Ana SayfaHaberlerDünyadanKobanililer geri dönüyor

Kobanililer geri dönüyor

IŞİD saldırıları nedeniyle topraklarını terk ederek Suruç’a yerleşmek zorunda kalan Kobanêliler, kentte IŞİD tehdidi devam ederken guruplar halinde yurtlarına geri dönmeye devam ediyor.

 

IŞİD saldırıları nedeniyle topraklarını terk ederek Suruç’a yerleşmek zorunda kalan Kobanêliler, kentte IŞİD tehdidi devam ederken guruplar halinde yurtlarına geri dönmeye devam ediyor. Önceki gün kalabalık bir grup halinde Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobanê kent merkezine dönen Kobanê’lilerden bazılarının sınırı geçer geçmez Kobanê’nin toprağını öpmesi, duygulu anlar yaşattı. Geri dönen kadın ve çocuklar Mala Gel (Halk Evi) yöneticileri tarafından güvenli bölgelere nakledilirken, erkek ve genç kadınlar ise direnişe katılma kararı aldı.

Geri dönen Kobanêlilerin içerisinde IŞİD’E karşı verilen direnişte yaralanarak Türkiye’de tedavi gören bazı gençlerinde olduğu görülürken, yaralı gençlerden Şero Botan tedavi süresince arkadaşlarının IŞİD’e karşı kaydettiği ilerlemelerin kendilerine büyük moral verdiğini söyledi. Direnişe bıraktığı yerden devam etmek için sabırsızlandığını söyleyen Şero Botan, “Yaklaşık yirmi gün önce DAİŞ’le çatışırken yaralandım ve tedavi için Amed’e gittim. Ordayken arkadaşlarımızın çetelere karşı ciddi bir ilerleyiş kaydettiğini duyduk. Bu eylemler hepimize büyük moral verdi ve geri dönüp zafer hamlesine katılmak için sabırsızlanıyorduk. Sağlığıma kavuşunca tekrar DAİŞ çeteleriyle savaşmak ve onları Kobanê’den çıkarmak için geldim” dedi.IŞİD saldırıları nedeniyle topraklarını terk ederek Suruç’a yerleşmek zorunda kalan Kobanêliler, kentte IŞİD tehdidi devam ederken guruplar halinde yurtlarına geri dönmeye devam ediyor.

BİR DAHA ASLA GİTMEM BURADAN

Aylar sonra tekrar Kobanê’de olduğu için duygulanan ve gözyaşlarını tutamayıp sınırı geçer geçmez toprağı öpen Salih Bavê Botan’ın bir kızı IŞİD’e karşı savaşıyor. Duygulandığı için konuşmakta güçlük çeken Bavê Botan, “İki buçuk ay önce Kobanê’den çıkmak zorunda kaldık. Şimdi aylar sonra tekrar Kobanê’de olduğum için çok duyguluyum. Kızım burada direnişin içindeydi. Hem kızımı hem toprağımı bırakmak zorunda kaldım ama bir daha asla gitmem. Çok pişmanım Türkiye’ye gittiğim için. İnsan bazı şeylerin kıymetini çok geç anlıyor ne yazık ki” dedi.

KOBANÊ KÜRDİSTAN’IN KALBİDİR

Eşi ve dört çocuğu geri Kobanê’ye geri dönen Bedîrê Hemî aylardır devam eden direnişin içinde yer alıyor. Kobanê’yi hiç terk etmeyerek topraklarını savunan direnişçilerden biri olan Hemî “Saldırıların ilk başladığı günden bu yana köylerden başlayıp, kentte devam eden direnişin içindeki yerimi aldım.
Güvenlik için, eşim ve çocuklarımı göndermiştim. Ama şimdi çeteleri geriletip kentte kısmen de olsa huzuru sağlayınca aileme gelmelerini söyledim” dedi. Tüm Kobanêli gençlere dönüp kendi evlerini, mahallelerini korumaları çağrısında bulunan Hemî, “Kobanê sadece bir kent değildir. Kobanê Rojava ve tüm Kürdistan’ın kalbidir. Kobanê bizimdir ve asla terk etmeyeceğiz” dedi. (Kobanê/DİHA)

Çağdaş KAPLAN
Mehmet Zeki ÇİÇEK

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Uğruna şiirler yazılan değil, şiir yazan 11 ‘kadın’ şair

Kadın ve şiir sözcükleri yan yana gelince hep erkek şairler tarafından...

Godard’tan Haneke’ye Avrupa sinemasından en iyi 10 sanat filmi

Press Haber | Avrupa sinemasının kuşkusuz Hollywood ile ayrılan en büyük...

Tumblr’ın seçimiyle 2014’ün en iyi 19 Gif’i

Her yıl en çok beğenilen Gif'leri belirleyen Tumblr, 2014 yılının en...

Sosyal Medyadan 20 maddeyle Beşiktaş yenilgisi

UEFA Avrupa Ligi'nde Clup Brugge ile kendi evinde oynayan Beşiktaş 3-1...

Tartışı-Yorum

Yarasa

İtiraf ediyorum ben bir kuklayım! Konuşan, tüketen, üreten, düşünen ama daima uyuyan bir kukla.                              ...

Düşünebildiyseniz ölün!

Dünyayı gözlerle görmeyin, kaybedersiniz. Kulaklarla işitmeyin, kaybedersiniz. Burnunuzla koklamayın, kaybedersiniz. Uyku, hayatın anlamını (varsa eğer) insana gösterebilecek en kestirme yoldur. Bir rüya gibidir yaşamak, bu cümleyi tekinsiz metnime şiirsellik...

Zannımın kıpırtıları

Kendi öz farklılığı insanı değerli kılan en önemli unsurdur. Farklı bakış açıları, farklı soluk alış-verişler ve hayatı farklı yudumlayışlar hayat tuvalinde manzarayı ısıtan en canlı renklerdir. Bütün bu farklılıkları...