ORSİAD Başkanı Levent Çamur, istihdamın yüzde 72’sini, ihracatın yüzde 42’sini karşılayan KOBİ’lerin beklentilerini açıkladı, “KOBİ’lerin beklentilerini karşılamak için bir seferberlik ilan edilmesini hatta bir KOBİ Bakanlığı kurulmasını öneriyoruz” dedi.
OSTİM Organize Sanayi Bölgesi̇ Sanayici İşadamı ve Yöneticileri̇ Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çamur, ülkemizde KOBİ niteliğinde 3,3 milyon işletme bulunduğunu, bu işletmelerin ekonominin belkemiği olduğunu hatırlattı. İstihdamın yüzde 72’sini karşılayan KOBİ’lerin, ihracattaki payının yüzde 42’ler, GSYİH’ndan aldıkları payın ise yüzde 45’ler seviyesinde olduğunu söyleyen Başkan Çamur, “Ancak ne yazık ki en önemli sorunları olan finansmana erişimde bu yüzdeleri yakalamıyorlar. Banka kredilerinden aldıkları pay 2021 yılsonu rakamlarına göre yüzde 27,5’lar seviyesinde” şeklinde konuştu. Bu bakımdan KOBİ’lerin en önemli sorunlarının başında finansman geldiğini kaydeden Levent Çamur, sözlerini şöyle sürdürdü:
İstihdam, İhracat, Eşit Gelir Dağılımı, Huzur İçin…
“3,3 milyon KOBİ’den 3 milyonu küçük işletme. Geri kalan 300 bin işletmenin ise daha profesyonel bir yapısı var. Hepsi de istihdam deposu. İstihdama katkı açısından çok gelişmiş ülkelerde de durum aynı, gelişmekte olan ülkelerde de… İstihdamın dışında, gelir dağılımının eşit olması, ülkenin huzuru açısından da KOBİ’lerin bir görevi var. Ancak hepsinin ortak sorunu krediye, finansmana ulaşamamak. KOBİ’ler konusunda ülkemizde hala alınacak uzun bir yol var. KOBİ’ler mutlaka desteklenmeli. KGF kapsamı içinde veya dışında mutlaka KOBİ’lerin ihtiyaçlarına cevap verilmeli. Amerika ve Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de enflasyonist bir ortam söz konusu. Her şeyin fiyatı artıyor…”
2. ve 3. Kuşak Nesiller Harekete Geçti
ORSİAD Başkanı Levent Çamur, KOBİ’lerin finansmana erişim sorunu dışında yüksek katma değerli üretim, nitelikli eleman, yüksek verimlilik, markalaşma, dijital dünyaya uygun satış ve pazarlama konularında desteklenmeye ihtiyacı olduğunu da kaydetti. Çamur, “Güzel olan şu ki gelenekçi KOBİ’lerin yerini hızlı bir şekilde ikinci ve üçüncü kuşak nesiller alıyor. Bu nesiller de harekete geçti. Cesurlar, dil biliyorlar, dünyaya ve yeniliklere açıklar. Yeter ki desteklensinler, büyük başarılara imza atmaya hazırlar. Böylesi bir ortamda KOBİ’ler için bir seferberlik başlatılması, hatta bir KOBİ Bakanlığı kurulması çok yerinde olur” şeklinde konuştu.