Ana SayfaPolitikaAkademisyenlerden 7 Haziran'da HDP'ye...

Akademisyenlerden 7 Haziran’da HDP’ye destek çağrısı

10dan Sonra Seçim İnsiyatifi, 7 Haziran seçimlerinde HDP’ye destek vermek için akademisyenlere çağrıda bulundu. Çağrı metninde AKP’nin başkanlık sistemi için oy istediği belirtilerek “meclis için değil, meclis üstü bir güç için istenmektedir.” denildi.

10danSonra Seçim İnsiyatifi’nin bütün akademisyenlere çağrıda bulunduğu bildiri metni ise şöyle:

Türkiye toplumu önemli bir karar sürecinin eşiğindedir. Kasım 2002’den bu yana süren AKP iktidarı giderek otoriterleşmiş, ülkenin tüm anayasal kurumlarını ve karar süreçlerini adım adım parti politikalarının uzantısı haline getirmiştir. Sıradan bir demokrasinin temel ilkesi sayılabilecek yasama, yürütme ve yargı ayrılığı, AKP için anlamını tamamen yitirmiş durumdadır. Ülke geçmişte hiç olmadığı kadar siyasal, ekonomik, kültürel, toplumsal ve ekolojik bir tahribatla karşı karşıyadır. Üniversitelerimiz de bu tahribattan payına düşeni almış; anti-demokratik uygulamaların ve piyasacı politikaların yoğunlaştığı bir alan haline gelmiştir. Bununla birlikte basın ve iletişim sektörü tekelleşmiş ve tek seslileşmiş, kamusal bilgi hakkı erozyona uğramıştır. Ülke bir şiddet toplumu görünümündedir. Öte yandan Kürt ve Türk halklarının barışı üzerinden siyaset yapma iddiasında olan iktidarın bu çağrıdaki samimiyetsizliği seçim yaklaştıkça ortaya çıkmış, yerini dini ve milliyetçi temelde ayrıştırıcı bir dile bırakmıştır.
Türkiye 7 Haziran 2015’de seçime gitmektedir. AKP’nin sürdürdüğü seçim politikası meclis ve iktidar hedefini aşmaktadır. AKP bu seçimde, aslında çoktandır duyurduğu ve içeriğinin ne olduğunu geride bıraktığı siyasal pratiğiyle ortaya koyduğu “başkanlık” sistemi için halkımızdan onay istemektedir. Bir başka deyişle, seçim meclis için değil, meclis üstü bir güç için istenmektedir. Bu çağrının AKP’nin otoriter yöneliminde ve amacına ulaşması halinde Türkiye siyasi tarihinde yeni bir aşama anlamına geleceği çok açıktır.
İktidara geldiğinden bu yana her fırsatta mevcut anayasanın 12 Eylül rejimi’nin ürünü ve anti-demokratik olduğunu vurgulayan AKP daha demokratik bir anayasa için hiçbir gerçek adım atmamıştır. Bunun en açık kanıtı yüzde 10 seçim barajını sürdürmesidir. AKP iktidarı bu adaletsiz seçim barajını meclis çoğunluğunu ele geçirme garantisi olarak görmüş ve korumuştur. 7 Haziran 2015 seçimleri bu anlamda söz konusu barajın gerçek anlamının sınandığı bir oylama olacaktır.
Biz akademisyenler, bu ülkenin bilim emekçileri olarak, farklı siyasal görüşlere sahip olsak da, önümüzdeki seçim sürecinin bu karanlık gidişata dur denilebilecek önemli bir tarihsel eşik olduğunu görüyoruz. Halkların Demokratik Partisi’nin yüzde 10 seçim barajını aşması, Türkiye’de 2002’den beri büyük bir değişiklik göstermeden devam edegelen parlamento-içi siyasi dengelerin köklü bir biçimde yeniden tanımlanmasına ve AKP iktidarının otoriter yöneliminin durdurulmasına yol açacaktır. Hem bu nedenle, hem de bu topraklarda ve tüm dünyada halkların kardeşliğini savunduğumuz için, 7 Haziran 2015 seçimlerinde oylarımızı Halkların Demokratik Partisi’ne vereceğimizi duyuruyoruz. Ondan sonraki demokrasi ve barış umudu için sizleri de seçimlerde HDP’yi desteklemeye davet ediyoruz.

İmzalarınızı (ünvan, isim, üniversite ve bölüm bilgilerinizi içerecek şekilde) 12 Mayıs 2015 akşamına kadar akademi2015@yahoo.com.tr adresine yollamanızı bekliyoruz.

10danSonra Seçim İnsiyatifi

O baraj yıkılacak videosunu izle

akademisyenlerden-hdpye-destek-çağrısı

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Twitter Trollerinden akla ziyan 16 paylaşım

Yeni iletişim teknolojileriyle birlikte gelen "iletişim hali" ve sosyalleşmenin yeni alanlarında...

Kahve telvesinin 9 şaşırtıcı marifeti

Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı, o kahvenin telvesinin de türlü...

Bülent Kılıç’tan başarının 40 fotoğrafı

Bülent Kılıç, çektiği fotoğraflarla birçok uluslararası fotoğraf ödülü aldı. Kılıç,Time Dergisi,...

Kendi dönemlerinde listeleri alt-üst edenler!

Yaşadıkları dönemde, sergiledikleri performanslarla listeleri alt üst edip efsaneleşen sanatçıları bilmek...

Tartışı-Yorum

Ekşi Sözlük yazarı: Biz vatan hainiyiz, sizi de vatan haini olmaya davet ediyoruz

Ekşi Sözlük yazarlarından maarri, "3 dakikada apo troll'lerinden kurtulma rehberi" adlı başlığa yazdığı entryde, "Kendinizi bu zavallılığa mahkum etmeyin, kafanızı kuma gömmeyin, farklı fikirleri duymaya tahammül edin" diyerek "Biz...

Üşüyor bir coğrafyanın yüreği

'Eylül Mayıs'a dönüşecek...' Geo Milev   Üşüyor bir şehrin yüreği,  geceler buzdan karanlık. Yan yana dizilmiş çadırlar kanıyor. Üşüyor yeryüzü ve şehrin sokaklarında geziyor soğuk. Bir çocuk gözlerinde acının izlerini taşıyor. Bir...

Ortadoğu`nun Panaroma Denemesi – Tartışı-Yorum

Tartışı-Yorum / Yakup Emrah Şüphesiz ki zulmün egemen olması ile birlikte birçok kavram, gücü ellerinde bulunduran totaliter sistemlerin kendi fikriyatlarını muhafaza etmek adına ürettikleri büyülü sözlerdir. Örneğin İnsan Hakları Bildirgesi...