ÇGD, 2015 yılının Ekim, Kasım ve Aralık ayına ait ‘Medya Raporu’nda “Türkiye’nin sürüklendiği siyasal ve sosyal savaş ortamında, yaşam, düşünce ve adil yargılanma gibi evrensel hak ve değerlerle birlikte basın özgürlüğü de yok sayıldı” denildi.
Press Haber – Çağdaş Gazeteciler Derneği‘nin (ÇGD) 2015 yılından itibaren üçer aylık periyotlarla hazırladığı raporda; yaptıkları haberler, yazdıkları köşe yazıları nedeniyle haklarında soruşturma açılan, cezaya çarptırılan, keyfi ve ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek işten çıkarılan gazetecilere, gazeteciliği çıkarları için kullanarak manipülasyona dayalı haberler yapan yayın organlarına ve Türkiye’de basına yönelik baskılara karşı gösterilen uluslararası düzeydeki bir çok tepkiye yer verildi.
“Baskılar iktidar tarafından sistematik bir şekilde uygulandı”
2015 yılının Ekim-Kasım-Aralık aylarını kapsayan ‘4.Medya Raporunun’ önceki üç rapora göre, hem yaşanan olayların ciddiyeti hem de sayısı itibariyle çok daha kaygı verici olduğunu belirten ÇGD Genel Sekreteri Gökhan Bulut, “Türkiye’nin sürüklendiği siyasal ve sosyal savaş ortamında, yaşam, düşünce ve adil yargılanma gibi evrensel hak ve değerlerle birlikte basın özgürlüğü de yok sayıldı. Gazeteciler üzerinde ki baskılar bizzat siyasi iktidar tarafından sistematik bir şekilde uygulandı. AKP yanlısı medyada çalışan yazarlar tarafından gazeteciler hedef haline getirildi. Hedef haline getirilen gazeteciler saldırılara maruz kaldı. Sokağa çıkma yasaklarının ve çatışmaların yaşandığı Güneydoğu’nun bazı illerinde, onlarca gazeteci gözaltına alındı, darp edildi ve tutuklandı. Bazı gazetecilerin kitapları YPG‘lilerin evinden çıktığı gerekçesiyle toplatıldı. 12 Eylül Faşist Darbesi döneminin ötesine geçen uygulamalara imza atıldı” dedi.
2015 yılının Medya Raporuna yansıyan rakamsal çetele
3 basın mensubu öldürüldü, 1’i silahla, 4’ü polisin attığı gaz fişeğiyle olmak üzere 15 basın mensubu haber takibi sırasında yaralandı, 121 basın mensubu gözaltına alındı. 15 basın mensubu tutuklandı, 63 basın mensubu darp edildi, 3 basın mensubu silahlı tehdide uğradı, bir kadın basın mensubu tacize uğradı, 221 kanala RTÜK tarafından yayın durdurma cezası verildi, 41 gazeteye ilan kesme cezası verildi. ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla basın mensupları ve basın organları hakkında 46 soruşturma açıldı. 412 basın mensubu işten çıkarıldı, 423 kez haber siteleri ve habere erişim yasağı verildi. 1 gazetenin önüne bomba bırakıldı, 3 kitap hakkında toplatılma kararı verildi, 10 toplantıda akreditasyon sorunu yaşandı.
Haber ve Fotoğraf: Kadir Gürhan