Ana SayfaPolitikaRobert Fisk: Türkiye iş...

Robert Fisk: Türkiye iş pişirdiği IŞİD hilafetinin saldırılarıyla karşı karşıya

Ortadoğu uzmanı Robert Fisk’in Independent’ta yayınlanan makalesinde, Türkiye “Petrol kaçakçılarının ürünlerini IŞİD denetimindeki bölgelerden getirmesine izin verdiğini” belirterek, “Türkiye iş pişirdiği IŞİD ‘hilafetinin’ Ankara ve İstanbul’a yönelik saldırıları ile karşı karşıya” dedi.

 

Robert Fisk’in Independent’ta yayınlanan o yazısı:

Robert Fisk: Türkiye kendini Suriye üzerinden devam eden kendi “soğuk savaşına” kaptırmışPakistan ve Türkiye. Kuzey Batı’daki eski sınır şehri Peşaver’in dışında yaşanan üniversite katliamı, Başbakan Navaz Şerif’in “terörü zapt etmekten” halen ne kadar uzak olduğunun yeni bir işareti; Türkiye’nin daha da kibirli Başkanı Recep Tayyip Erdoğan içinse neler yaşanabileceğinin kötü bir işareti. Sınırlarının yabancı savaşçılar ve kaçakçılar tarafından Suriye’ye geçiş güzergahı olarak kullanılmasına izin verdikten sonra – tıpkı Pakistan’ın 1979’daki Sovyet işgali sonrası mücahitlerin Afganistan’a geçişine izin verdiği gibi – Türkiye şimdi halkına yönelik neredeyse Pakistan’daki kadar saldırı ile karşı karşıya.

 

Erdoğan hükümeti, İslami karakterini giderek daha ön plana çıkardı, tıpkı Başkan Muhammed Ziya ül Hak’ın 1970’lerde Pakistan’da yaptığı gibi. Ve şimdi Türkiye – Suriye’nin Türkiye ile sınırının bir kısmını kontrol etmesine izin vererek, sınırın öte yanına geçmek isteyen Batılı Müslümanlara kolaylık sağlayarak, petrol kaçakçılarının ürünlerini IŞİD denetimindeki bölgelerden getirmesine izin vererek – iş pişirdiği IŞİDhilafetinin”, Ankara ve İstanbul’a yönelik saldırıları ile karşı karşıya.

 

Pakistan’ın güçlü istihbarat servisi Sovyet karşıtı mücahitlere silah gönderdi ve sonrasında da Taliban’la işbirliği yaptı. Hatta Taliban, Pakistan ordusuna ve istihbarat kurumlarına bile sızmayı başardı; şimdi ise IŞİD, Türkiye’de devlet aygıtının içine bazı sızmalar yapmış görünüyor. Pakistan açısından Taliban ile olan savaş çok daha karmaşık, çünkü İslamcı düşmanları çeşit çeşit. Bir “Taliban” grubu Charsadda’da, Bacha Khan Üniversitesi’ndeki toplu katliamı üstlenirken, bir başkası saldırıları “İslam dışı” bularak kınadı.

 

Charsadda’daki saldırı da Pakistan ordusu subaylarının çocuklarının gittiği okula 2014’te yapılan ve 140’tan fazla kişinin öldüğü saldırı gibi masumlara yönelik bir katliamdı. Bu gibi kanlı saldırıları, İslamcı grupların kuvvetle karşı olduğu laik eğitime bir tepki olarak açıklamak kolay. Ama Pakistan açısından, neredeyse kesin bir şekilde Taliban’a yönelik askeri operasyonlara bir yanıttı. Bacha Khan Üniversitesi adını “sınır Gandisi” Abdül Gaffar Han’dan alıyor ve onun Sufilikten ilham alan İslamı ve Gandici şiddetsizliği, okulu Taliban için açık bir hedef haline getiriyor.

 

Peşaver’deki Edwardes Koleji’nin müdürü David Gosling, eğitime yönelik saldırıların, Pakistanlı muhalif lider İmran Han’ın hükümetin Taliban ile müzakere etmesi gerektiğine dair görüşlerini gözden düşürdüğünü söylüyor. Pakistan’ın ikilemi, Gosling’e göre, “uzatmalı soğuk savaşın bıraktığı miras ve Afganistan’da Taliban’ın güç kazanması ihtimali ile daha da şiddetleniyor.”

 

Navaz Şerif eski tekerlemesini tekrarlayıp duruyor – Pakistan “terör belasını” yenmek için birlik ve beraberlik içinde. Türkiye ise, şimdi Rusya ile Amerika arasında Suriye üzerinden devam eden kendi “soğuk savaşına” kaptırmış durumda kendini ve Pakistan’la aynı tehlikeli kartları oynuyor. Türkler Kürt kartını sonucu değiştirecek bir joker olarak görüyorlar ve kendi “terör” belalarının hem IŞİD’i hem de Kürtleri kapsadığını iddia ediyorlar. Aynı anda iki silahlı grubu karşısına alması ihtiyatsız bir karar. Ama Türkiye de aynı soğuk savaşın mirasçısı.

Kaynak: Independent, Çeviri: Serap Güneş

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

World Leaders Are People Too: Artist Shows Them Doing Their “Duty”

Given all the hefty decisions that today’s world leaders often have...

Sanatçı Mesut Kul’dan inanılmaz Micro Sanatı!

Sanatçı Mesut Kul'dan anılamayacak derecede harika micro sanatı icraatları. Diğer listelerimize...

AFP’den 11 fotoğrafla Sur’daki çatışmalar ve tahrip edilen tarih

Sokağa çıkma yasağının 9 gün aradan sonra kaldırıldığı Diyarbakır'ın Sur ilçesini...

Kahve telvesinin 9 şaşırtıcı marifeti

Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı, o kahvenin telvesinin de türlü...

Tartışı-Yorum

Ortadoğu`nun Panaroma Denemesi – Tartışı-Yorum

Tartışı-Yorum / Yakup Emrah Şüphesiz ki zulmün egemen olması ile birlikte birçok kavram, gücü ellerinde bulunduran totaliter sistemlerin kendi fikriyatlarını muhafaza etmek adına ürettikleri büyülü sözlerdir. Örneğin İnsan Hakları Bildirgesi...

SARAY-(CIK) (Tolga Yumrukaya)

Tartışı-Yorum / Tolga Yumrukaya KISACA Kentsel dönüşüm, varlıklı sınıfın düşük gelirli insanları kent dışına atma planıdır. Gölcük depreminden sonra gündemimize geldi kentsel dönüşüm konusu. Yıllarca belediyelerin plansız, izinsiz ve kalitesiz yapılaşmaya göz...

Antonio Gramsci’nin 1916’da yazdığı “Ermeni sorunu üzerine” adlı makalesi

Tartışı-Yorum / Antonio Gramsci  Bu yazı Antonio Gramsci’nin gençlik yıllarında yazdığı ve 11 Mart 1916’da Il Grido del Popolo’da (Halkın Çığlığı) yayımlanmış "Ermeni sorunu üzerine" makalesinin tam metninidir. Hep aynı hikâye....