Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşu KOSGEB’in destekleriyle hayata geçirilen Ankara TEKMER’in açılış törenine katıldı. Varank, Ankara Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde (TEKMER) daha işin başında 100 milyon liralık bir yatırım fonu oluşturulduğunu belirterek, “Burada faaliyet gösterecek girişimcilerin ihtiyaç duydukları finansmanı karşılamak üzere yatırımcıları hazır” dedi.
2021 yılının sadece Turcornlar açısından değil, bir bütün olarak tüm girişim ekosistemi için tarihi yıl olduğuna dikkati çeken Varank, “Türkiye’de 300’den fazla girişim, toplamda 1,5 milyar doların üzerinde yatırım alarak tüm zamanların rekorunu kırdı. ‘Maşallah’ diyelim. Bu değer bir önceki yılın yaklaşık 10 katı. Önemli bir başarı ama daha gidecek çok yolumuz var. Biliyorsunuz Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde kendimize 2023 yılına kadar en az 10 Turcorn çıkarma hedefi koyduk. Kısa sürede katettiğimiz mesafeye bakınca, ben açıkçası bunun ulaşılması zor bir hedef olduğuna inanmıyorum. Bugün burada açılışını yaptığımız Ankara TEKMER’in de bu hedefe giden yolda ülkemize çok önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum. Emin olun burası önümüzdeki dönemde girişim ekosistemimizin en gözde yerlerinden biri olacak. Çünkü bu güzel mekan, cevval girişimcilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup, çözümler üretecek şekilde tasarlandı” diye konuştu.
2020 yılında pandemi şokunun tüm dünyada en ağır şekilde yaşandığı bir dönemde, Türkiye’den bir şirketin, Unicorn (bir şirketin ya da girişimin değerinin 1 milyar Dolar ya da daha fazla olması) olduğunu hatırlatan Varank, bu durumun tesadüfi bir başarı olduğunu düşünerek söz konusu potansiyeli küçümseyenlere inat yollarına devam ettiklerini dile getirdi. Unicorn kavramını Turcorn olarak ifade eden Bakan Varank, 2021 yılında Turcorn sayısının 5’e çıktığını hatırlatarak, Avrupa basının bu başarıyı manşetlere taşıdıklarını söyledi.
“TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI”
Varank, 2021 yılının sadece Turcornlar açısından değil, bir bütün olarak, Türkiye’nin tüm girişim ekosistemi açısından tarihi bir yıl olduğunu belirtti. Varank, “Türkiye’de 300’den fazla girişim toplamda 1 buçuk milyar doların üzerinde yatırım alarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Maşallah diyelim, bu değer bir önceki yılın tam 10 katı. Önemli bir başarı ama daha alacak çok yolumuz var” dedi. Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nde 2023 yılına kadar, Türkiye’den 10 Turcorn çıkaracaklarını kendilerine hedef olarak koyduklarını hatırlatan Bakan Varank, “Kısa sürede kat ettiğimiz mesafeye bakınca, ben açıkçası bunu ulaşılması zor bir hedef olarak görmüyorum. Bugün burada açılışını yaptığımız Ankara TEKMER’in de bu hedefe giden yolda ülkemize çok önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum. Emin olun burası önümüzdeki dönemde girişim ekosistemimizin en gözde yerlerinden biri olacak” diye konuştu.
Ankara TEKMER’in, girişimcilerin tüm ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çözümler üretecek şekilde tasarlandığına dikkati çeken Bakan Varank, eğitim, danışmanlık, mentörlük, ortak altyapılar, ofisler, iş birlikleri, sinerjinin açılışı yapılan TEKMER’de mevcut olduğunu dile getirdi.
“DÜNYA ÇAPINDA SES GETİRECEK BAŞARILARA ULAŞMANIZIN ÖNÜNDE BİR ENGEL YOK”
Girişimcilere seslenen Bakan Varank, “Siz yeter ki inovatif ve teknolojik iş fikirlerinizin potansiyelini burada ispat edin. Dünya çapında ses getirecek başarılara ulaşmanızın önünde bir engel yok. Biz zaten daha önce birçok konuda, imkan verildiğinde Türk gençlerinin, Türk girişimcilerinin neler başarabildiğine defalarca şahit olduk” dedi.
