Ana SayfaHaberlerDünyadanAvrupa Parlamentosu Êzîdî soykırımını...

Avrupa Parlamentosu Êzîdî soykırımını kabul etti

Avrupa Parlamentosu, IŞİD’in Êzîdîlere karşı sistematik soykırım yaptığını oy birliği ile kabul etti.

 

Avrupa Parlamentosu (AP), IŞİD tarafından Êzıdîlere karşı sistematik soykırım yapıldığına oy birliği kabul etti. Avrupalı parlamenterler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni de bu saldırıların “soykırım” olarak tanınması için gerekli tedbirleri almaya davet etti.
Strasbourg’daki parlamento kararında, Irak ve Suriye’de Hıristiyanlar, Êzîdîler ve diğer dini ve etnik azınlıklara karşı bir soykırım yapıldığını kabul etti. Kararda “insanlığa karşı suç ve savaş suçuna eş değerdeki insan hakları ihlalleri sert bir şekilde” kınandı.

Avrupa Parlamentosu, IŞİD'in Êzîdîlere karşı sistematik soykırım yaptığını oy birliği ile kabul etti.

 

Avrupalı parlamenterler ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni de bu saldırıların soykırım olarak tanınması amacıyla gerekli tedbirleri almaya çağırdı. Kararda Avrupa Birliği’nden de din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin kalıcı özel bir temsilcilik kurması istendi.

Bununla birlikte BM Güvenlik Konseyi üyelerinden Irak ve Suriye’de IŞİD’in işlediği suçlara ilişkin bir soruşturma yürütülmesi için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuruyu desteklemesi talep edildi.

Kararı tasarısını sunan sağcı PPE grubundan İsveçli parlamenter Lars Adaktusson, “tarihi bir karar” dedi. Adaktusson, “500 milyonun aşkın kişiyi temsil eden 28 ülkenin seçilmişleri üye devletler, Avrupa Komisyonu’na ve uluslararası topluma açık bir mesaj gönderdi” dedi.

İnsanlık düşmanı grup, IŞİD 3 Ağustos 2014’te Şengal‘a yönelik işgal saldırısında binlerce kişiyi katletmiş, yüz binlercesinin evlerini terk etmesine neden olmuştu.
Çoğunluğu kadın ve kız çocuğu olmak üzere binlerce kişi de alıkonularak cinsel köle statüsüne indirgenmişti. (DİHA)

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Mutlaka izlemeniz gereken En iyi 20 özgürlük filmi

En iyi özgürlük filmleri demişken Jean Cocteau'nun şu sözünü hatırlatmadan geçmemek...

11 madde ile tecavüzcülerin korkulu rüyası Tüfekli teyze

Tecavüz vakalarının çok yaşandığı Hindistan'da, kadınlar da kendi öz-savunmasını gerçekleştirmek için...

Nietzsche’nin ruhuna üflediği 15 film

Felsefe her zaman kültür, sanat ve bilimi etkilemiştir. Felsefe tarihinin en...

Doğanın insanlığa karşı galibiyetini kanıtlayan 19 fotoğraf

Medeniyetimizin doğa üzerindeki denetimi çok sağlam ve sarsılmazdır. Fakat yapılardaki en...

Tartışı-Yorum

Evrim Alataş: Nevroz, Nevruz ve Newroz

12 Nisan 2010’da aramızdan ayrılan yazar, gazeteci, eleştirmen, insan hakları savunucusu gibi hak edilmiş birçok sıfatın sahibi Evrim Alataş’ın Mayoz Bölünme Hikayeleri adlı eserinden bir pasajla Newroz bir bakalım.   Evrim...

Kalbi atan ölü bedenler

Bazı anlar vardır zihinlerimizde çocukluğumuza dair. Hayal mi gerçek mi olduklarını ömrü billah çözemeyiz. Bize anlatılanları, oradan buradan duyduklarımızı kurgulayarak bir görüntü yaratmış da olabiliriz, bizzat gözlerimizle tanık olduğumuz...

Ankara’da Gayrimenkulün Son Durumu

Ankara, bilindiği üzere memur kenti olarak da bilinmektedir. Fakat son yıllarda oluşan konut projeleri ve Büyükşehir Belediyesi’nin çıkarmış olduğu sosyal projeler ile   arsaların yüksek  noktada fiyatlanması aslında hiçte öyle...