Ana SayfaKültür SanatMüzikDimash Kudaibergen: Bardağı çatlatan...

Dimash Kudaibergen: Bardağı çatlatan değil, çeliği eriten bir ses

Dimash Kudaibergen. Yaşadığımız çağın ve belki de şimdiye kadar yeryüzüne gelen en yetenekli ses. Tabiri caiz ise bardağı çatlatan değil, çeliği eriten bir ses… Ses eğitmenleri ve şan hocalarının hayretler içinde dinlediği bu sesin rakamsal karşılığı 6 Oktav olarak tabir ediliyor. Ancak, Dimash Kudaibergen’in geniş ses aralığına D10-D8 diyenler olmakla birlikte, birçok müzik eğitmeni bu rakamsal tanımlamaların bu sesi tanımlayamadığını belirtiyor. Ve birçok müzik otoritesine göre, Dimash ile aynı çağda yaşadığımız için çok şanslıyız…

Bu içerikte Dimash Kudaibergen hayatı, müzik eğitimi, eserleri hakkında bilgi vermekle birlikte sesinin kulağınızı mest eden en iyi performanslarına da Ve insan’ın sıkı takipçileri için yer vereceğiz. Dimash’ı başka ses sanatçılarıyla karşılaştırmamanızı öneriyoruz. Çünkü henüz bu ses aralığına sahip dünyadaki tek insan o.

Aşağıda yer alan videoları dinlerken Dimash’ın bass, baritone, tenör ve soprano tonlarında rahatça ezgiler seslendirdiğine kendi kulağınızla şahit olacaksanız. Sahneyi de olabildiğince etkin kullanan Dimash’ın sahne performanslarını da izlemek için videoları izleyip bu satırları öyle okumanıza devam etmenizi tavsiye ediyoruz.

Dimash Kudaibergen’in hayatı

Dimash Kudaibergen, sanatla iç içe bir ailede, 24 Mayıs 1994’te Kazakistan’ın Aktobe kentinde dünyaya geldi. Dimash’ın büyükbabası profesyonel dombra çalıyordu, büyükannesi de şarkıcıydı.

Babası Kanat Kudaibergenuly Aitbayev, daha önce bölgesel Aktobe Kültürel Kalkınma Kurulu’na öncülük etmiş, annesi Svetlana Aitbayeva, Aktobe Filarmoni Derneği’ndeki soprano şarkıcısı olarak görev almıştı. Annesi ayrıca Aktobe Bölgesinde Sosyal ve Kültürel Gelişim Daimi Komitesi Üyesi ve Stobe Çocuk Atölyesi Sanat Yönetmeni olarak görev yapmıştı.

Dimash Kudaibergenov – Opera 2

Dimash Kudaibergen’in annesi ve babası, müzik başarıları nedeniyle Kazakistan hükümeti tarafından Onur Müzik Sanatçıları ünvanı almışlardı.

Dimash’ın doğumundan önce, ailenin 90 yaşındaki bir arkadaşı, doğacak olan bebeğe Mukhamed (Muhammed) denilmesi gerektiğini söyleyen bir rüya gördüğünü söyler ancak, Dimash’ın ailesi, bu kutlu ismi doğrudan kullanmaktan rahatsız olduğu için adını Dinmukhamed Kanatuly Kudaibergen koydu.

Dimash Kudaibergen – Sinful Passion

Dinmukhamed, ‘peygamberin oğlu’ Kanatuly, ‘kanatlı’ Kudaibergen ise ‘Tanrı’dan hediye’ anlamlarına geliyor. Herkes onun adına kısaca Dimash diyor.

Büyükbabası tarafından geleneksel Kazak kültürüne göre yetiştirilen Dimash, küçük kız kardeşi Raushan ve erkek kardeşi Abilmansur ile Batı Kazakistan‘daki Aktobe‘de, Kazak kültürü, tarihi, edebiyatı ve sanatının gölgesi altında yetiştiler.

Dimash, 2015 yılında Beyaz Rusya’nın Vitebsk kentinde düzenlenen Uluslararası Sanat Festivali’ne katıldı. Eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlığına kavuşan 21  ülkeden oluşan Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan birçok yarışmacının katıldığı yarışmada gösterdiği üstün performans, Dimash’ın bu ülkelerde ün kazanmasına neden oldu.

2017 yılında Çin’de düzenlenen ve 14 aşamadan oluşan profesyonel şarkıcıların yarıştığı “The Singer” yarışmasına katılan Dimash, sıra dışı sesiyle birçok aşamayı birincilikle tamamladığı yarışmanın aşamalarının ardından, finalde ikinciliği kazanarak dünyada tanınmaya başlandı.

