Ana SayfaKültür SanatMüzikÖnder Baloğlu ve Les...

Önder Baloğlu ve Les Essences’ten Avrupa’da Türk izleri

Google Haberler'de takip et!

Keman sanatçısı Önder Baloğlu, kurucusu olduğu Les Essences Oda Orkestrası ile birlikte 15 Nisan‘da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda konser verecek. İstanbul konserinde ‘’Kahvenin Avrupa Yolculuğu-Türkenschlacht’’ programıyla buluşacak sanatseverler, barok ve klasik dönemin besteleri eşliğinde kültür ve müzik tarihi yolculuğuna çıkacaklar.

Keman sanatçısı, Türkiye’nin kültür elçisi Önder Baloğlu ve kurucusu olduğu Les Esences Oda Orkestrası 15 Nisan’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahne alacak.

2010 yılında İstanbul ile eş zamanlı Avrupa kültür başkentlerinden olan Almanya’nın Essen şehrinde kurulan oda orkestrası Les Essences, dört konseri kapsayacak olan uluslararası turnesinin ilk ayağında İstanbul’da konuk olacak. Baloğlu, Türkçede ‘Esans’ anlamına gelen oda orkestrası Les Essences ile birlikte vereceği konserde, Viyana kuşatmasından itibaren Avrupa kültüründe büyük bir iz bırakan Osmanlı kültürünü, W.A.Mozart, H.I.F.Biber, J.J.Fux ve A.Schmelzer gibi barok ve klasik dönem bestecilerinin eserleri ile ele alan ‘’Kahvenin Avrupa Yolculuğu -Türkenschlacht“ programını sanatseverlerle buluşturacak.

TÜRK KONÇERTOSU’NU MOZART DÖNEMİNDEKİ GİBİ YÖNETECEK

Önder Baloğlu İstanbul konserinde, Mozart’ın ‘’Türk Konçertosu’’ lakaplı 5numaralı keman konçertosunu, Mozart’ın zamanındaki gibi solist olarak orkestrayı yönetecek. Seyirciler ‘Kahvenin Avrupa Yolculuğu’nasahnelerde az rastlanan şaheserler ile şahit olacak.

Alman ve Türk kültürlerinin yüzyıllar önce kesiştiği eserleri, Önder Baloğlu’nun hayatının yarısını geçirdiği Almanya’da kurduğu oda orkestrası ile Türkiye’de seslendirecek olması ise bir sembol niteliğinde.

Türkiye’nin ilk ve tek lider uluslararası klasik sanatçı menajerliği ajansı olan LocksBridge tarafından organizasyonu yapılan etkinlikte misafirler ayrıca Almanya’nın sanat hayatında aktif rol alan sanatçıların performanslarına da tanıklık edecek.

Les Esences Oda Orkestrası
Keman sanatçısı, Türkiye’nin kültür elçisi Önder Baloğlu

KEMANININ SESİ DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA DUYULDU

Vadim Guzman, Gordan Nikolic, Ivry Gitlis, Patricia Kopatchinskaja gibi dünyaca ünlü müzisyenlerle çalışan, Lahey Kraliyet Konservatuarı ve Folkwang Sanat Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Önder Baloğlu, konserlerini Antonio Gragnani1779 Livorno keman ile sürdürmekte. Uzun yıllar Duisburger Philharmoniker ve Deutsche Operam Rhein Düsseldorf-Duisburg’da ‘başkemancı’ olarak görev yapan Baloğlu, Almanya, Türkiye, Avusturya, Finlandiya, İtalya, İsviçre, İspanya, ABD, Kanada, Fransa, Çin, Hindistan, Güney Kore, Rusya, Arjantin, Portekiz, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Romanya, Kosova, Brezilya ve Peru gibi ülkelerin en prestijli salonlarında da sahne alarak müzikseverlerle buluştu.

HER ŞEY SURLARIN DİBİNDE BIRAKILAN ÇUVALLARLA BAŞLADI

Kahvenin Avrupa’daki yolculuğu nasıl başladı? Osmanlı Ordusu 1683’te Viyana’dan çekilirken, gereksiz ağırlıklarla beraber, çekilmemiş kahve çuvallarını da bıraktı. Surların dibindeki çuvallar kahramanlığı nedeniyle, Ukrayna asıllı Polonyalı Jerzy Franciszek Kulczycki’ye verildi. Kulczycki bu kahvelerle Avrupa’nın üçüncü, Viyana’nın ise ilk kafesini açtı.

Türkler birkaç yüzyıl boyunca Avusturya için tehditti. Fakat, Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürü onları hep cezbetmişti. Aydınlanma sonrasındaki dönüşümün sayesinde batı ve doğu arasında yakınlaşma başladı. Bu sayede, “Türklerin içeceği” olarak bilinen kahvenin dışında, Yeniçeri müziği de Avrupa’ya ulaştı ve Avrupalı besteciler tarafından taklit edilmeye başlandı.

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Tahtadan yapılmış 53 harika ötesi sanat eseri

Çok ilginç denilebilecek yeni bir listeyle karşınızdayız. Bu listede ağaçlardan yapılmış...

Yuri Gagarin hakkında bilinmeyen 10 detay

Sovyet Kozmonot Yuri Gagarin, 12 Nisan tarihinde, henüz 27 yaşında iken...

Türkiye sinemasından en iyi 10 yerli sanat filmi

Yerli sanat filmi geçmişimiz sadece Türkiye sinema tarihini etkilemekle kalmamış, Dünya sinema tarihini de derinden etkilemiştir.

Flora Borsi’den 6 fotoğrafla hayvanlarla göz göze gelmek

Macar fotoğrafçı Flora Borsi, hayvanların insanlarla ne kadar benzer olduklarını ortaya...

Tartışı-Yorum

İşini hakkıyla yapmak seküler bir namus yeminidir

Barış Ünlü’nün bugün davası vardı, Ankara Adliyesinde, DTCF’nin tam karşısı; çok farklı dönemlerin mimari anlayışını yansıtmakla beraber her ikisi de olabildiğince “çatık kaşlı”. Sosyoloji bölümünün eski dersliği, 433 diye...

Enflasyon nedire birde böyle bakmak! (Tolga Yumrukaya)

Yazı/ Tolga Yumrukaya   Tolga Yumrukaya'nın kaleminden ekonomi-enflasyon nasıl yazısı. ‘Sefagiller ile Cefagiller’ Eşit topraklara ve eşit işgücüne sahip birbirinden bağımsız iki ayrı ada da yaşayan iki toplum düşünelim. Sefagiller ve Cefagiller. Her ikisi...

Ne garip bir muamma ‘Ene’

Ne garip bir muamma “Ene”. İnsanı daha süslü yapan bir ziynetmi yoksa defektimi? İster doğal seleksiyona inanın ister tecelliyata, kabul edersiniz iç dünyamızda ruhumuzu yoğuran bu aletin bir faydası/anlamı...