Geleneksel eğitime alternatif olarak popülaritesi artan Montessori eğitim yaklaşımı, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına hitap eden özgün bir yöntem sunmaktadır. Montessori yaklaşımıyla ilgilenen ve çocuklarının eğitimi için bu yaklaşımı benimsemeyi düşünen ebeveynler için, yaklaşımın temel yönlerini anlamak hayati önem taşır.
Günümüzde eğitimde bireyselleşmeyi savunan ve hayata geçiren bir çok kurum gibi çocuklara ikinci dil olarak İngilizce öğretimi konusunda lider online İngilizce okulu Novakid de Montessori yöntemini metodolojisinde benimsemiştir.
Montessori Eğitimi Tam Olarak Nedir?
İtalyan eğitimci Maria Montessori’nin öncülüğünü yaptığı Montessori eğitimi, öğrencilerin bireysel istek ve ihtiyaçlarına göre bütüncül gelişimini önceleyen bir yöntemdir. Bu yaklaşım sadece akademik becerileri değil, aynı zamanda kişisel gelişimi ve karakteri de geliştirmeyi amaçlar.
Yüzyılı aşkın bir süredir Montessori yöntemi, bazı uzmanların modern taleplerle uyumlu olmayabileceğini iddia etmesine rağmen, savunucularının ilkelerinin evrenselliğini ve zamansız geçerliliğini öne sürmesiyle dünya çapında benimsenmiştir.
Chloe Marshall (2017), Montessori eğitiminin odağını yalnızca akademik başarıdan empati, bağımsızlık ve iletişim gibi besleyici becerilere kaydırdığını belirtiyor.
Montessori Metodolojisine Bakış
Yaklaşımın kurucusu Maria Montessori, eğitimin yalnızca bilgi edinmeyi değil, aynı zamanda çocuğun ahlaki ve duygusal fakültelerine de dokunması gerektiğini vurguluyor. Montessori yaklaşımında oyun, öğrenme için temel bir yol olarak kabul edilir. Genç öğrenciler, karşılaşmak istedikleri duygulara kendilerini kaptırarak gerekli dersleri deneyimlediklerinde en iyi şekilde öğrenirler. Öğrenme, onların ilgi ve meraklarıyla uyumlu hale geldiğinde daha etkili hale gelir.
Uzmanlar, Montessori yaklaşımının çocukları bu bağlamda uzun vadeli başarıya uygun bir şekilde hazırladığını iddia ediyor.
Novakid Eğitim Direktörü Adrienne Laundry, Montessori yöntemiyle ilgili görüşlerini paylaşıyor:
“Montessori yaklaşımı, öğrencilerin besleyici bir ortamda liderlik ederken öğretmenlerin rehberlik ettiği bir eğitim anlayışını hedefler. Anlamlı ve bağımsız öğrenme deneyimleri için ‘çevre’ faktörü çok önemlidir. Montessori yöntemi, küçük çocuklara yabancı dil öğretmek için mükemmel bir çözümdür. ebeveynler, basit komutlar gibi, çocuklarımızın günlük rutinlerinde yeni dil yapılarını tanıtmalıyız: ‘Şapkanı tak.’; ‘Bilgisayarını aç.’; ‘Biraz tuz ekleyelim.’ Tutarlı tekrar ve uygulama, çocukların yeni dil yapılarına uyum sağlamasına ve pratik bir öğrenme deneyimi yaratmasına yardımcı olan bir ortam sağlar.”
Dahası, Montessori’ye göre, bir çocuğu beslemek her zaman doğal gelişim yasalarına, doğuştan gelen tepkilere ve çocuğun doğuştan gelen eğilimlerine öncelik vermelidir. Böylece Montessori yöntemi, öğrencinin hem entelektüel hem de duygusal yönlerine odaklanır. Yaklaşım, ihtiyaçların karşılandığı hazırlanmış bir ortamda, bir öğrencinin bilgi açlığının doğal olarak ortaya çıkacağını ve onları öğrenmeye motive edeceğini öngörür.
