Ana SayfaHaberlerTüm HaberlerTürkiye'de aktif işlem yapan...

Türkiye’de aktif işlem yapan yatırımcı sayısı 1 milyon 700 bin

Ostim Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berra Doğaner, Türkiye’de aktif işlem yapan yatırımcı sayısının 200 binden 1 milyon 700 bine çıktığını ve her gün 20 bine yakın yeni hesap açıldığını söyledi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından bu yıl “Finansın Ötesi: Dünyanın Geleceğine Yatırım” temasıyla hibrit olarak düzenlenen 6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi gerçekleşti.

Kongreye katılan Ostim Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berra Doğaner, kongre ve sermaye piyasası hakkında Hibya Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu. 

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nde başkan vekiliyken bu kongrenin tohumlarının atıldığını söyleyen Berra Doğaner, “Bu yıl 6.’sı yapılıyor. İlki yapıldığında ben Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nde başkan vekiliydim. Bizim dönemimizde tohumları atılmış bir gelenek oldu. Çok iyi bir gelenek oldu. Her sene bütün sektör buluşuyor. Hem düzenleyici otorite burada, SPK’dan meslektaşlarımız, borsadan, bütün yatırım kuruluşlarından, portföy yönetim şirketlerinden, reel sektör borsa şirketlerinden, onlar var.  Bir taraftan yatırıma ilgi duyan halk var. Öğrenciler var çok sayıda. Bu kongre gerçekten önemli bir buluşmaya sahne oluyor.” dedi.

Ostim Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berra Doğaner, kongrenin Finansal okuryazarlığa da katkı sağladığına dikkat çekti.

Doğaner, “Bu sene konu da çok güzel. Sürdürülebilirlik çok ön planda. Sürdürülebilirlik artık bizim hayatımızın en önemli parçası haline dönüştü. Bundan ötürü de mutluyuz. Kongre akışının hazırlanmasında da görev aldım o da güzel oldu.” ifadesini kullandı.

Berra Doğaner, Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin yoğun bir programla gerçekleştirildiğini belirterek, “İnsan parçalanmak istiyor, biraz bu alanda dolaşıp sizleri görmek, biraz diğer stantları dolaşmak, ama aynı zamanda içerideki konuşmaları da dinlemek istiyor. O kadar yoğun bir program var ki her şeye yetişemiyoruz. Kongreler her zaman çok güzel katılım alıyor.” şeklinde konuştu.

Dünya gündemine de değinen  Ostim Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berra Doğaner, Amerika’nın faiz artırımı hakkında ne düşünüyorsunuz.? sorusunu şöyle yanıtladı:

“‘Faiz artırımları hızında  yavaşlayacağız’ açıklamasından sonra zaten beklediğimiz buydu. FED biraz geç kaldı faiz artırımlarına başlamaya. Fakat başladıktan sonra çok hızlı gitti. Faizi bir anda çok yüksek bir seviyeye çekti. Bu da başta Amerikan borsaları olmak üzere sıkıntı yarattı. Ekonomik durgunluk resesyon anlamında da kaygılar oluşturdu. Şimdi artık anladılar ki ‘bu kadar hızlı faiz artırımı ile biz enflasyonu kontrol altına almaya başladık. O zaman artırımın hızını biraz düşürelim ki dünyadaki resesyonu tetiklenemeyelim.’ Çünkü bu da çok önemli gerçekten. Türkiye ekonomisi de geçtiğimiz son çeyrekte 3.7 büyüdü. 4. çeyrekte bu kadar bile büyüyemeyecek. Dış ticaret açığımız oldukça yüksek çıktı. Beklenenin ötesinde. Tüm dünyada yüksek faiz ortamının verdiği hasar yavaş yavaş belirginleşmeye başladı. Şimdi bu faiz artırımlarının hızı düşerse umarım o sorunu da tüm dünya aşar.”

“Ülkemizde aktif işlem yapan yatırımcı sayısı 200 binden 1 milyon 700 bine çıktı”

Ostim Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berra Doğaner, Türkiye’de aktif işlem yapan yatırımcı sayısının 200 binden 1 milyon 700 bine çıktığının altını çizdi.

