Ana SayfaHaberlerBilim5G teknolojisi nedir ve...

5G teknolojisi nedir ve hayatımızı nasıl değiştirecek?

Google Haberler'de takip et!

Bugünlerde çokça tartışılan 5G teknolojisine daha yakından bakalım istedik. “Gelecek kuşak telekom teknolojisi” olarak nitelenen 5G, sadece iletişim sektöründe değil, bütün alanlarda hayatı kolaylaştıracak.

Avrupa Komisyonu’nun, “Avrupa İçin Dijital Gündem” başlığıyla yayımlanan araştırmasına göre, 5G, taşımacılık, otomotiv, sağlık, çevre ve enerji gibi alanlarda evrensel bir bilgi altyapısı oluşturulmasına imkan verecek.

5G ile tanışmaya hazır mısınız?

Devreye girdiğinde 4G’den en az 20 kat hızlı mobil iletişim imkanı sağlayacak 5G için iletişim standartları belirlenmeye çalışılıyor.

 Çeşitli araştırma kuruluşları ve şirketler art arda 5G testi yapıyor ancak testler, farklı frekanslarda ve spektrumda yapıldığı için henüz “daha iyi” denilebilecek bir form belirlenemedi.

5G iletişim standartları belirlendiğinde, bu standartlarda baz istasyonları ve iletişim cihazlarının üretilmesi mümkün olacak.

Standart belirlenemediği için ticari ürünleri üretilemeyen 5G’nin yaygın anlamda ise 2020 yılından itibaren kullanılması öngörülüyor.

5G teknolojisi hakkında herşey

İŞLETİM SİSTEMİ TARİHE KARIŞACAK

4G olarak adlandırılan LTE, saniyede 100-500 Mbps veri transferine olanak tanıyor ancak 5G, verinin 10 Gbps gibi çok daha yüksek hızlara ulaşabileceği anlamına geliyor.

Bilişim uzmanları, 5G’nin gelecekte 100 milyar cihazı birbirine bağlayacağını, son derece hızlı ağ yapısının hayatı çok daha kolaylaştıracağını ifade ediyor.

Akıllı ve insansız araç teknolojisi 5G ve sonrası teknolojilerle mümkün olacak, bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi cihazlardaki işletim sistemleri tarihe karışacak.

Cihazlar işletim sistemi dahil tüm bilgileri bulut bilişim üzerinden alacak. İnternette hız sorunu ortadan kalkacak.

5G sayesinde, sensörlerle donatılmış “akıllı evler”, sahipleri tarafından gerçek zamanlı izlenebilirken, yangın, su baskını, hırsızlık gibi durumlarda da ilgili kurumlara “acil durum” uyarısı iletilebilecek. Akıllı elektrik şebekelerinde veri paylaşımı ile tüketiciler, elektrik kullanım miktarını ve fiyatını anlık görebilecek ve tüketim açısından fiyatın daha ucuz olduğu saatleri tercih edebilecek.
TRAFİKTEN EĞİTİME, SAĞLIKTAN İŞ GÜVENLİĞİNE

Sistem, “akıllı otomobilleri” de gerçeğe biraz daha yaklaştıracak. 5G teknolojisi, araçlar arasında veri paylaşımına imkan sağlayarak, trafik akışı ve park konusuna ilişkin anlık verilerle sorunların çözümüne yardımcı olacak. Araştırmaya göre, yeni teknolojiyle trafikte seyir halindeyken birkaç kilometre ötedeki bir kazadan haberdar olmak mümkün olacak ve böylece alternatif güzergahlar kullanılabilecek.
5G açılışı Kış Olimpiyatları’nda yapacak

Mobil iletişimde 4G teknolojisinden en az 20 kat yüksek hız sağlaması beklenen 5G teknolojisinin ilk kez Güney Kore’de düzenlenecek 2018 Kış Olimpiyatları’nda deneneceği, 2020 yılında da kullanıma gireceği açıklandı.

Merkezi İsveç’te bulunan teknoloji şirketi Ericsson’un kablosuz ağlarla ilgili araştırma bölümünde yönetici olan Magnus Frodigh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5G kablosuz ağ teknolojisinin dünyada genel anlamda 2020 yılında kullanılmaya başlanacağını söyledi.

