Kuru öksürük nasıl geçer? Öncelikle kuru öksürüğe sigara, alerjik maddeler, mide asitleri ve soğuk algınlığı gibi birçok etken neden olur. Sıklıkla gerçekleşen bu durum günlük yaşantınızı ciddi şekilde etkiler. Kuru öksürüğün nedenleri, ne iyi geleceği ve nasıl geçeceği ile ilgili pratik bilgiler.
Kuru Öksürük Nedir?
Öksürük, vücudun boğazı tahriş eden maddelerden kurtulmak için gerçekleştirdiği refleks hareketidir. Kuru öksürük ise bu refleks hareketi sırasında mukus ve balgam üretmeyen öksürük türüdür.
Gün içerisinde ara sıra gerçekleşen öksürükler normal ve sağlıklı bir durumdur. Ancak yetişkinlerde 8 hafta, çocuklarda ise 4 haftadan fazla süren öksürükler ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilir.
Kuru Öksürük Nedenleri?
- Sigara kullanımı: Özellikle sabah ve gece öksürüklerinin nedenleri arasındadır. Sigarayı bırakmak öksürüğün zamanla azalmasına büyük katkı sağlayacaktır.
- Polen, alerjik rahatsızlıklar: Alerjik rahatsızlıklar genelde bahar aylarında artmakla birlikte, alerjinin teşhis ve tedavisi için doktor kontrolü şart.
- Alışkanlık edinilmiş öksürük: Haftalarca süren öksürüklere neden olan, üst solunum yolu hastalıkları sonucu oluşan alışkanlık; psikolojik tedavi sürecine kadar ilerleyebilir.
- Toz ve hava kirliliği: Yaşadığımız çevrenin hava kalitesi düştükçe havadaki zararlı
partiküller de artmakta. Soluduğumuz bu hava kuru öksürüğü önemli ölçüde tetikler. - Ses tellerinin aşırı yorulması:
Yıpranan ses telleri boğazda kaşınma ve kuru öksürüğe neden olur.
Bunlar gibi dış etkenler neden olmakla birlikte,
- Soğuk algınlığı: Kuru öksürükler genelde üst solunum yolları enfeksiyonları sonucu ortaya çıkar.
- Reflü: Bir çesit mide rahatsızlığı olan reflü, mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucu tahrişe sebep olabilir. Bu durum da öksürük refleksini tetikler. Özellikle yemekten sonra veya akşamları öksürük artışları yaşanır.
- Astım: Öksürük, astımın sık görülen belirtilerindendir. Nefes daralması sonucu kuru öksürüğe neden olur. Genelde soğuk ve egzersiz sonucu tetiklenir.
- Akciğer rahatsızlıkları: Akciğer hastalıkları sonucu bronşlar hasar gördüğünden
nefes alış verişi daralır. Öksürüğün ağrılı olmasına neden olabilir. - Kalp yetmezliği: Kalbinizin yeteri kadar kan pompalamaması sonucu meydana
gelir. Kalıcı ve kuru öksürük kalp yetmezliği belirtilerindendir.
gibi sağlık problemleri sonucu olarak kuru öksürük yaşanabilir.
Tıbbi Tedavi Gerektirecek Durumlar
Öksürüğün şiddetinin düşmediği ve sıklığının azalmadığı durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidip tetkiklerde bulunmakta fayda var. Unutmayın ki küçük küçük başlayan
rahatsızlıklar ciddi problemlerin işareti olabilir. Öksürüğe ek olarak aşağıdaki durumlardan biri varsa kesinlikle doktorunuza başvurmanızı öneririz:
- Nefes almada güçlük
- Kan öksürme
- Vücutta titreme
- Ağzın aşırı kuruması
- 38˚C ateş
- Kırgınlık hissi
Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Kuru öksürüğün tedavisi, sanılanın aksine daha zor olabilir.
Boğazınız aşırı duyarlı hale geldiğinde, öksürük yoluyla kolayca tahriş
olabilir. Boğazınızı rahatlatmak için uygulayabileceğiniz bazı basit yöntemler
şunlardır:
- Boğaz pastili kullanarak boğaz yollarını nemli tutmak.
- Tahriş olmuş dokuyu yatıştırmak için sıcak içecekler tüketmek.
- Doktorunuzun önerisi doğrultusunda öksürük hissini bastırmak için kullanılan “dekonjestan” içeren ilaçlar kullanmak.
Kuru Öksürük Nasıl Geçer?
Tüm hastalıklarda olduğu gibi öksürük konusunda da öncelikli olarak bir uzman teşhisi şart! Ancak tedaviye destek amaçlı olarak ilave doğal yöntemler de mevcut.
Bal
Bal, boğaz ağrınızı giderecek doğal bir ilaçtır. Yüksek miktarda dekonjestan içerdiğinden öksürük hissinizi bastıracaktır.
Evde uygulayabileceğiniz basit bir yöntem: 2 çay kaşığı bal, ılık su veya bitkisel çay ve limonu sıkarak kendi ilacınızı yapabilirsiniz.
Tuzlu Su ile Gargara
Çözüm basit olarak görünse de boğaz tahrişinizi gidermeye yardımcı olacaktır. Yarım çay kaşığı tuz ile 1 su bardağı ılık suyu karıştırarak gargara uygulayabilirsiniz.
Uygulayabileceğiniz birçok bitkisel çözüm bulunmakta. Özellikle zerdeçal, zencefil ve sarımsak ile çeşitli kürler yapılabilir. Ancak bitkisel çözümler diğer hastalıkların tetiklenmesine sebep olabilir. Alanında uzman bir doktordan tavsiye alınarak bitkisel ürünlerin kullanılması gerekir.