Ana SayfaListelerDünyada ki En Sert...

Dünyada ki En Sert İçkiler ve Yapımları!

Dünya çapında sertliği ile meşhur farklı içkiler vardır. bu yazımda en sertlerinin hangileri olduğuna beraber bakacağız. Bunu belirlemenin en efektif yolu tabiki damıtma usulü sayılır. Bu yöntem 19.yüzyılda keşfedilmiştir.damıtma

 

Damıtma işlemindeki hammadde alkolün yapıldığı yere göre farklılık göstermekte. İçkilerin lezzet farklılıkları da bundan kaynaklanıyor. Mesela Rusya ve Polonya’da votka yapımında buğday kullanılıyor. Şeker kamışı ile zengin olan Latin Amerikasında rom yapılıyor.

 

Tekila ve ya meskal, Meksika agav ağacıdan yapılıyor. Güney Avrupa‘da konyak ve brendi yapımında orada yetişen üzüm kullanılıyor. Hava şartlarının sert olduğu yerlerde içki yapımında patates kullanılıyor. Sert içki türlerine tekila, cin, konyak, brendi, meskal, rom, sake, absent, votka dahildir. Bu içkilerden viski ve konyak bekletilen, votka, grappa, cin bekletilmeyen olarak da gruplara bölünüyor. Sert alkoller 40 dereceden yüksek olanlara denilir.

tekila

 

Mesela absent içkisindeki alkol derecesi 75 den başlıyor. Bu içki sadece alkollü değil, uyuşturan ve halüsinasyon yaratan etkiye sahiptir. Uzun zaman bu içki yasaklanmış, sadece bir kaç sene önce yeniden popülerleşmeye başlamıştır.

absent

 

Cinin alkol derecesi 46’dan 55 dereceye kadar çıkabiliyor. 2. adı ardıç votkasıdır. içki buğdaydan alınan alkolün ardıçla beraber damıtmasından alınıyor. adeta bu içki kokteyl yapımında kullanılıyor.

italyan grappa’sı tadı ile viskiyi andırıyor. Bu içki üzüm posasından yapılıp sertliği 40 dereceden 60 dereceye kadar değişiyor. Bu içkiyi İspanyol likörü orujo ve ya gürcü çaça’sına benzetiyorlar.

italyan grappa

 

Üzüm alkolünden konyak kadar sert olan armanyak içkisi yapılıyor. Bu aslında brendi olup fiyatı ve kalitesi konyaktan daha yüksektir. Alkol derecesi 40-55 arasında değişiyor.

Bilindik içkilerden başka egzotik sayılanlardan bir kaçını sizlerin dikkatine sunuyorum. Bunlardan vatanı Latin Amerika sayılan çiça (Peru’da mısır bitkisinden yapılan bir içki türü)içkisini söyleyebilirim. Bu içkinin yapımında yerli bayanlar mısırı çiğneyip, bu karışıma su ilave ederek elde edilen karışımı beklemeye bırakıyorlar. Uzmanların aktardıklarına göre en uzun ve kötü sarhoşluk hissini bu içki yaratıyor. İçkinin alkol derecesi 40 derecedir.

Çiça

 

Yapımı farklı olan bir içki daha – fare şarabı – Çin’de yapılıyor. Alkol derecesi 57 derece olan bu içki yapımında gözleri kapalı olan yenidoğan fare yavruları pirinç votka’sı ile kaplanıp bir sene bekletiliyor.

En sert bira 2012 yılında İskoçya bira yapımı şirketi tarafından yapılmış olup “Armageddon” adını taşıyor. Bu bira 65 derece sertliye sahip olup, yarma, buğday ve İskoç maden suyundan yapılıyor. 2013 yılında aynı bira yapım markası daha sert bira olan – “Yılan zehri”- ni üretti. Alkol derecesi 67.5 derecedir.

yılan zehri

Dünyanın en sert içkisi

ABD’de bir içki türü 13 eyalette yasaklanmıştır. Adı – Everclear – veya Şeytan Suyu. içki mısır ve ya buğdaydan alınan alkolden hazırlanıp sertliği 95 derecedir. Çok nadiren sek kullanılıp genellikle kokteyllere ilave ediliyor.

everclear ve ya şeytan suyu

Çeviri/Günel Abdullayeva Tekcan

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Elena Shumilova’dan iç ısıtan 25 pastoral fotoğraf

Fotoğraf sanatı kimimiz için hobi kimimiz için de bir tutkudur. Rus...

Mekan ve insanın Bellek Kayması, 6-7 Eylül olayları, Kanlı 1 Mayıs, 12 Eylül

Sanatçı Fusun Turcan Elmasoğlu, "Bugün aynı yerden geçenler ise, tarihle olan...

Başını alıp gitmek isteyenlere 12 ülke ve kabul şartları

Usta şair Özdemir Asaf bir şiirinde şöyle diyor: "Kolay mıdır bir...

Doğanın ele geçerdiği dünyanın en güzel balıkçı köyünden 20 fotoğraf

Çin’in Shengsi Adaları olarak bilinen ve 400 adadan oluşan bölgede yer...

Tartışı-Yorum

Evrim Alataş: Nevroz, Nevruz ve Newroz

12 Nisan 2010’da aramızdan ayrılan yazar, gazeteci, eleştirmen, insan hakları savunucusu gibi hak edilmiş birçok sıfatın sahibi Evrim Alataş’ın Mayoz Bölünme Hikayeleri adlı eserinden bir pasajla Newroz bir bakalım.   Evrim...

İleri gitmek için “geriye doğru yoldaşlar”

Araştırma Görevlisi -/Can Irmak Özinanır- Tartışı-Yorum İngiltere’de radikal solcu milletvekili Jeremy Corbyn’in İşçi Partisi’nin liderliğine seçilmesi ezilenlere umut verdiği kadar, egemen sınıflarda bir korku da yarattı. İngiltere sağı Corbyn’i hedefine...

Ankara’da Gayrimenkulün Son Durumu

Ankara, bilindiği üzere memur kenti olarak da bilinmektedir. Fakat son yıllarda oluşan konut projeleri ve Büyükşehir Belediyesi’nin çıkarmış olduğu sosyal projeler ile   arsaların yüksek  noktada fiyatlanması aslında hiçte öyle...