Frodigh, Güney Kore’nin 5G teknolojisi konusunda istekli olduğunu ve ilk denemenin Güney Kore’de gerçekleştirilecek 2018 Kış Olimpiyatları’nda yapılacağını belirtti.
Japonya’nın da bu konuda hevesli olduğunu ifade eden Frodigh, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda 5G bağlantısının hazırlanması ve devreye girmesi için yoğun çaba sarf edildiğini bildirdi.

SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLAR YAYGINLAŞACAK

5G teknolojisinin sürücüsüz araçların yaygınlaşması gibi birçok teknolojik yeniliği beraberinde getireceğini dile getiren Frodigh, 5G sayesinde araçlar arasında bilgi alışverişinin anında ve kesintisiz sağlanacağını, böylece sürücüsüz araçların güvenli şekilde trafikte yol alabileceğini kaydetti.

Frodigh, 5G teknolojisiyle az enerji tüketen sistemler kurulabileceğini, bu nedenle daha dar radyo frekansları kullanılarak bütün dünyadaki cihazlarla uyumlu aygıtlar yapılabileceğini anlattı.

Sağlık alanında dönüşüme yol açması beklenen 5G sayesinde, eğitim ve kültür hizmetlerine erişim de hızlanacak.
Araştırmaya göre, 5G, madencilik sektöründe de iş güvenliği açısından bazı yenilikleri getirecek, iş makineleri madenlere inilmeden kontrol edilebilecek.

5g-hizi-ne-kadar

6 SANİYEDE FİLM İNDİRİLEBİLECEK

4G ile 6,5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknoloji ile 6 saniyeye düşecek. Veri transferinin 4G’den yaklaşık 30 kat hızlı olması beklenen 5G ile aynı zamanda cep telefonları ve bilgisayarlar açısından kapasite sorununun da ortadan kalkacağı tahmin ediliyor.

5G teknolojisinin 2020’ye kadar standartlarının oluşturulup, ticari olarak sunulması bekleniyor.

Kaynak: Sputnik

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Her çocuğun mutlaka okuması gereken 10 çocuk kitabı

Bu listede daha iyi bir dünya ve çevresine duyarlı bireyler yetiştirmek...

2015’in en iyi 10 fotoğrafı

Amerika'nın ünlü dergisi TIME, 2015'in en iyi 10 fotoğrafını seçti. En...

46 örnekle yeni trend saç modeli Rainbow

Bir dönem Punkçılar arasında moda olan Rainbow, yani Türkçesi gökkuşağı saç...

Eric Zener’in 12 İnanılmaz gerçekçi yağlıboya çalışması

Amerikalı sanatçı Eric Zener  yapmış olduğu gerçeklikten ayırt edilemeyen  yağlıboya tabloları  oldukça dikkat çekiyor.   1966...

Tartışı-Yorum

Ümit Kıvanç yazdı “Savaştan buraya insanlık macerası”

Ümit Kıvanç Radikal'in bugünkü köşesinde "Savaştan buraya insanlık macerası" başlıklı bir yazı kaleme aldı.  Ümit Kıvanç'ın bugünkü yazısı: Belki de bir kısmı eşimiz dostumuz ahbabımız arkadaşımız olan yeni milletvekilleri hepimiz adına...

Evrilen CHP ve sağ-sol kucaklaşması

“Vay be bu da mı olacakmış” diyeceğimiz ne çok şey görüyoruz son günlerde. Sağ ve sol un kucaklaşması bunların başında geliyor. 1950-1990 arası Türkiye’si karanlık günlerinde birbirine taban tabana zıt,...

Hasan Cemal: 7 Haziran’da oyum HDP’ye!

T24 yazarı Hasan Cemal, 5.3.2015 tarihli yazısında oyunu HDP'ye vereceğini açıkladı. Cemal yazısında "Başkan babalık hayalleri uçup gidebilir. Bunun içindir ki, Erdoğan’la tetikçileri HDP’yi hedef tahtası haline getirdiler" ifadelerini...