Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emre Üregen, burun, yüzün tam ortasında ve gizlemenin imkânsız olduğu bir organ olduğundan, yapılacak her dokunuş hayati, sosyal ve aynı zamanda fonksiyonel önem taşıdığını belirterek konu hakkında çeşitli bilgiler verdi.
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emre Üregen, “Burun, yüzün tam ortasında ve gizlemenin imkânsız olduğu bir organ olduğundan, yapılacak her dokunuş hayati, sosyal ve aynı zamanda fonksiyonel önem taşır. Çünkü burun sadece görsel bir organ değil, nefes alma gibi yaşamsal bir fonksiyonumuza aracılık eden bir organdır. Dolayısıyla hem şekil olarak kişiyi memnun edecek hem de varsa nefes alma ile ilgili sorunların çözüldüğü bir ameliyat olmalı burun estetiği ameliyatı. Hasta adayının doktor araştırmasında dikkat edeceği konulardan biri de budur. Burnunum şekli nasıl olacak ve şu ankinden daha iyi nefes alabilecek miyim?” açıklamalarında bulundu.
Burun Estetiği Pratik ve Kolay Bir Ameliyat mıdır?
Burun estetiği zaman zaman maalesef pratikçe yapılıp bitirilebilecek, kolay, incelik gerektirmeyen bir ameliyat gibi düşünülse de aslında tam aksinin de olabileceğini belirten Üregen, “Evet ülkemizde en çok yapılan estetik cerrahi operasyonlardandır ancak bu ameliyatı sıklıkla yapan bir cerrah olarak, hastaların bu ameliyata karar verirken her türlü detayı tek tek sorgulamalarını, araştırmalarını ve sonrasında bu ameliyata karar vermelerini öneririm. Çünkü detaylar, geri dönüşsüz olan bu ameliyatta sanıldığından çok daha önemlidir” dedi.
Burnum Ameliyattan Sonra Nasıl Olacak?
Ameliyat görüşmesi için kliniğine gelen bir hasta adayının odamın kapısından girdiği ilk anda yüzüne bakıp aslında ben ameliyatta o hastaya nasıl bir burun yapacağını kafanda netleştirmiş olduğunu ifade ediyor Üregen. Ancak bunun, o an için soyut bir kavram olduğunu da ekleyerek, “Hasta ile muayenemizin devamı, benim aklımda canlanan o ameliyat sonucunu, somut örnek ve görsellerle hastaya anlatmaya çalışmam ile geçiyor. Bunun için de teknolojiden destek alıyorum. Üç boyutlu burun estetiği simülasyon cihazım ile kliniğimde kurduğum stüdyomda, hasta adayının yüz taramasını yapıp, tasarım cihazımla elden geldiğince gerçek ameliyat sonucuna yakın bir dizaynı yaparak hastaya gösteriyorum. Bunu yaparken, bir taraftan da, burun ucunu neden bu şekilde yapıyorum; neden 1 mm daha kalkık değil veya neden 2 mm daha uzun olmaz? Hastanın alnını, çenesini, yanağını, göz yapısını da hesaba katarak anlatıyor ve açıklıyorum. Neden sadece burun değil de yüzün diğer organlarını da anlatıyorum? Çünkü burun yüzün tam ortasında ve ancak diğer organlarla harmoni içinde olursa istediğimiz doğal görünüme ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı.
Bir fotoğrafla gelip, fotoğraftaki kişiye benzemek isteyen hastalar?
Artık burun estetiği konusunu araştıran kişilerin çoğu bu bilince erişmiş olduklarını belirten Üregen, “Herkesin yüzü kendine has ve özeldir ve yeni burun bu yüze uyumlu, biricik bir burun olmalıdır. Ancak elbette ki özellikle sosyal medyada, ekran önünde gördükleri kişilere benzemek isteyen hasta adayları ile de karşılaşıyorum. Onlara da bu durumu dilim döndüğünce açıklamaya çalışıyorum. Özellikle gösterdikleri fotoğraftaki kişinin alnı, çenesi, gözleri, genel yüz yapısı, cilt yapısı kendileriyle aynı olmadığından; o burnun, kendi yüzlerinde doğal ve hoş durmayacağını, tabiri caizse emanet gibi olup güzel bir görünüm olmayacağını anlatmaya gayret ediyorum” dedi.