2015’in önemli olayları… 2015 yılı geride kalırken, birçoğumuzun hemfikir olacağı üzere gerçekten unutulmaz birçok olayla hatırlayacağımız bir yıl olacak. Komşularla yaşanan sorunlar ve ortadoğuda alevlenen silahlı hareketler, ülke içinde yaşadığımız soruşturmalar, harareti yüksek seçim dönemleri ve maalesef birçok can kaybının yaşandığı Ankara katliamı, belki de en sevindirici haber olan Nobel Kimya Ödülü’nün Aziz Sancar’a verilmesi, 2015 yılına dair hatırlayacağımız önemli olaylardan olacak.
2015’in unutulmayacak olaylarını Kadir Gürhan yazdı.
1.
Üniversiteli Özgecan Aslan yakılarak öldürüldü
Mersin‘in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015’te tecavüz girişimine direndiği için bir minibüste öldürülen üniversite öğrencisi. Özgecan Aslan‘ın yanmış bedeni 13 Şubat 2015 günü suçu beraberindeki iki kişiyle işlediğini itiraf eden kişinin jandarma ekiplerini olay yerine götürmesi ile bulundu. Özgecan Aslan cinayetinin ortaya çıkması Türkiye çapında olayın ortaya çıktığı gün ve takip eden günlerde öfkeye ve gösterilere yol açtı. Binlerce kadın, kadınların tecavüzüne, şiddet görmesine ve öldürülmesine tepki göstererek sokaklara döküldü.
2.
Usta yazar Yaşar Kemal hayatını kaybetti
Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören usta yazar Yaşar Kemal yaşamını yitirdi. Romancı, senaryo ve öykü yazarı Yaşar Kemal, Türk edebiyatının en önde gelen edebiyatçılarındandır. Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen ilk Türk yazar olan Yaşar Kemal’in eserleri yaklaşık 40 dile çevrildi ve uluslararası arenada büyük ilgi gördü.
3.
2014-2015 sezonu şampiyonu Galatasaray Kulübü oldu
Spor Toto Süper Lig‘de 76 puanla lider durumda bulunan Galatasaray, sezonun tamamlanmasına 1 hafta kala şampiyonluğun ilan etti. Ligin 33. haftasına en yakın takipçisi Fenerbahçe’nin 3 puan önünde 73 puanla giren sarı-kırmızılı ekip, Beşiktaş derbisini 2-0 kazanarak avantajını korurken, sarı-lacivertli takımın İstanbul Başakşehir’e puan kaptırmasıyla şampiyonluğu garantiledi.
4.
9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hayatını kaybetti
Türk siyasetine damga vuran isimlerden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel vefat etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Demirel’in vefatı nedeniyle 3 günlük ulusal yas ilan ettiğini söyledi. Bayraklar yarıya indi.
5.
Kenan Evren hayatını kaybetti
12 Eylül askeri darbesinin başındaki isim, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, hayatını kaybetti. 98 yaşında ölen Kenan Evren, 12 Eylül darbesinden sonra yargılanarak müebbet hapse mahkum edilen 17’nci Genelkurmay Başkanı olarak tarihe geçti. Evren’in cenazesine hiç kimse katılmadı.
6.
7 Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri
Seçim sonuçlarına göre, hiçbir siyasi parti tek başına iktidar olabilmek için gerekli olan 276 sandalye sayısına ulaşamadı. 2002 yılından beri iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) meclis çoğunluğunu kaybetti fakat %40,8 oy oranı ve 258 sandalye sayısı ile seçimlerden birinci parti olarak çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) oyların %24,9’u ile 132 sandalye elde etti ve ikinci parti oldu fakat oy oranı ile milletvekili sayısı 2011 genel seçimlerine göre düştü. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oyların %16,2’si ile 80 milletvekili kazandı ve oy oranını ve sandalye sayısını bir önceki seçimlere göre %3,28 artırdı. Seçimlere ilk kez katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) %10 seçim barajını geçerek, aldığı %13,1 oy oranı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 80 milletvekili ile temsil edilmeye hak kazandı.
7.