“Aracı kurumlarımızda her gün 20 bine yakın yeni hesap açılıyor.” diyen Doğaner, “40 yıldır sermaye piyasalarındayım. Hiç bugünlerde olduğu kadar yoğun yatırımcı katılımı görmemiştik. Yine hiç bugünkü kadar halka arz tarafında da ilgi görmemiştik. Şuanda bu düşük faiz ortamı yatırımcıyı yüksek enflasyona karşı  Türk lirası tasarruflarını koruyabilmek için akın akın borsaya yöneltti. 3 milyonu geçti yatırımcı sayısı. Aktif işlem yapan yatırımcı sayısı dahi 1 milyon 700 bin. Bu sayı 200 bin idi. Ülkemizde aktif işlem yapan yatırımcı sayısı 200 binden 1 milyon 700 bine çıktı. Aracı kurumlarımızda her gün 20 bine yakın yeni hesap açılıyor. Gerçekten fevkalade bir yatırımcı girişi var. Öte yandan bu giren talebi değerlendirmek için reel sektör şirketlerimiz halka arz için çok hareketlendiler. Tüm halka arzlarda çok başarılı gerçekleşiyor. Böylece sermaye piyasası kendine düşen fonksiyonu yerine getiriyor. Yani kaynakları topluyor reel kesime aktarıyor. Bunları görebildiğimize çok memnunuz.” ifadelerine yer verdi.

Berra Doğaner, reel sektör şirketlerinin kredi bulamadığına dikkati çekerek, “Bankacılık kesiminden krediye erişiminde bir sorun var. Reel sektör şirketleri kredi bulamıyor. Kredi bulamayınca sermaye piyasasına bakmaya başladılar. Bankalardan bulamadıkları kaynağı sermaye piyasasından şu anda elde etme gayretindeler o da sermaye piyasasına önemli bir katkı yapıyor. Gelişmeler son derecede olumlu.” diye konuştu.

“Bu sene sermaye piyasalarının yılı olacak”

2023 yılında halka arzın nasıl olacağını değerlendiren Ostim Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berra Doğaner,  “Halka arzlar devam edecek. Çünkü kuruldan arkadaşlarla konuştuğumuzda 100’ü aşkın içeride proses edilmekte olan dosya olduğunu öğrendik. Tabi bunların hepsi SPK’nın çıtasını geçmez. Bu önemli bir sayı. Bir taraftan hem içeriye başvurusunu ulaştırmış bu kadar şirket var. Bir taraftan da ben sahadan biliyorum, şu anda halka arz için düşünen, çeşitli aşamalarında planlama yapıyo olanda çok sayıda şirket var. Dolayısıyla tahnin ediyorum ki 2023’te de aynı hızda halka açılmalar devam edecek.

Bu arada kurumsal yatırımcı tarafınada değinmek lazım orasıda büyüyor. Yani gerçekten bu sene sermaye piyasalarının yılı olacak. 2023 daha da iyi olacak.” sözlerine yer verdi.

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Bülent Kılıç’tan başarının 40 fotoğrafı

Bülent Kılıç, çektiği fotoğraflarla birçok uluslararası fotoğraf ödülü aldı. Kılıç,Time Dergisi,...

İtalyan sanatçı Davide Bonazzi’den akla ziyan 39 kapitalizm eleştirisi

Davide Bonazzi, yaptığı illustrasyonlarla günümüz dünyasının çarpıklığını gözler önüne sererek, bireyin...

Sinema endüstrisinin enkazı altında kalan düşük bütçeli 15 film

Bazı filmler gerek düşük bütçesiyle, gerek ülkelerindeki baskılar nedeniyle, gerekse yaşadığı...

Türkiye’de Balayına Gidilecek En İyi 10 Yer

Unutulmaz bir balayı geçirmek her yeni evli çiftin hayalidir. Genellikle çiftlerin...

Tartışı-Yorum

Ahlâksız modernite – Hamdi Şekeroğlu yazdı

“Her yeni güne acı haberlerle uyanan, gazete manşetleri kan kırmızısı ile tektipleştirilen, acı, terör, tecavüz ve cana kıyma sıradan eşik-altı haberler olarak adledilen daha da kötüsü bütün bu olup...

Murat Sevinç’ten Yılmaz Özdil’in “şarjör” benzetmesine dair bir yazı

Murat Sevinç'ten Yılmaz Özdil'in "kalaşnikof'a sürülen şarjör" benzetmesine göndermeli bir yazı kaleme aldı: "Kürtler mevzubahis olduğunda, gerisi teferruat ve utanç…" Sözcü yazarı Yılmaz Özdil'in HDP'ye verilecek oyları "kalaşnikof'a sürülen şarjör"e...

Evrilen CHP ve sağ-sol kucaklaşması

“Vay be bu da mı olacakmış” diyeceğimiz ne çok şey görüyoruz son günlerde. Sağ ve sol un kucaklaşması bunların başında geliyor. 1950-1990 arası Türkiye’si karanlık günlerinde birbirine taban tabana zıt,...