Bakan Varank, Ankara TEKMER’e güvendiklerini belirterek, buradan çıkacak bir Turcorna şaşırmayacağını söyledi. İŞGEM/TEKMER programı ile teknoloji tabanlı girişimciliğin geliştirilmesine önayak olan inkübasyon merkezlerini odağa aldıklarını ifade eden Varank, şunları kaydetti: “Mesela bu merkeze tamamı geri ödemesiz olmak üzere 2 milyon 200 bin liranın üzerinde bir bütçe aktaracağız. Helali hoş olsun. Özverili genç girişimcilerin çalışmaları neticesinde bu desteğin ülkemize misliyle katma değer olarak döneceğinden en ufak şüphem yok. İşte bu sebeple diğer birçok şehrimizde de, yeni TEKMER’lerin açılmasını destekliyoruz. Ben hem Ankara TEKMER’in hem de farklı şehirlerdeki diğer TEKMER’lerin siz değerli genç girişimcilerimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
“YENİLİKÇİ İŞ FİKİRLERİNİN TİCARİLEŞMESİNİ SAĞLIYORUZ”
Varank, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile hazırladıkları Sanayi ve Teknoloji Stratejisinde girişimcilik konusuna ayrı bir başlık oluşturduklarını belirterek, “Çoğunuzun bizzat tecrübe ettiği üzere girişimcilik uzun soluklu ve meşakkatli bir süreç. Bu sürecin her aşamasını hızlandıracak altyapıları ve ihtiyaç duyduğunuz destekleri sağlayarak sizlerin işini kolaylaştırıyoruz. Kurduğumuz teknoparklar, kuluçka merkezleri ve TEKMER gibi altyapılarla yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşmesini sağlıyoruz” dedi.
2022 TEKNOFEST’E SAMSUN EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Bakan Varank, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan TEKNOFEST’in katılımcı sayısının her yıl katlanarak arttığına vurgu yaparak, bu yıl yapılacak TEKNOFEST’in Samsun merkezli şekilde düzenleneceği bilgisini verdi. Bakan Varank, 26-29 Mayıs tarihlerinde Bakü’de TEKNOFEST Azerbaycan’ı gerçekleştireceklerini bildirerek, “17 Şubat’a kadar TEKNOFEST Azerbaycan yarışmalarına başvurular devam ediyor. Yarışmaların bir kısmına Türkiye’den de başvurmak mümkün. Bu vesileyle can Azerbaycan’a buradan selamlar gönderiyor; hem Azerbaycanlı kardeşlerimi hem de sizleri yarışmalara başvurmaya davet ediyorum” dedi. TEKMER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Yücelen ve Bakan Varank’ın açılış konuşmalarının ardından, TEKMER’in resmi açılışı için temsili kurdele kesildi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ın da katıldığı tören, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi. Bakan Varank, törenin ardından TEKMER’de bulunan bir e-skuter’e binerek, açılışı yapılan binanın içini turladı.
Öte yandan, Ankara TEKMER CEO’su İmran Gürakan’a eski bir TEKNOPARK’çı olarak TEKMER’lerde gelecek görüp görmediğini sohbet ettiği esnada soran Bakan Varank, şu cevabı aldı: “Görüyorum elbette. Ar-Ge harcamalarının yüzde yüzü matrahtan düşüyor. Ama TEKNOPARK’ta KDV istisnası vardı. Bunun olması kesinlikle TEKMER’leri güçlendirir. TEKNOPARK’lar biraz daha hantal yapılar. Yatırımcılara doğrudan erişim her zaman mümkün değil. TEKMER’lerin bu konuda TEKNOPARK’ların önüne geçeceğini düşünüyorum.”
“TEKMER’LERDE KDV İSTİSNASINA ÇALIŞABİLİRİZ”
Bunun üzerine Bakan Varank, şunları söyledi: “Vergi muafiyeti konusunda çalışalım. İkinci bir TEKNOPARK sistemine getirmemek lazım. Ama buradaki gerçekten erken aşama girişimlere katkı sağlayacak ne varsa onu devreye sokabiliriz. Arkadaşlarımızla çalışalım. Tabii yetkili meclisimiz. Biz de elimizden gelen desteği veririz. Bu sefer de büyük firmalar buraları bir avantajlı alan görüp, TEKNOPARK’larda gördüğümüz süreci burada da görür müyüz diye bir endişe oluşabilir. Buraları o büyük yapılarla doldurmamak gerekir. Hasan Basri ile de bir araya gelin bu konuda. Burada böyle bir avantaj getirebiliriz. Çalışalım.”