zaman.”
6. Projeyi yürüten dövme sanatçısı Flavia Carvalho Kendisini böyle bir projeye teşvik ettiren olayı da şöyle anlatıyor:
7. “Yaklaşık 2 yıl önce bir müşterim karnının altındaki büyük yarayı kapatmamı istemişti. Kendisine bunun nasıl olduğunu sorduğumda, ‘Bir gece kulübündeydim, bana yaklaşan bir erkeğin teklifini reddettim ve sustalı çakıyla beni bıçakladı’ cevabını verdi. Dövmeyi bitirdiğimde oldukça duygulandığını gördüm ve bu olay beni derinden etkiledi.”
8. Bir diğer olay ise şöyle yaşanmış: “Kendisinden oldukça yaşlı bir adamla flört eden 17 yaşındaki bir kız gelmişti. İlişki süresi boyunca pek çok kez fiziksel şiddete maruz kalmış. Erkek ayrılmak istediğini iletmiş ve bir buluşma ayarlamış, gittiklerinde ise kavga etmeye başlamışlar. O da diğer kadın gibi karın bölgesinin altından defalarca bıçak yemiş ve tecavüze uğramış. Bu tarz olaylara şahit olmam yaptığım işin değerini arttırıyor.”
Kaynak: Bored Panda