Kobani’nin Dış İlişkiler sorumlusu İdris Nassan Cerablus’un alınmasına birkaç hafta kaldığını belirtti. YPG güçlerinin Cerablus’u vurduğu haberleri geliyor.
Independent gazetesinin haberine göre ise “Suriye Kürt liderleri, IŞİD’in Türkiye sınırında kontrol ettiği son sınır kapısını da almak istiyor.” PYD‘nin kontrolündeki Kobani’nin dış ilişkiler yetkililerinden İdris Nassan, “Cerablus’u özgürleştirme planı yapıyoruz. Cerablus, IŞİD’in Türk sınırında kontrol ettiği son sınır kapısı” dedi. IŞİD, Türkiye sınırında Cerablus dışında Çobanbey’in karşısındaki Elrai kapısını da kontrol ediyor.
PYD‘nin askeri kanadı YPG’nin Komutanı Sipan Hamo, Cerablus’a olası saldırı için “ABD ile koordinasyon içinde olacaktır, çünkü biz uluslararası koalisyonun bir parçasıyız. Bizimle koordineli savaşıyorlar” dedi. Independent, Türkiye ile İncirlik’in kullanılması için anlaşma yapan ABD’nin bir ikilem yaşayabileceğini, Ankara’nın YPG’nin Fırat’ın batısına yaklaşmasını istemediğini söyledi. Cerablus, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde öngördüğü güvenli bölgenin doğusunda yer alıyor.
Konuyla ilgili BirGün gazetesinden Onur Erem’e konuşan Kobani Dışişleri Bakan Yardımcısı İdris Nassen’in röportajı ise şöyle:
İki ay önce Salih Müslim “Şimdilik Cerablus’u almayı düşünmüyoruz” demişti. Aradan geçen 2 ayda ne değişti?
2 hafta önce YPG lideri General Siphan Hemo, Cerablus’un özgürleştirileceğine dair net bir açıklama yaptı. Bu operasyon uluslararası koalisyon, Özgür Suriye Ordusu ve bölgedeki bazı yerel kaynakların işbirliği ile gerçekleşecek. Koordinasyonun seviyesi çok iyi bir aşamaya geldi. Şu anki koordinasyona baktığımızda Cerablus çok yakın zamanda özgürleştirilecek diyebilirim.
Ne kadar yakın zamanda? Yaklaşık bir tarih vermeniz mümkün mü?
Tam olarak bir zaman vermem mümkün değil ama birkaç hafta içinde bunun gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Operasyona hazırlanılıyor şu anda.
Türkiye Cerablus’u “YPG’nin geçmemesi gereken kırmızı bir çizgi” olarak nitelendirmişti. Ancak Türkiye’nin önerdiği uçuşa yasak bölge de uluslararası kabul görmedi. Sizce Türkiye bu operasyona nasıl bir tepki verir?
Bölgede yapılacak tüm hamleler uluslararası koalisyonun koordinasyonunda gerçekleşecek. Türkiye’nin bunu anlaması lazım. Bu karar uluslararası bir şekilde verildi. Türkiye de teröre karşı çıkan uluslararası toplumun bir parçası olarak bu kararı desteklemeli.
Türkiye’nin gerçekten Suriye’deki İslamcıları geriletmek, sınır bölgesini IŞİD’den temizlemek istediğini düşünüyor musunuz?
IŞİD sorunu artık uluslararası bir sorun. Türkiye de, dünyadaki diğer devletler de en azından IŞİD’e karşı mücadeleyi desteklemek zorunda. Koalisyon güçleri Rojava’daki Kürt ve ÖSO güçleri kimseyi tehdit etmeyecek, bölgedeki diğer güçlerle koordinasyon içinde olacak güçlerdir.
Cerablus’un özgürleştirilmesi Kürtler için de, Türkler için de, Suriye’nin geri kalanı için de daha iyi olacaktır.
Erdoğan “teröre karşı savaş” ilan ettikten sonra IŞİD yerine Kürtlere saldırmaya başladı. Türkiye’de Kürt kentlerini kuşatmaktan, Irak’ta PKK kamplarını bombalamaktan çekinmiyor. ABD’nin bütün itirazına rağmen, Türkiye’nin böyle bir operasyon durumunda Suriye’de de YPG’yi bombalayabileceğini düşünüyor musunuz?
Açıkçası bu durum bizi çok üzüyor. “Teröre karşı savaş” söylemini Kürt halkına saldırmak için kullanması hem Kürt hem de Türk halklarına zarar verir. Türk yetkililer Kürtlere tavırlarını değiştirecektir. Çünkü bu şekilde sürdüremezler. Bu durum yalnızca Kürtlerin değil, tüm bölgenin zararına oluyor.
Teröristlere karşı mücadele edecek tüm güçlere açığız. Türkiye tavrını değiştirirse, teröristlere karşı savaşta yer almakta kararlıysa bu savaşa girebilir. Ama bizi engellemelerine izin vermeyiz, uluslararası koalisyon da vermez.
‘BİZİ ENGELLEMELERİNE İZİN VERMEYİZ’
Bunu daha önce de yapmaya çalıştılar. Uluslararası koalisyonu YPG’yle ilişkisini kesmeye çalıştılar ama başaramadılar ama koalisyon bunu kabul etmedi ve etmez. Çünkü sahada IŞİD’i geriletebilen tek güç YPG’dir. Türkiye hiçbir anlaşmayı YPG’ye karşı kullanamaz. Ülkelerin IŞİD gibi bir terör tehdidine karşı yapılan anlaşmaları kendi çıkarları için kullanmaları büyük risk oluşturur. Teröristlerden kurtulmalıyız ve toplumlarımız barış içinde yaşamalı.
TÜRKİYE’DE TARAFLAR MASAYA OTURMALI
Türkiye’de yaklaşan seçim öncesinde savaş sürüyor. Türkiye’deki savaş ve seçimle ilgili neler söylemek istersiniz?
Bir an önce tekrardan tarafları masaya oturtacak bir sonuç çıkmasını isteriz. Çünkü bu sorun savaşarak çözülebilecek bir sorun değil, bu yüzden müzakereler tekrar başlamalı. Savaş iki halk için de çözüm değil, iki taraf için de insanların ölmesinden öte bir şey değil. Toplumsal ve ekonomik açıdan da çok zararlı. Elbet bir gün çözüm gelecek ve bu çözüm ne kadar erken gelirse daha az insan ölmüş olur.
‘RUSYA İLE BİR ÇERÇEVE OLUŞACAKTIR’
Rusya savaş uçaklarını Suriye’ye sevk etti. Rusya’nın hava bombardımanı sahada YPG’yi nasıl etkileyecek?
IŞİD’e karşı gerçekten savaşacak tüm güçleri mutlulukla karşılarız. Rusya’nın da bu mücadeleye uluslararası koalisyonun şemsiyesi altında katılmasını bekleriz. Kendi çıkarlarını öne çıkarmaları risk oluşturur.
Ama Rusya bu koalisyona dahil olmadan Esad rejimiyle birlikte de hareket edebilir… YPG sahada Rusya ile koordineli olacak mı?
Bizim uluslararası koalisyon ile koordinasyonumuz var. Rusya ile ABD arasındaki görüşmeler de sürüyor. Nasıl sonuçlanacağını beklememiz lazım. Belli bir çerçeve etrafında uzlaşacaklardır. Rusya koalisyona dahil olmasa bile koalisyonla koordinasyon içinde olacaktır.