Ana SayfaHaberlerSağlık“Sigarayı bırakınca birçok şey...

“Sigarayı bırakınca birçok şey değişiyor”

Google Haberler'de takip et!

Sigaranın ağızdan başlayarak akciğerlerden damarlara kadar pek çok sağlık sorununa davetiye çıkardığını vurgulayan uzmanlar, sigara bırakıldıktan sonra vücutta yaşanan olumlu değişikliklere dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, sigarayı bıraktıktan 3 ay sonra efor kapasitesi artıyor, nefes alıp verme kolaylaşıyor. Tat ve koku alma duyuları iyileşiyor. Kişi kendini daha dayanıklı ve güçlü hissetmeye başlıyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ne ilişkin değerlendirmede bulundu.

“SİGARA BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR”

Sigara içiciliğinin tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, “Sigara içeriğindeki nikotin ve diğer maddeler nedeniyle hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık yapma potansiyeli çok yüksektir” dedi.

“SİGARADA 4 BİNDEN FAZLA ZARARLI KİMYASAL BULUNUYOR”

Sigarada 4 binden fazla zararlı kimyasal madde bulunduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, “Sigara içiminin ilk anından itibaren toksik maddeler diş ve diş minesine yapışarak dokulara zarar vermeye başlar. Zamanla dişlerde çürüme ve ağız kokusu meydana gelir. Ayrıca sigara dumanına doğrudan maruz kalan nefes borusu ve akciğerlerde de birtakım değişiklikler gözlenir. Devamlı kullanım sonucunda hava yolları ile akciğerde yaygın harabiyete (amfizem) ve iltihaplanmaya (kronik bronşite) yol açar” diye konuştu.

“KALP KRİZİ, İNME VE DAMAR TIKANIKLIĞI GÖRÜLME RİSKİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTAR”

Sigaranın “kötü kolesterol” olarak da bilinen LDL kolesterolün artmasına neden olduğuna dikkat çeken Levent, “Fazla LDL kolesterol damar duvarlarına yerleşir. Böylece vücuttaki tüm kan damarlarını daraltarak damar tıkanıklığına zemin hazırlar. Kalp krizi, inme ve damar tıkanıklığı görülme riski önemli ölçüde artar. Ek olarak kanın oksijen içeriğini azaltır ve bu yolla tüm organlara giden oksijen iletimini bozar. Örneğin beyne giden kan akımını azalttığından uzun dönemde hafızayı zayıflatır, öğrenmeyi ve mantıklı düşünmeyi olumsuz yönde etkiler” uyarısında bulundu.

 “Sigara kemik içeriğindeki mineral yapısını bozarak kemikte güçsüzlüğe ve kırıklara sebep olabilir” diyen Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, “Benzer şekilde deride bulunan kolajen üretimini azaltıp elastikiyet kaybına ve kırışıklıklara yol açarak erken yaşlanma görünümüne neden olur. Sigara tüketiminin üreme sağlığına da birçok olumsuz etkisi söz konusudur. Erkeklerde üretilen sperm sayısı ve kalitesini azaltarak kısırlık ve iktidarsızlık yapabilir. Kadınlarda da var olan yumurta kalitesini ve hormonal dengeyi bozarak kısırlık görülebilir. Ayrıca sigara içen gebelerde düşük yapma, erken doğum, bebeklerde yapısal anormalliklerin görülme sıklığı artar” diye konuştu.

“ÜLKEMİZDE 100 BİN KİŞİ SİGARA NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDİYOR”

Dünyada her yıl 6 milyon kişinin, Türkiye’de ise 100 bin kişi sigara kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, “İçeriğinde 90’dan fazla kanserojen madde bulunan sigara tüketildiğinde akciğer, ağız, dil, dudak, pankreas, yemek borusu, böbrek, rahim ağzı, karaciğer, mesane, meme kanseri içmeyen kişilere göre daha sık gözükmektedir. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin %90 sebebi sigaradan kaynaklanmaktadır” uyarısında bulundu. 

SİGARAYI  BIRAKMAK İÇİN GEÇ KALMADINIZ!

“Sigara zararları ile bilinen önemli bir bağımlılık yapıcı maddedir ve bu nedenle en iyisi onu baştan hiç denememektir” diyen Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, şunları söyledi:  “Sigaranın bırakılması ve kişilerin maruziyetten kaçınmaları birincil korumada en önemli hedef olmalıdır. Sigara kullananlar için de yaş ne olursa olsun sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazlar. Sigara bırakıldıktan sonra vücutta neden olduğu değişiklikler geri dönebilir. Örneğin sigarayı bıraktıktan 3 ay sonra; efor kapasitesi artar, nefes alıp verme kolaylaşır. Tat ve koku alma duyuları iyileşir. Kişi kendini daha dayanıklı ve güçlü hissetmeye başlar. Sigaranın bırakılmasını takiben birinci yılda kalp-damar hastalıkları riski yarı yarıya düşer, kronik bronşit ve amfizem gibi solunum yetmezliğine yol açabilen akciğer hastalıklarının ortaya çıkması engellenir. İlerleyen yıllarda solunum fonksiyonları iyileşir. Sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra sigaraya bağlı bazı kanser türleri riski yarı yarıya azalır.”

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Japon Ressam Tetsuya Ishida’nın akıllara ziyan 24 tablosu

Japon Ressam Tetsuya Ishida, tablolarında kendi yüzünü resmetmesine karşın, bütün bir...

Şah Fırat Operasyonu Twitter’da: Her türlü türbe taşınır!

Büyük devlet Türkiye'nin başarılı Şah Fırat Operasyonu, hükümet ve hükümete yakın...

Tarihten günümüze, 100 Afişle İşçinin Emekçinin Bayramı 1 Mayıs

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı ruhu, ilk kez 1856'da Avustralya'nın...

Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya’ya tanınan kapitülasyonlar

Son dönemde Rusya ile arası gerilen Türkiye'nin, zamanında ''Akkuyu Nükleer Santrali''...

Tartışı-Yorum

Fikirsiz fikir sahipleri

Mehmet Uzun* - Tartışı-Yorum “Ustalık” dönemiyle kendini belli eden otokratik yönetimin neşter vurduğu sahalardan biride hiç şüpehiz akademi olmuştur. Ülkemiz üniversitelerinde öteden beri endişe verici düzeyde olan bilimsel kaygı yerini...

Cumartesi Anneleri: Gözaltındaki kayıpların hikayesi

Kadir Gürhan “Kayıplar” ve “yargısız infazlar” denilince akla ilk gelen Latin Amerika ülkeleridir. Bu ülkelerde askeri cunta yönetimleri “gözaltında kayıplar” ve “yargısız infazlarla” kendisine muhalif olan tüm kesimlere karşı bir...

Nasıl Daha Fazla Satış Yaparsınız?

Meslektaşlarınızın çoğu kendilerinin satış işinde olduklarından habersizdir ve sadece bunu anlamanız bile sizi onlardan kilometrelerce öne geçirir. Nasıl Daha Fazla Satış Yaparsınız? Satış bir meslekten fazlasıdır; o bir yaşam tarzıdır. Zig...