Montessori Eğitiminin Temel İlkeleri
Montessori eğitimi bir dizi temel ilkeye dayanır. Bu ilkeler, her çocuk için bütüncül ve bireyselleştirilmiş bir öğrenme deneyimini teşvik ederek Montessori eğitimine rehberlik eder. Bu ilkeler şü şekilde sıralanabilir:
- Çocuğa Saygı
- Emici Akıl
- Hassas Dönemler
- Öğrenme Ortamını Hazırlama
- Bütünsel Eğitim
- Otonom Öğrenme
- Bireyselleştirilmiş Öğrenme
- Hareket ve Seçim Özgürlüğü
- İçsel motivasyon
- Bağımsızlık
Montessori eğitiminin temel prensipleri arasında yer alan çocuğa saygı, çocuğun dikkatini bozmadan, seçim yapma özgürlüğü tanıyarak ve kendi başına öğrenme fırsatı sunarak sağlanır.
Montessori’ye göre, çocukların beyinleri özellikle altı yaşa kadar “emici akıl” olarak adlandırılan bir sünger gibi bilgiyi emer. 0-6 yaş arasındaki çocuklar dünyayı duyularıyla keşfederek öğrenirler ve sonra düşünce yetenekleriyle bu bilgileri mantıklı bir şekilde birleştirirler. Montessori pedagojisi çocukların özel yeteneklerini belirli hassas aralıklarda daha iyi geliştirebilecekleri fikrini benimser ve öğrenme ortamını hazırlama sürecine büyük önem verir.
Montessori sınıfları çocukların elleriyle keşfedebileceği materyallerle donatılır ve çocuklara kendi gelişimlerine uygun şekilde öğrenme fırsatı sunar. Bu yaklaşım aynı zamanda çocukları akademik alanın ötesinde entelektüel, fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimleri için destekler. Öğrenmenin içsel motivasyonla gerçekleşmesini teşvik ederken bağımsızlığı da vurgular. Montessori metodunda öğretmenler rehberlik ederken çocukların kendi öğrenme yollarını keşfetmelerine yardımcı olur.
Novakid, Montessori yaklaşımı ile ilgili kafa karıştıran hususlara da değindi
Ebeveynlerin, Montessori yaklaşımıyla ilgili, özellikle okuma ve yazma eğitimi konusunda çekinceleri ve soruları olabilir.
Montessori bağlamında, okuryazarlık öğretimi harf isimlerinden ziyade seslere odaklanarak başlar. Bu fonetik yaklaşım, çocukların işitsel girdi yoluyla öğrenmelerine yardımcı olarak soyut etiketleme ihtiyacını ortadan kaldırır.
Sosyalleşme ile ilgili olarak, Montessori yaklaşımı, işbirliğini ve empatiyi teşvik ederek farklı yaş grupları arasındaki etkileşimi teşvik eder. Araştırmalar, Montessori modeli altında eğitim gören çocukların fiziksel aktivite (Pate, O’Neill, Byun, McIver, Dowda, Brown, 2014) ve yaratıcılık (Knebel, Hagmann, Gentaz, 2019) gibi alanlarda geleneksel eğitim gören akranlarından daha iyi performans gösterdiğini gözlemlenmiştir.
Montessori Yaklaşımı Evde Uygulanabilir mi?
Evde Montessori yaklaşımının faydalarından yararlanmak için ebeveynler Montessori ilkelerini çevrelerine uyarlayabilirler.
Güvenli, ilgi çekici ve merak uyandıran bir öğrenme alanı yaratmak çok önemlidir. Odayı erişilebilir raflar, oyuncaklar ve duyusal aktivitelerle donatmak öneriliyor.
Çocuğun hazırlanan ortamda ilgisini çeken etkinlikleri keşfetmesine izin vermek çok önemli!
Kendi kendine öğrenmeyi destekleyen Montessori materyallerinden yararlanılabilir. Örneğin çocukların renkleri ve şekilleri eşleştirmesine yardımcı olan tahta oyuncakları kullanmak gibi. Bu malzemeler tipik olarak doğal kaynaklardan yapılır ve çocukların duyusal gelişimini destekler.