Dimash Kudaibergen – SOS

2019’da The World Best yarışmasına da katılan Dimash, çocuklarla yarışmak istemediğini ve onların önünü açmak istediğini söyleyerek kendi isteğiyle ayrıldı.

Dimash Kudaibergen ve müzik eğitimi

Dimash Kudaibergen, daha henüz 5 yaşındayken piyano ve şan dersleri almaya başlıyor. Müziğe olan ilgisini gören dedesi, 5 yaşında onu müzik okuluna kaydettiriyor. Küçük yaşlarda başlayan müziğe olan ilgisi ve aileden gelen müzik geleneği nedeniyle 2014 yılında opera bölümünden mezun oldu. Müzikte birçok alanla ilgilenen yetenek, Jazz ve Pop alanlarında da eğitim gördü ve müzik kompozitörlüğü ile ilgili lisansüstü eğitim aldı.

Sesini daha iyi eğitmek ve diyafram kullanımını geliştirmek için Dimash, nefesini uzun süre tutabilmek adına yüzme eğitimleri aldı.

Çocukluktan itibaren sesini eğiten Dimash Kudaibergen, Kazakistan’da katıldığı yarışmalardan aldığı birincilikler, tüm dünyada tanınacağı kariyeri doğrultusunda önemli adımlar oldu. Dimash’ın dünya sahnesine çıkmasına neden olan en önemli olay, Çin’de düzenlenen The Singer 2017 isimli yarışma oldu.

Dimash Kudaibergen – Olympico

Dimash, yarışmada seslendirdiği eserlerde C2 notası gibi bas seslerden E6 gibi soprano notalarına hiç zorlanmadan çıkarken, müzisyenler ve müzik otoriteleri tarafından da insanüstü bir ses olarak görülmeye başlandı. Eserlerini seslendirirken bütün vücut tınlaşımlarını kullanabilen Dimash, göğüs sesinin derin tınılarında gezinirken birden tam sesle kafa sesine çıkıyor ve dinleyicileri hayretler içinde bırakıyordu.

Küçük bir not: İnsanın diyafram kullanarak çıkardığı gür ses olarak bilinen sese göğüs sesi denir. Kafa sesinin iki farklı türü bulunuyor. Bunlardan ilki, sesin inceltilerek tiz bir hale getirilmesi olan Falsetto ve diyafram kullanılarak içerisinde göğüs sesi de barındıran çıkarılan en yüksek ses olarak betimlen karışık ses (mix voice).

Dimash, müzik eğitiminin yanı sıra mükemmel bir öğrencidir ve yüksek dereceli dersler alır. Ana dilleri Kazakça ve Rusça olan Dimash, özellikle Kazak şair, besteci ve filozof olan Abai Kunanbaev‘in ‘Kelimeler Kitabı’ eserlerini okumaktan çok zevk alıyor.

Dimash Kudaibergen – Your Love

Müziğin yanı sıra, Dimash sporu özellikle tekvando, futbol, basketbol ve yüzmeyi seviyor. Büyük Kazak yazar ve şairlerin eserlerini çok sever, şiir yazmakla da yakından ilgilidir. Duruşu ve düşünceli, olgun ve görgü kurallarına bağlılığıyla da beğeni kazanmış bir kişilik olduğunu söylemekte fayda var.

Bir koronun parçasıydı Dimash ve birçok sanatsal etkinlikte sahne aldı müzik serüveni boyunca. Dombra, piyano ve davul gibi birçok müzik aleti çalmayı ve müzik aranjmanı yapmayı öğrendi bu süre zarfında. Yenilikleri seven yönüyle, öğrendiği ve sürekli olarak bilinen ve kabul edilen müzikal sınırları zorlayıcı işler yapmaya çalıştı. En iyi vokal antrenörlerinden dersler aldı. Klasik müzik ve opera tarzına hakim oldu.

Dimash Kudaibergen – Love is Like a Dream

(Dimash’ın çıktığı ses tonları inanılmaz. Bu ses tonlarında şarkı söylemek yetmiyormuş gibi bir de o tonlarda nağmelerle kulaklara bayram ettiriyor. Sadece dinlemek ve mest olmak kalıyor bize…)

Dimash Kudaibergen sahip olduğu 6 oktavlık ses aralığı, üstün diyafram kontrolü ve şarkı söyleme teknikleri ile 12 farklı dilde şarkı söyleyebiliyor. Anadili olan Kazakça ve Rusça dışında Mandarince, İngilizce, Fransızca, Ukraynaca, İtalyanca, Sırpça, Almanca ve İspanyolca gibi dillerde de Dimash şarkı söylüyor. Türkçe’de de Gesi Bağları adlı ezgiyi seslendirdi.

