Ana SayfaTartışı-YorumTUZAKLARDA BUGÜN....

TUZAKLARDA BUGÜN….

Yakın zamanda, ülke gündemine oturan “profilime neden bakıyorsun?” başlığı ile hashtag ile dolandırıcılar X uygulaması ile  birçok platform kullanıcısını mağdur etmiştir. Bu gündem sıralamasına dolandırıcılar tarafından yerleştirilen hashtag ile insanların merak duygusu kamçılanmış ve paylaşılan linkin tıklanması ile yüzlerce hesap çalınmıştır.

            Teknolojinin gelişmesi ile birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de teknoloji vasıtası ile artık kişiler tuzağa çekilerek dolandırılmaktadır. Şöyle ki; hayatımızın her alanında olan sosyal medya platformlarında çeşitli iletişim yolları ile kişilere ulaşılarak sosyal medya hesaplarının çalınması, banka hesaplarına ulaşım, çeşitli şantaj yolları ile kişilerden para talebi ile dolandırılmak vatandaşlarımızın ve karakolların temel sorunu haline gelmiş bulunmaktadır.

            Günümüzde sosyal medya profilleri ve dijital kullanımında birçok “BİLGİ”,”İZİN” verilmekte; “ÇEREZ” kabul edilmektedir. Sırf uygulamayı kullanabilmek veya ilgili yazıyı okuma için kabul edilen şeyler ile hakkınızda ulaşılan bilgiler ile dolandırıcılık suçunun mağduru olabileceğiniz gibi üzerinize şüpheli sıfatı da atfedilebilir. Böyle bir durum ile karşılaşılmasında öncelikle ilk yapmanız gereken sakin olmak ve daha fazla aleyhinize fiiliyata sebebiyet vermemektir. İkinci olarak ise; gerek ceza gerek dolandırıcılık en önemlisi bilişim suçlarına hakim olan bir avukattan danışmanlık ve/veya hizmet almaktır.

            Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun da birçok kullanıcının sosyal medyadaki uygulamalara izin vermenin zararlarını bilmediğini ya da öngöremediğini söylemişti.

            Bu yazımızda, çokça karşımıza çıkan bazı dolandırıcılıklardan bahsedeceğiz. Bunların başında: ‘Profilime kim baktı?’ tuzağı gelmektedir. Hemen herkesin sahip olduğu çeşitli platformlarda sosyal medya profilleri bulunmaktadır. Bununla birlikte bu profillerde paylaşılan içeriklerin ne kadar beğenildiği, ne kadar izlenildiği, kim ve kimlerin takip ettiği gibi birçok bilginin insan psikolojisinin beğenilme ve merak duygularını kamçılanması ile yeni bir dolandırıcılık kapısı aralanmıştır.

            Profilime kim baktı?’ bu sorunun cevabı için çeşitli testler ve uygulanmalar indirilerek kişisel bilgilerinizi paylaşıyor musunuz? O zaman lütfen dikkatli olan platformlardaki iradenizi veya banka hesabınızdaki hakimiyetinizi kaybedebilirsiniz…

            Siber Güvenlik Uzmanı Vahap Eren, sosyal medyada herkesin karşısına çıkan  ‘Profilime kimler baktı?’ şeklinde yazılara tıklayanlar veya bu site ve uygulamalara bilgilerini giren kullanıcılar hakkında uyarılarda bulunarak, “Bu tarz uygulamalar ile asla profilinize kimlerin baktığını gösteremezsiniz. Peki bu uygulamalarla hedeflenen ne? Telefonlarınıza yüklediğiniz birçok uygulamaya verdiğiniz izinlerle kişisel bilgileriniz çalınabiliyor. Daha ilerisi banka hesaplarınız boşaltılabilir” dedi. (https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/sosyal-medya-kullanicilarina-profilime-kim-bakti-uyarisi-1846121#google_vignette)

Profillime Neden Bakıyorsun” Tuzağından Korunmak için 5 Öneri:

1. Kişisel bilgilerinizi profilinizde paylaşmaktan kaçının. Tam adınız, adresiniz, telefon numaranız veya doğum tarihiniz gibi bilgiler kimlik hırsızları tarafından kullanılabilir.

