Altındağ Belediyesi’nin geliştirdiği E-İskan uygulamasıyla, vatandaşlar belediyeye gelmeden imar durum belgesi, yol kotu tutanağı, proje kontrolleri, yapı ruhsatı ve oturum izni gibi işlemleri E-İmza ile dijital ortamda yapabilecek.
Belediyecilikte dijital dönüşümü ve bürokratik işlemleri en aza indirmesiyle örnek bir uygulama olan Elektronik İskan Uygulaması (E-İskan), aynı zamanda Türkiye’de de bir ilk olma özelliğinde. Uygulamayla ilgili açıklamalarda bulanan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, vatandaşların dijital ortamda yaptıkları başvuruların fiziki olarak yapılan başvurulardan çok daha hızlı ilerlediğini söyledi. Tiryaki, ulaşım maliyetleri, zaman kaybı, düzeltme istenen durumlarda tekrar tekrar çıktı alınması ve oluşan kağıt israfı gibi sorunların da bu uygulama sayesinde sona erdiğini kaydetti.
E-İskan uygulamasıyla hangi işlemler yapılıyor?
Altındağ Belediyesi tarafından geliştirilen uygulama, belediyeciliğin dijitalleşmesi adına önemli bir adım olmasının yanı sıra, vatandaşlar için de resmi işlemlerde birçok kolaylığı beraberinde getiriyor. E-İmza sahibi vatandaşların kullanabileceği E-İskan uygulamasında birçok belediye hizmeti kolayca yapılabiliyor. Vatandaşların belediyeye gelmeden imar durum (ÇAP) belgesi, yol kotu tutanağı, proje kontrolleri ve yapı ruhsatı ile imar müdürlüğündeki iş ve işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Uygulamada ayrıca inşaat tamamlandıktan sonra da oturum izni işlemlerini hızlı, kolay ve rahat bir şekilde yapmalarına imkân sağlıyor.
Zaman ve tasarruf için önemli bir adım
Bürokrasinin önündeki engellerin kalkmasını sağlayan uygulama, belediyede yapılan iş ve işlemleri de en aza indirerek hizmet kalitesini geliştiriyor. İskan alma ile ilgili evrak işleri artık tek bir elektronik imzayla çözüme kavuşurken, iskan almak isteyen vatandaşlar, projelerin kontrol ve onay süreçlerini E-İskan uygulamasıyla daha hızlı yapabiliyor. Vatandaşlar artık belediyeye gelmeden hızlı, şeffaf ve güvenilir bir şekilde sisteme giriş yaparak, istedikleri yerden başvurularını gerçekleştirip, iş ve işlemlerini rahatlıkla takip edebiliyor. Proje kontrol ve onay süreçleri elektronik imza sayesinde çözüme kavuşuyor. İskan izni için İmza sahipleri belediyeye gelmeden, bulundukları ortamda imzalarını atarken zamandan ciddi bir şekilde tasarruf edebiliyor.
Daha önce de E-Ruhsat uygulaması başlatılmıştı
Altındağ Belediyesi, E-İskan uygulamasını başarıyla gerçekleştirip, sistemi aktif hale getiren ve e-imza ile iskan tanzim eden ilk belediye oldu. Belediyenin bu yeni uygulaması, vatandaşların büyük beğenisini toplarken, belediye dijitalleşmeye yönelik daha önceki çalışmaları da ilk niteliğindeydi. Altındağ’da daha önce de E-Ruhsat uygulaması Türkiye’de ilk kez hayata geçirilmişti.
Altındağ Belediyesi’nin teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve ilk olarak hayata geçiren bir belediye olduğunun altını çizen Tiryaki, “Bundan birkaç ay önce E-imzalı E-Ruhsat uygulamasını Türkiye’de ilk kez hayata geçirerek, bu alandaki iş ve işlem yükünü hafifletmiş ve büyük kolaylık sağlamıştık. Şimdi yine bir ilki hayata geçirdik ve ilklerin öncüsü olduğumuzu bir kez daha ispatladık” dedi. Tiryaki, E-İskan uygulamasıyla vatandaşların alması gereken oturum izinlerini de online olarak halledebildiklerini söyledi.
“Çalışanlar ve vatandaşlar uygulamadan memnun”
Belediye Başkanı Tiryaki, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Vatandaşların dijital ortamda yaptıkları başvuruların fiziki olarak yapılan başvurulardan çok daha hızlı ilerlediğini belirten Tiryaki, Ulaşım maliyetleri, zaman kaybı, düzeltme istenen durumlarda tekrar tekrar çıktı alınması ve oluşan kağıt israfı bu uygulama sayesinde sona erdi. Ruhsat ve iskan süreçleri daha şeffaf ve daha hızlı oldu. Hem belediye çalışanlarımız, hem de belediyemizde işini yürüten vatandaşlarımız bu uygulamadan çok memnun…”
Teknolojik gelişmeleri takip etmeye ve Altındağ’ı daha da ileriye taşımaya devam edeceklerini de sözlerine ekleyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese ve uygulamadan faydalanan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Altındağ’ı hep birlikte ilklerin belediyesi yapmak için gayretimiz sürecek” dedi.
Elektronik İmza Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvuruların online yapılabilmesi sayesinde süreç oldukça kısalmaktadır. Seçtiğiniz elektronik imza sağlayıcısının web sitesinden kullanıcı hesabı açıp 1, 2 ve 3 yıllık e-imza üyeliklerinden birini seçip ücreti yatırdıktan sonra belgeleri panele yükleyerek başvuruyu tamamlayabilirsiniz. Bununla birlikte sertifika, yalnız başvuru sahibine teslim edilmektedir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yeni getirdiği düzenlemeye göre artık ön başvurular e-Devlet Kapısı üzerinden yapılacaktır. Aşağıdaki adımları takip ederek e-imza ön başvurusunu yapabilirsiniz:
e-Devlet Kapısı hesabınıza giriş yapın ve arama çubuğuna “BTK e-Kayıt” yazın veya https://www.turkiye.gov.tr/btk-e-kayit-basvurusu-onay-islemleri-gercek-kisi adresine giriş yapın. Aşağıdaki ekrandan “Kimlik Şimdi Doğrula” butonuna basın.
e-İmza Başvurusu için Gerekenler Nelerdir?
Elektronik imza başvurusunu hem kendiniz hem de kurumunuz adına yapmanız mümkündür. Şirketinize e-imza almayı isterseniz şahıs şirketi ise olabilir; limited, anonim gibi tüzel kişilik arz eden şirket sahibi iseniz mali mühür başvurusu yapmanız gerekir; “Mali Mühür Nedir, Nasıl Alınır?” adlı yazıya tıklayarak gerekli adımları öğrenebilirsiniz. Ayrıca 18 yaşından küçük kişilerin alabilmesi için aile bireylerinden birinin yanında gelerek imzalı onay vermesi yeterlidir. e-İmza başvurusu için gerekli evrakları tamamlayıp e-imza başvuru ücretini ödedikten sonra 1-2 gün içerisinde elektronik sertifikayı teslim alabilirsiniz.
e-İmza Başvurusu için Gerekli Evraklar
İstenen belgeler firmaya göre değişiklik gösterebilir. Sunmanız gereken belgeler çoğunlukla aşağıdaki gibidir:
- Sürücü veya kimlik belgesi (T.C kimlik numarası yazıyor olmalıdır)
- e-İmza başvuru formu
- İmza sirküleri (şahıs)
- İmza beyannamesi (şahıs şirketi)