Dimash Kudaibergen – Passione

1 Dimash demek 5 farklı insan demek

Dimash Kudaibergen’in 6 oktavlık geniş ses aralığı, gerçekte beş farklı insanın çıkardığı ses anlamına geliyor. Yani Dimash’ın tam olarak üstüne basa basa çıkardığı her bir ton normal şartlarda beş kişinin çıkarabildiği ses aralığını aslında temsil ediyor. Dimash; Pop, Opera, Rock, R&B, Jazz ve Blues türlerinde şarkı söylüyor. Sesini bas tonlarda ustaca kullanırken de, soprano söylerken de nefes ve diyafram kontrolleriyle oldukça başarılı performanslar sergiliyor.

Dimash Kudaibergen

Dimash’ın sesi kaç oktav?

Dimash, kendine has oluşturduğu üslubunda şarkılarına bas tonlarla başlıyor, bariton ve tenor tonlarla devam ediyor. Daha çok 2. ve 3. oktav tonlarında dinleyiciyi duygusal olarak etkisi altına alan Dimash, 4. ve 5. oktav notalarında onları mest ediyor, 6. oktava çıktığında ise hayretler içinde bırakıyor.

Dimash Kudaibergen – Love of Tired Swans

Bu nedenle Dimash’ın besteleri özel olarak hazırlanıyor, yeni şarkıları onun ses aralığı hesaba katılarak müziğe dönüşüyor. Yeteneğinin yanı sıra en önemli özelliği olan sesinin sağlığı için Dimash’ın doktorunu yanından ayırmadığını küçük bir not olarak eklemek gerekiyor.

Dimash Kudaibergen – Gesi Bağları

Dimash’ı dinledikten sonra sesi ve size hissettirdiklerini bizimle ve Ve insan’ın diğer okuyucularıyla paylaşmanız bizim için önemli.

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

14 YORUMLAR

  1. Pavorotti ve yaşayan diğer operacılardan sonra açıkçası Dimash beni çok şaşırttı. İnanılmaz bir ses..kesinlikle bir operacı sesinden çok fazlası…onu tanımlayacak bir yorum bulamıyorum..dünyaca ünlü şarkıcılar onula düet yapmak için sırada bu bile ne demek istediğimi anlatıyor aslında

  2. Dimash hakkında bir Türk gazeteciden bu kadar içten ve güzel bir yazının kaleme alınması beni çok duygulandırdı. Evet o yaşayan bir efsane. Yetenekleri sınırları aşıyor. Onu tanıyan ve dünyasına giren herkes adeta bir sihire kapılmış gibi tutku ile bağlanıyor. 24 Mayıs’ta İstanbul’da vereceği konseri dört gözle bekliyoruz. Onu İstanbul’un kalbinde ağırlamanın haklı gururunu yaşıyoruz.

  3. Merhaba! Tebrik ederim! Bugüne kadar Dimash hakkında yazılan en güzel yazı bence! Yazarın adını merak ettim, öğrenebilir miyim? Kendisini takip etmek isterim.

  4. Sayın Mustafa Ergün yazınızda Dimash’ı çok iyi anlatmışsınız, elinize sağlık. Türkiye’de hakettiği kadar tanınmıyor ne yazık ki. Yakında 24 Mayıs 2024’de Beşiktaş stadyumunda konseri var. Çok şanslıyız; aynı çağda yaşadığımız ve ülkemizde muhteşem bir konser vereceği için. Bu deneyim asla unutulamaz çünkü ben yaşadım. O yüzden herkese bu konsere gelme çağrısında bulunuyorum.

  5. Bu dönemde Dimash rastlamanın bir ayrıcalık olduğunu düşünelim. Dileğim herkesin onu tanıması ve sesine aşık olmasının yanı sıra tüm uluslara yönelik barış mesajını da duymasıdır. Meksikadan selamlar.

  6. Dimash hayatımı değiştirdi, sesi ruhumu sarsıyor ve acıyı ve neşeyi açıyor, sana nasıl hissettirdiğini tanımlamak imkansız, sesini tanımlamak kadar imkansız! Dünyanın diğer ucundan selamlar! Meksika, Ay’ın göbeği!!

  7. Dimash Qudaibergen es una voz fuera de este mundo. Con su hermosa voz y personalidad ha puesto un nivel tan alto en la industria musical,que dudo que alguien logre alcanzarlo. Larga vida a nuestro príncipe kazajo!

  8. Dimash ile ilgili Turkiye’de yayımlanmış daha ayrıntılı bir haber okumadım. Eşsiz yeteneğe sahip olan ve her performansında şaşırtmaya devam eden bu genç adamın ülkemde daha çok tanınması temennim. Kaleminize sağlık diyor ve teşekkür ediyorum.

