Ana SayfaPolitikaRobert Fisk: Türkiye iş...

Robert Fisk: Türkiye iş pişirdiği IŞİD hilafetinin saldırılarıyla karşı karşıya

Ortadoğu uzmanı Robert Fisk’in Independent’ta yayınlanan makalesinde, Türkiye “Petrol kaçakçılarının ürünlerini IŞİD denetimindeki bölgelerden getirmesine izin verdiğini” belirterek, “Türkiye iş pişirdiği IŞİD ‘hilafetinin’ Ankara ve İstanbul’a yönelik saldırıları ile karşı karşıya” dedi.

 

Robert Fisk’in Independent’ta yayınlanan o yazısı:

Robert Fisk: Türkiye kendini Suriye üzerinden devam eden kendi “soğuk savaşına” kaptırmışPakistan ve Türkiye. Kuzey Batı’daki eski sınır şehri Peşaver’in dışında yaşanan üniversite katliamı, Başbakan Navaz Şerif’in “terörü zapt etmekten” halen ne kadar uzak olduğunun yeni bir işareti; Türkiye’nin daha da kibirli Başkanı Recep Tayyip Erdoğan içinse neler yaşanabileceğinin kötü bir işareti. Sınırlarının yabancı savaşçılar ve kaçakçılar tarafından Suriye’ye geçiş güzergahı olarak kullanılmasına izin verdikten sonra – tıpkı Pakistan’ın 1979’daki Sovyet işgali sonrası mücahitlerin Afganistan’a geçişine izin verdiği gibi – Türkiye şimdi halkına yönelik neredeyse Pakistan’daki kadar saldırı ile karşı karşıya.

 

Erdoğan hükümeti, İslami karakterini giderek daha ön plana çıkardı, tıpkı Başkan Muhammed Ziya ül Hak’ın 1970’lerde Pakistan’da yaptığı gibi. Ve şimdi Türkiye – Suriye’nin Türkiye ile sınırının bir kısmını kontrol etmesine izin vererek, sınırın öte yanına geçmek isteyen Batılı Müslümanlara kolaylık sağlayarak, petrol kaçakçılarının ürünlerini IŞİD denetimindeki bölgelerden getirmesine izin vererek – iş pişirdiği IŞİDhilafetinin”, Ankara ve İstanbul’a yönelik saldırıları ile karşı karşıya.

 

Pakistan’ın güçlü istihbarat servisi Sovyet karşıtı mücahitlere silah gönderdi ve sonrasında da Taliban’la işbirliği yaptı. Hatta Taliban, Pakistan ordusuna ve istihbarat kurumlarına bile sızmayı başardı; şimdi ise IŞİD, Türkiye’de devlet aygıtının içine bazı sızmalar yapmış görünüyor. Pakistan açısından Taliban ile olan savaş çok daha karmaşık, çünkü İslamcı düşmanları çeşit çeşit. Bir “Taliban” grubu Charsadda’da, Bacha Khan Üniversitesi’ndeki toplu katliamı üstlenirken, bir başkası saldırıları “İslam dışı” bularak kınadı.

 

Charsadda’daki saldırı da Pakistan ordusu subaylarının çocuklarının gittiği okula 2014’te yapılan ve 140’tan fazla kişinin öldüğü saldırı gibi masumlara yönelik bir katliamdı. Bu gibi kanlı saldırıları, İslamcı grupların kuvvetle karşı olduğu laik eğitime bir tepki olarak açıklamak kolay. Ama Pakistan açısından, neredeyse kesin bir şekilde Taliban’a yönelik askeri operasyonlara bir yanıttı. Bacha Khan Üniversitesi adını “sınır Gandisi” Abdül Gaffar Han’dan alıyor ve onun Sufilikten ilham alan İslamı ve Gandici şiddetsizliği, okulu Taliban için açık bir hedef haline getiriyor.

 

Peşaver’deki Edwardes Koleji’nin müdürü David Gosling, eğitime yönelik saldırıların, Pakistanlı muhalif lider İmran Han’ın hükümetin Taliban ile müzakere etmesi gerektiğine dair görüşlerini gözden düşürdüğünü söylüyor. Pakistan’ın ikilemi, Gosling’e göre, “uzatmalı soğuk savaşın bıraktığı miras ve Afganistan’da Taliban’ın güç kazanması ihtimali ile daha da şiddetleniyor.”

 

Navaz Şerif eski tekerlemesini tekrarlayıp duruyor – Pakistan “terör belasını” yenmek için birlik ve beraberlik içinde. Türkiye ise, şimdi Rusya ile Amerika arasında Suriye üzerinden devam eden kendi “soğuk savaşına” kaptırmış durumda kendini ve Pakistan’la aynı tehlikeli kartları oynuyor. Türkler Kürt kartını sonucu değiştirecek bir joker olarak görüyorlar ve kendi “terör” belalarının hem IŞİD’i hem de Kürtleri kapsadığını iddia ediyorlar. Aynı anda iki silahlı grubu karşısına alması ihtiyatsız bir karar. Ama Türkiye de aynı soğuk savaşın mirasçısı.

Kaynak: Independent, Çeviri: Serap Güneş

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

25 fotoğraf üstü yazıyla Tuncel Kurtiz

Tuncel Kurtiz… Türkiye sinemasının dev çınarı… Daha dün “Ben halkın sanatçısıyım”...

20 maddeyle Finlandiya eğitim sistemi

Finlandiya eğitim sistemi, dünya ülkeleri arasında en saygın eğitim sistemi olarak...

Her çocuğun mutlaka okuması gereken 10 çocuk kitabı

Bu listede daha iyi bir dünya ve çevresine duyarlı bireyler yetiştirmek...

Leonardo DiCaprio’nun rol aldığı en iyi 5 film

90’lı senelerde yıldızı parlayan ve otuz yılı aşkın kariyeri boyunca başarı...

Tartışı-Yorum

Ekşi Sözlük yazarı: Biz vatan hainiyiz, sizi de vatan haini olmaya davet ediyoruz

Ekşi Sözlük yazarlarından maarri, "3 dakikada apo troll'lerinden kurtulma rehberi" adlı başlığa yazdığı entryde, "Kendinizi bu zavallılığa mahkum etmeyin, kafanızı kuma gömmeyin, farklı fikirleri duymaya tahammül edin" diyerek "Biz...

Lale Devri ne zaman bitecek?

Ghislaine de Busbecq Kanuni Sultan Süleyman’ın armağanı olan ilk lale soğanlarını Avrupa’ya tanıttığında belli ki tarihin ilk büyük spekülasyon balonuna neden olacağını tahmin edememişti. Tartışı-Yorum / Tolga Yumrukaya 1600’de LALE 2015’te...

Hani biz de imza atmıştık ya, şu müstemleke aydınları!

Tanımlar, Sınırlar, Ötekiler Dün telefon açtım ona, yengeyle çocuklar güvende mi diye sordum, malum, lojmanlar yakın… İyiler dedi. N’olur dikkat edin kendinize dedim. Kendisi Sur’da, malum mesele, hani biz de...