Bazı filmler gerek düşük bütçesiyle, gerek ülkelerindeki baskılar nedeniyle, gerekse yaşadığı çağının ötesinde olması nedeniyle hak ettikleri değeri bulamamışlardır. Hep göz ardı edilmiş ve gizli hazineler olarak kalmışlardır.
Dünya sinema tarihi hepimizin bildiği yönetmenlerle ve filmlerle çizilmiştir. Ancak bu tarihin gizli kısmında yer alan filmler pek de bilinmemektedir. Birçok mecrada bulunan klasik film listelerinden sıkıldıysanız, pek bilinmeyen filmlerin bulunduğu bu liste sizin için önemli bir kaynak olacak. Aslında sinema tarihinde önemli rol oynayan ve çok değerli olan bu yapımlar, kısıtlı film kaynaklarını alt üst etmeye hazır durumda.
Her hafta bu listenin devam niteliğindeki serilerini oluşturmaya devam edeceğiz.
İşte sizler için hazırladığımız pek bilinmeyen iyi filmlerin listesi:
Ayrıca diğer sinema listelerimize buradan bakabilirsiniz.
1.
The Panic in Needle Park-Esrar Bitti (1971, Jerry Schatzberg)
Al Pacino’nun hiç bilinmeyen, rol aldığı ikinci filmi Esrar Bitti karanlık nitelikte filmdir. Uyuşturucu bağımlılarının hayatını konu alan film, belki bu türe dahil olan filmler kadar etkileyici olmasa da, bu türü başlatan film olma özelliği taşımaktadır.
2.
Happiness-Mutluluk (1998,Todd Solondz)
Üç kız kardeşin hayatına bakış atan film; birinci kız kardeş, mutlu bir evliliği ve üç çocuğu vardır, ancak kafasında 11 yaşındaki oğlunun sınıf arkadaşlarını öldürme hayali kuran bir kocaya sahiptir. İkinci kız kardeşin ise aklını sapıkça fanteziler kaplamıştır. Üçüncü kız kardeş, şişman sevgilisini reddedince sevgilisi tarafından lanetlenmiştir. Kısaca birbirinden sapık karakterlerin günlük hayatını birbirinin içine geçiren ve bu karakterlerin yollarını bir şekilde kesiştiren bir film Happiness.
3.
Alice (1988, Jan Svankmajer)
Stop-motion’un ve sürrealizmin babası olarak sayılan Svankmajer’in çektiği başarılı kısa filmlerinden sonra ilk uzun metrajı olan bu film yarattığı dünyasıyla mucizevi sayılabilecek filmlerden birisidir. Alice Harikalar Diyarı kitabının uyarlamasıdır.Yönetmenin, animasyon, gerçek çekimler ve kukla kullanarak farklı teknikleri bir araya getirerek çektiği film görmediğimiz bir Alice hikayesi sunuyor ve kültler arasındaki yerini alıyor.
4.
Alpeis-Alpler (2011, Yorgos Lanthimos)
Dogtooth ve The Lobster filmleriyle kendini ispatlamış usta yönetmen Lanthimos’un göz ardı edilmiş filmidir. Bir hemşire, bir spor hocası, onun öğrencisi ve yanlarında çalışan bir adam, grup kurar. Adını Alpler koyan bu grup, ölen insanların yerine geçerek yakınlarının acılarını dindirmek üzere kurulmuştur. Hikayeleriyle akıllarımızı karıştıran Lanthimos, bu filmiyle de algılarımızla oyun oynamaktadır.
5.
Apur Sansar-Apu’nun Dünyası (1959, Satyajit Ray)
Bugün çekilen birçok içi boşaltılmış, duygu sömürüsünden ibaret olan Hindistan filmleriyle kıyaslanamayacak nitelikte olan Apu’nun Dünyası üçlemesinin son filmidir. Hindistan’ın gerçek yüzünü, düşük bütçeyle ve yaratıcılık kokan hikayelerle süsleyen Satyajit Ray, dünya sinema tarihine altın harflerle kazınacak filmler armağan etmiştir.
6.
Fantastic Planet-Vahşi Gezegen (1973, Rene Laloux)
İnsanların evcil hayvan olarak beslendiği Traaglar gezegeninde geçen politik mesajlar da içeren uçuk bir bilim kurgu animasyonudur. Gelmiş geçmiş en başarılı animasyonlardan biri olarak görülen bu film yıllarca hak ettiği değeri görememiştir. Çekoslovakya‘da yapımına başlanan film, siyasi baskılar sonucu Fransa‘da Laloux tarafından bitirilmiş ve 1973’de Cannes Film Festivali büyük ödülü kazanım başarısı elde etmiştir.
7.
Gummo (1997, Harmony Korine)
Film dünya kült ve istismar sinemasında adını sıkça duyurmayı başarmıştır. Ohio’da bir hortum fırtınasından sonra kasabada yaşayan gençlerin umarsız yaşam tarzları garip ve rahatsız edici bir dille anlatılır. Birçok yönetmen, oyuncu ve eleştirmenin favori filmleri arasına giren bu film, aktör Johnny Depp tarafından “Gummo uzun bir aradan sonra sinemanın doğru parçalarından biri” olarak yorumlanmıştır.
8.
Kontroll-Kontrol (2003, Nimród Antal)
Macar yapımı olan filmin tamamı Budapeşte metrosunda geçmektedir. Filmin kahramanı Bulcsu Budapeşte metrosunda çalışan bir bilet kontrol görevlisidir. Bulcsu’nun iç dünyasında yaşadığı çatışmalar özelinden iyi ile kötünün çatışması anlatılıyor filmde. Bir gün Bulcsu, bir yolunu bulup yeraltından paçasını kurtarmak ister. Ama ayı kılığına girmiş bir kızla yaşaması muhtemel bir aşk, hiç görülmeyen bir seri katil ve neredeyse gerçek dışı kara komedi ve aksiyon dolu olaylar yolunu keser.