  9. Dimash Qudaibergen ist ein absolutes Phänomen… Ich folge diesem unglaublichen Sänger seit knapp 7 Jahren. Aufgewachsen bin ich in einem der klassischen Musik verschriebenen Haushalt, meine Mutter hat mir Konzertbesuche der Extraklasse wie “die drei Tenöre”, Andrea Bocelli in Baden Baden und viele andere mehr ermöglicht… Aber wenn es um Bühnenpräsenz, Stimmgewalt, Emotionen und musikalische Bandbreite geht, kenne ich keinen anderen Sänger, der an Dimash Qudaibergen heranreichen kann. Seine Duette unter anderem mit Placido Domingo, Lara Fabian, Aida Garifulina oder Jojo Ma sind vielfältig und schlicht atemberaubend! Dass er in einem absolut faszinierenden Land mit einer unglaublichen Kulturgeschichte geboren und aufgewachsen ist, und sich keinem der großen Musikkonzerne unterordnen will, trägt nur zur Faszination bei. Aber Dimash ist nicht nur ein musikalisches Ausnahmetalent mit Modelqualitäten. Er ist ein bodenständiger, hilfsbereiter und weltoffener Mann mit exzellenten Manieren, tief verwurzelt in der Liebe zu seinem Heimatland, und mit einem sehr großen Herzen. Seine Konzerte sind ein absolutes Erlebnis, das man fast als “Naturgewalt” bezeichnen könnte. Erklären lässt sich das nicht – das muss man selbst erleben, um es zu verstehen, warum seine Fans, die Dears, buchstäblich um den ganzen Globus reisen, um jedes mögliche Konzert zu besuchen…

  10. A este destacado hijo de su noble tierra que con su talento y virtuosismo ,traspasa todas las fronteras geográficas, culturales y del alma. Con mucho cariño y respeto ,te saludamos desde Uruguay- Sudamérica .

  11. seste son nokta gerçekten inanılmaz ses karakterimiz çok benziyor onun gibi şarkı soyleyebilmek için iyi bir eğitime ihtiyacım var sesimizin aralığı neredeyse aynı ama ben onun kadar ehil değilim her ses aralıgına ozellikle 6. oktavda operatik rengimiz birbirine çok benziyor fazlasıyla hemde kalın seslerde de bir sıkıntı yok ama nefesim onunki kadar kuvvetli de değil beni dinlemek isteyen varsa youtubeye dimash kudaibergen sos karaoke canlı performans dinle yazıp dinleyebilir ya da youtube de benim emre yücelene attığım 3.5 yıl onceki kaydımı ki orda daha çok acemiyim youtubeye diyarbakırlı dimash recep yazıp dinleyebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Kulaklarınızın duyduğuna inanamayacaksınız, bu ağaç damarlarından akan müzik

Evet, bu müziğe çok şaşıracaksınız, sıradışı bir deney sonucunda ortaya çıkan...

Rus Fotoğrafçıdan bebek bekleyen çiftler!

Rus fotoğrafçı Jana Romanova, bir kaç yıl önce arkadaşlarının bebek beklemesi...

17 inanılmaz çalışmasıyla Rus Fotoğrafçı Anton Belovodchenko

Rus Fotoğraf Sanatçısı Anton Belovodchenko'nun kadın vücudunun anatomik yapısını konu alan...

Silvan’dan 34 fotoğrafla 11 günlük savaşın bilançosu

Silvan'da 11'inci gününe giren sokağa çıkma yasağında şehir merkezi savaş alanına...

Tartışı-Yorum

Evrim Alataş: Nevroz, Nevruz ve Newroz

12 Nisan 2010’da aramızdan ayrılan yazar, gazeteci, eleştirmen, insan hakları savunucusu gibi hak edilmiş birçok sıfatın sahibi Evrim Alataş’ın Mayoz Bölünme Hikayeleri adlı eserinden bir pasajla Newroz bir bakalım. Evrim...

Kerbelâ’ya Giderken Hz. Hüseyin

İmam Hüseyin, Hz. Ali ve Hz. Fatıma’nın ikinci oğludur. Hicretin dördüncü yılı Şaban ayının üçüncü günü Medine’de dünyaya geldi. Künyesi Ebu Abdullah’tır; lakapları ise Raşid, Tayyib, Vefî, Zekî, Mübarek,...

İleri gitmek için “geriye doğru yoldaşlar”

Araştırma Görevlisi -/Can Irmak Özinanır- Tartışı-Yorum İngiltere’de radikal solcu milletvekili Jeremy Corbyn’in İşçi Partisi’nin liderliğine seçilmesi ezilenlere umut verdiği kadar, egemen sınıflarda bir korku da yarattı. İngiltere sağı Corbyn’i hedefine...