2. Profilinizi gizli ayarlara alın. Bu, yalnızca profilinizi takip eden kişilerin profilinizi görmesini sağlayacaktır.

3. “Profillime Neden Bakıyorsun” bağlantılarına tıklamaktan kaçının. Bu bağlantılar sizi kimlik bilgilerinizi çalmak için tasarlanmış sahte web sitelerine yönlendirebilir.

4. Güçlü bir parola kullanın ve parolanızı kimseyle paylaşmayın. Parolanız en az 8 karakter uzunluğunda olmalı ve büyük ve küçük harfler, sayılar ve semboller içermelidir.

5. Bilgisayarınızda ve telefonunuzda güncel bir antivirüs programı kullanın. Bu, kimlik hırsızlarının bilgisayarınıza veya telefonunuza bulaşabilecek kötü amaçlı yazılımlardan korunmanıza yardımcı olacaktır(https://www.gunebakis.com.tr/haber/19035734/profillime-neden-bakiyorsun-basligi-altinda-yatan-tuzak-korunmak-icin-5-oneri)

            Böyle bir olayın mağduru/şüphelisi olma durumunda mutlaka işinde uzman bu konular üzerinde aktif çalışan avukat/hukuk bürolarından hukuki danışmanlık ve hizmet almak önem arz etmektedir. Şöyle ki bu tarz vakıalarda mağdur olunan psikolojik yıpranmayla birlikte maddi kayıp gerçekten yetkin kişilerce peşine düşülmedikçe tam olarak karşılanamamaktadır. Bunu yanında şüpheli olunan hallerde veya sanık olunabilecek iddialarda ise dolandırıcılık suçunun dijital materyaller aracılığı ile olduğunda nitelikli olarak ele alınması nedeni ile ciddi ceza miktarları ile karşı karşıya kalınabilmekte. Olası hak kayıplarının önlenmesi için, ceza, gerek dolandırıcılık en önemlisi bilişim suçlarına hakim uzman Ankara ceza avukatı ile iletişime geçmekte yarar bulunmaktadır.

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

25 Of The Best Award-Winning Wedding Photos Taken In 2014

1st Place in All About Light, Winter 2013, Taipei, Taiwan 1st Place...

Tok tutan 4 besin

Yemek sonrası fazla zaman geçmeden acıkıyor musunuz? Ne kadar yemek yerseniz...

Nietzsche’nin ruhuna üflediği 15 film

Felsefe her zaman kültür, sanat ve bilimi etkilemiştir. Felsefe tarihinin en...

Şah Fırat Operasyonu Twitter’da: Her türlü türbe taşınır!

Büyük devlet Türkiye'nin başarılı Şah Fırat Operasyonu, hükümet ve hükümete yakın...

Tartışı-Yorum

Kadim Süryanilerin Akitu Bayramı

Yerinden yurdundan edilen, sürgün halkların derdini en içten şairler dillendirir. Bu sebeple Yuhanna Bar Madeni der ki: “Ey sağduyulu! Ana vatanında kalman, Saygınlığını korur. Hakareti ve acı dolu gurbeti hor gör. Saç, başta oldukça...

Ankara’da Gayrimenkulün Son Durumu

Ankara, bilindiği üzere memur kenti olarak da bilinmektedir. Fakat son yıllarda oluşan konut projeleri ve Büyükşehir Belediyesi’nin çıkarmış olduğu sosyal projeler ile   arsaların yüksek  noktada fiyatlanması aslında hiçte öyle...

En çok mor

Sıcak beterdi. Bıyıkları terlememiş bir delikanlılık çağında boncuk boncuk ter atıyordu. Çimento torbaları eşek ölüleri kadar ağırdı. Tuğlalar, yamalı şalvarında kahverengi tozlar bırakıyordu. Yamasını çepeçevre saran alelacele dikişleri hep...