9.
Le Samourai-Kiralık Katil (1967, Jean-Pierre Melville)
Kara film türünün en önemli başyapıtlarından biri olan film, kendisinden sonra gelen türdeş filmler için önemli bir örnek konum teşkil etmektedir. Alain Delon’un muhteşem oyunculuğuyla yer aldığı film bir kiralık katilin çetrefilli hikayesine yoğunlaşmıştır. Belki de bu listenin en bilinen filmi ancak son dönemlerde unutulmaya yüz tutması nedeniyle bu listede yer verdik.
10.
Marketa Lazarova (1967, František Vláčil)
Tamamen siyah beyaz çekilen ve mükemmel bir görüntü yönetmenliğine sahip olan bir filmdir. Tarkovsky‘nin özellikle Andrei Rublev‘ine benzer bir tadı olan filmde, paganlığın can çekiştiği Ortaçağ Avrupasını anlatmaktadır. Kötü rolü ise hristiyanlara biçilmiştir. Çek Cumhuriyeti’nde gelmiş geçmiş en iyi Çek filmi olarak seçilmiştir. Ülkesinde yasaklanan bu film 35 yıl sonra gösterime girmesine rağmen birçok ödül toplamıştır.
11.
Rubber-Katil Lastik (2010, Quentin Dupieux)
Uçsuz bucaksız Amerika çöllerinde gezinip insanların beynini havaya uçuran, psikopat bir seri katil tekerleğin hikayesi. Deneysel bir tarza sahip olan bu film, saçmalıklarla dolu Hollywood senaryolarına eleştirel bir tavırla acımasızca yaklaşmaktadır.
12.
The Ascent-Tırmanış (1977, Larisa Shepitko)
Dünya’nın en iyi yönetmenlerinden biri olarak görülen ve ansızın trafik kazası ölümüyle unutulmaya yüz tutan bir sinemacı olan Shepitko’nun tek filmidir. Belarus’un ormanlık bir bölgesinde işgalci Almanlardan ve işbirlikçi Ruslardan kaçan bir grup Partizan ve köylünün hem düşmanla, hem de açlık ve soğukla mücadelesi… Kahramanların ölüm ve vicdanla başbaşa kalmaları ve özveri ile ihanet arasındaki çatışmalarını konu eden film, savaştan çok, karakterlerin iç dünyalarına yoğunlaşır.
13.
The Cow-İnek (1969, Dariush Mehrjui)
Ferruh Gaffari’nin toplumsal hareketini tetikleyen, müthiş bir filmdir. Köylülere odaklanıp, yaşamı dürüst bir hâl içinde anlatan film; bu köyde yaşayan Hasan adlı tek ineğin sahibi olmanın gururunu yaşayan karaktere odaklanmaktadır. İneğin aniden ölümünü dostları şehre giden Hasan’ dan gizlerler ve onun kaybolduğunu söylerler. Hasan bu haberle çöker.Çünkü köyün tek ineği olan bu hayvan, evli ve çocuksuz olan Hasan’ın hayattaki en değerli varlığıdır. Hasan’ın asıl dramı ise ineği öldükten sonra yaşar.
14.
Under The Skin-Derinin Altında (2014, Jonathan Glazer)
Filmde Scarlett Johansson, dünyaya erkek otostopçuları yakalamak için gönderilmiş bir uzaylıyı canlandırmaktadır. Yaratıcılığın sınırlarını zorlayan Jonathan Glazer, uzun yıllar sonra yine tuhaf ve görselliğiyle zihin açıcı bir filmle karşımızda. Eleştirmenlerden tam puan almış ve dolaştığı festivallerde insanları büyülemiş bir filmdir.
15.
White God-Beyaz Tanrı (2014, Kornél Mundruczó)
Macar hükümeti tarafından safkan olmayan köpeklerin toplanıp, barınaklara gönderilmesi sonucu 13 yaşında bir kız çocuğunun köpeğini kurtarmak için verdiği mücadeleyi ve insanlarla köpekler arasında çıkan savaşı anlatan filmdir. Yarattığı atmosferin içine almayı iyi bilen film, uluslararası birçok festivalde ödüle layık görülmüştür.
Kendimi iyi bir sinefil olarak görmekteyim. Bir çok siteden film listeleri incelemişliğim var ama bu liste kadar güzel bir listeyle şu zamana kadar karşılaşmadım. Yaklaşık 3 haftadır bu listede bulunan filmleri izledim ve neredeyse hiçbir film kötü çıkmadı. Bu anlamda her sinema aşığına önerebileceğim bir liste. Ancak merak ettiğim bir soru var. Yazının içeriğinde her hafta listenin devamı gelecek denilmiş, ben sitenizi araştırdım ve bu listenin devam listelerini bulamadım. Yazar kısmı, Haber Merkezi olduğu için yazarın ismini veya blog gibi sosyal hesaplarını da bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler.
Azerbaycanda da bir film var . Zamanında Azerbaycanda gösterimi yasaklanmış ve şu ana kadarda yasaklı olan bir film var. KÖPƏK filmi . Köpek .Film 1997ci ilde çekilib amma Azerbaycanın şimdiki durumunu çok açık bir şekilde gösterir. Youtubede bulunur KÖPEK filmi.