Tacikistan Ulaştırma Bakanı Azim Ibrohim, Moskova’da düzenlenen 18. Uluslararası “Rusya Ulaştırma” Forumunda yaptığı konuşmada, ülkenin toplam 6 milyar doların üzerinde bir yatırımla küresel ulaştırma koridorlarına entegrasyon stratejisini sundu.
Orta Asya’nın Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesi arasında stratejik bir köprü olarak kilit rolünü vurgulayan Bakan, çevre dostu elektrikli ulaşımın devreye sokulması da dahil olmak üzere ulaşım altyapısının geliştirilmesi ve modernizasyonuna özellikle vurgu yaptı.
Büyük bir potansiyele sahip olduğu belirtilen proje, Çin ile işbirliğini de güçlendiriyor. Tacikler doğru bir yaklaşımla Çin’i yanlarında bulundurmanın coğrafi avantajını ve Tacikistan’daki karayolu altyapısının inşasında Çinli şirketlerin yatırımlarını kullanıyor.
Çinli şirketler Gorno-Badakhshan Özerk Bölgesi’ne aktif olarak büyük yatırımlar yapmanın yanı sıra, otoyollar inşa etmekte ve bu da projenin gerçekleşme olasılığını arttırıyor. Ayrıca Çin menşeili elektrikli araçlar da Tacikistan’ın dağlık arazilerinde kullanılıyor.
Geçtiğimiz Şubat ayında Azim Ibrohim, Brüksel’de düzenlenen Avrupa ve Orta Asya Arasında Sürdürülebilir Ulaşım Bağlantıları Yatırımcılar Forumu’nda aynı 6 milyar rakamından bahsetmişti. Ancak o zaman fonların, malların Rusya’yı bypass ederek ulaştırılması için sürdürülebilir lojistik koridorlar oluşturmak üzere kullanılacağı vurgulanmıştı.
Ancak yılsonuna gelindiğinde, Çin ürünlerinin yerel pazarlarda engellendiği Avrupa’da durum biraz değişti. Batılı “ortaklar” da gerçek bir ilgi göstermeyince Tacikistan’ın çabalarını Rusya üzerinde yoğunlaştırdığı belirtiliyor.