Ana SayfaKültür SanatYaşar Kemal hayatını kaybetti
Google Haberler'de takip et!

Presshaber.com – İnce Memed’in yazarı Yaşar Kemal, yaklaşık bir buçuk aydır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Bir süredir hastanede tedavi gören usta yazar Yaşar Kemal hayatını kaybetti. Kürt sorununa ömrünü adayan yazar, Çözüm Sürecinde tarihi eşiğe gelen gününde hayatını kaybetti. İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nde tedavi gören Yaşar Kemal yaşamını yitirdi. Kemal 14 Ocak’ta solunum güçlüğü çekmesi nedeniyle İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’ne getirilmiş ve tedavi altına alınmıştı.

YAŞAR KEMAL KİMDİR?

Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal, Van Gölü’ne yakın Ernis (bugün Ünseli) köyünden olan ailesinin Birinci Dünya Savaşı’ndaki Rus işgali yüzünden uzun bir göç süreci sonunda yerleştiği Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Hemite köyünde 1926’da doğdu. Doğum yılı bazı biyografilerde 1923 olarak geçer.

Ortaokulu son sınıf öğrencisiyken terk ettikten sonra ırgat kâtipliği, ırgatbaşılık, öğretmen vekilliği, kütüphane memurluğu, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük yaptı.

1940’lı yılların başlarında Pertev Naili Boratav, Abidin Dino ve Arif Dino gibi sol eğilimli sanatçı ve yazarlarla ilişki kurdu; 17 yaşındayken siyasi nedenlerle ilk tutukluluk deneyimini yaşadı. 1943’te bir folklor derlemesi olan ilk kitabı Ağıtlar’ı yayımladı.

1950’de komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklandı, Kozan cezaevinde yattı. 1951’de salıverildikten sonra İstanbul’a gitti,

1951-63 arasında Cumhuriyet gazetesinde Yaşar Kemal imzası ile fıkra ve röportaj yazarı olarak çalıştı. Bu arada 1952’de ilk öykü kitabı Sarı Sıcak’ı, 1955’te ise bugüne dek kırktan fazla dile çevrilen romanı İnce Memed’i yayımladı.

1962’de girdiği Türkiye İşçi Partisi’nde genel yönetim kurulu üyeliği, merkez yürütme kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Yazıları ve siyasi etkinlikleri dolayısıyla birçok kez kovuşturmaya uğradı. 1967’de haftalık siyasi dergi Ant’ın kurucuları arasında yer aldı. 1973’te Türkiye Yazarlar Sendikası’nın kuruluşuna katıldı ve 1974-75 arasında ilk genel başkanlığını üstlendi. 1988’de kurulan PEN Yazarlar Derneği’nin de ilk başkanı oldu. 1995’te Der Spiegel’deki bir yazısı nedeniyle İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılandı, aklandı. Aynı yıl bu kez Index on Censorhip’teki yazısı nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkûm edildiyse de cezası ertelendi.

Yapıtları kırkı aşkın dile çevrilen Yaşar Kemal, Türkiye’de aldığı çok sayıda ödülün yanı sıra yurtdışında aralarında Uluslararası Cino del Duca ödülü, Légion d’Honneur nişanı Commandeur payesi, Fransız Kültür Bakanlığı Commandeur des Arts et des Lettres nişanı, Premi Internacional Catalunya, Fransa Cumhuriyeti tarafından Légion d’Honneur Grand Officier rütbesi, Alman Kitapçılar Birliği Frankfurt Kitap Fuarı Barış Ödülü’nün de bulunduğu yirmiyi aşkın ödül, ikisi yurtdışında altısı Türkiye’de olmak üzere, sekiz fahri doktorluk payesi aldı.

Yaşar Kemal’in baş yapıtı olarak değerlendirilen ve Çukurova köylüsünün ağalığa karşı mücadelesini anlatan dört ciltlik İnce Memed romanı 40’tan fazla dile çevrildi.

Yaşar Kermal Aralarında dört ciltlik Bir Ada Hikayesi, Akçasazın Ağaları, Üç Anadolu Efsanesi, Ağrıdağı Efsanesi, Çukurova Yana Yana gibi eserlerin bulunduğu 50 roman, röportaj, destansı roman, çocuk romanı, şiir, çeviri ve öykü kaleme aldı.

 

yaşar kemal hayatını kaybetti

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

8 maddeyle Arabeskin nadide sanatçılarından ‘akımları’ öğrenelim

Köyden kente göçün 'zorunlu' bir sonucu olarak değerlendirilebilecek müziğimizdeki arabesk meselesi, toplumumuzda...

Andrei Tarkovsky seçimiyle izlemeniz gereken 10 film

Rus sinemasının dünyaya açılan yüzü Andrey Tarkovski, filmleriyle kendinden sonraki birçok yönetmeni...

Brad Pitt’in objektifinden Angelina Jolie fotoğrafları

Angelina Jolie, dünyada en takip edilen kadınlardan birisi. Jolie, şimdiye kadar...

Yuri Gagarin hakkında bilinmeyen 10 detay

Sovyet Kozmonot Yuri Gagarin, 12 Nisan tarihinde, henüz 27 yaşında iken...

Tartışı-Yorum

Düşünürken

Sevgili okur bu atmosferde yazı yazmak hiç olmadığı kadar zor, öyle ki ciğerden kaleme kan çekmek kalemden kağıda mürekkep akıtmaktan daha kolay. Neden mi? Öyle bir iklim yaşıyoruz ki...

Üşüyor bir coğrafyanın yüreği

'Eylül Mayıs'a dönüşecek...' Geo Milev   Üşüyor bir şehrin yüreği,  geceler buzdan karanlık. Yan yana dizilmiş çadırlar kanıyor. Üşüyor yeryüzü ve şehrin sokaklarında geziyor soğuk. Bir çocuk gözlerinde acının izlerini taşıyor. Bir...

Ümit Kıvanç yazdı “Savaştan buraya insanlık macerası”

Ümit Kıvanç Radikal'in bugünkü köşesinde "Savaştan buraya insanlık macerası" başlıklı bir yazı kaleme aldı.  Ümit Kıvanç'ın bugünkü yazısı: Belki de bir kısmı eşimiz dostumuz ahbabımız arkadaşımız olan yeni milletvekilleri hepimiz adına...