Suruç katliamı
Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki Amara Kültür Merkezi önündeki çay bahçesinde saat 11.50 sularında, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu mensuplarının ’Kobani’nin yeniden inşası’ konusunda basın açıklaması yaptığı sırada, büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada 32 kişi hayatını kaybederken 104 kişi yaralandı.
8.
Başkentte otobüs kazası
Dikimevi’nde meydana gelen kazada, bir belediye otobüsü freninin boşalması sonucu otobüs durağına daldı. Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Dikimevi’ndeki kazada, ilk belirlemelere göre 12 kişinin yaşamını yitirdiğini, 7-8 de yaralı bulunduğunu bildirdi.
9.
Ankara katliamı
10 Ekim 2015’te saat 10:04 civarında Ankara Garı kavşağında düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül intihar saldırısıdır. 10 Ekim’de DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB, HDP ve pek çok sivil toplum örgütünün katılımıyla Barış Mitingi düzenlendi. Fakat yürüyüş başlamadan yürüyüş alanına kortej hâlinde ilerleyen grupların bulunduğu Tren Garı kavşağında, 3 saniye arayla 2 patlama gerçekleşti. Patlamalarda 104 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 400 kişi yaralandı.
10.
Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülünü aldı
2015 Nobel Kimya Ödülü’nü “DNA onarımı” hakkındaki bilimsel çalışmasıyla Prof. Dr. Sancar kazandı. Aziz Sancar, Mardin’in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak doğdu.İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türk’ten biri oldu.
11.
1 Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri
7 Haziran seçimlerinin ardından hükümet kurulamaması nedeniyle gerçekleştirilen 26. dönem parlamento seçimlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Ak Parti, yüzde 49.41 oy oranı ile 316 vekil çıkararak tek başına iktidarı olmayı başardı. Yüzde 25.38 oy oranına ulaşan CHP, oy oranını yüzde 0.43, vekil sayısını iki artırdı ve oransal artış sağlayan tek muhalefet partisi oldu. MHP ise yüzde 4.3 oranında oy kaybetti. Yüzde 11.93 oranında oy alan MHP, oransal olarak en fazla oy kaybeden parti oldu. MHP, 80 vekille çıktığı 7 Haziran seçimlerinden 5 ay sonra 39 vekil kaybetti. 7 Haziran seçimlerine kıyasla yüzde 2.4 oranında oyunu düşüren HDP ise barajın üstünde kalmayı başardı. Yüzde 10.70 oy alan HDP, 59 vekille parlamentoda en fazla vekili bulunan 3. parti oldu.
12.
Diyarbakır baro başkanı Tahir Elçi katledildi
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde baro üyelerinin yaptığı basın açıklaması sırasında bölgede çatışma çıktı. Çatışmaların ortasında kalan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetti, 1 polis memuru da şehit oldu. Yaralı 2 polis ve 1 gazeteci tedavi altına alındı. Operasyonların sürdüğü Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
13.
G-20 zirvesi Antalya’da yapıldı
Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G-20 üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların onuncusu. 1 Aralık 2014’te dönem başkanlığını üstlenen Türkiye’nin ev sahipliğinde, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’nın Serik ilçesinin Belek mahallesinde düzenlendi. Zirve Regnum Carya Hotel Kongre Merkezi’nde düzenlendi.
14.
Sokağa çıkma yasakları
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Dokümantasyon Merkezleri’nin verilerine göre 1 Ocak – 5 Aralık 2015 tarihleri arasında çatışmalar nedeniyle 171’i asker, polis, korucu, 195’i militan, 157’si sivil olmak üzere toplam 523 kişi yaşamını yitirdi. En çok yasağın hüküm sürdüğü ilçeler Sur, Nusaybin, Silvan, Cizre ve Derik. Sur’da 15 gün (hala sürüyor), Nusaybin’de 14 gün, Silvan’da 12 gün, Cizre ve Derik’te 9’ar gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Toplam en fazla sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçe, dört kez yasak ilan edilen ve beşincisi halen süren, toplam 34 günle Nusaybin oldu. En fazla sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçe de yedi ayrı yasakla Silvan.