Cinsiyetçi, ataerkil bir dünyada kadın olarak dünyaya gelmek, birçok olumsuz sıfata henüz doğmadan maruz kalmak demek. Kadınların hayatları boyunca karşılaştıkları cinsiyetçi ve erkek egemen zihniyet uygulamalarına dikkat çekmek için Norveç‘te faaliyet yürüten yardım kuruluşu CARE, #DearDaddy isimli bir kısa film hazırladı. Kadın hakları için mücadele eden kuruluş, kadına karşı şiddete ve günümüz toplumlarında kadınların karşı karşıya kaldığı tehdide yönelik çekilen kısa filmde, doğumundan ölümüne bir kadının karşılaştıklarını ele alıyor.
Şimdiden yüzbinlerce kişi tarafından izlenen kısa film, kadının doğarken yakasına takılan karanfili umarız herkese pay eder.
Herkesin mutlaka izlemesi gereken kısa film, günümüzdeki birçok yaraya parmak basmakla kalmıyor, eşimiz, çocuklarımız, sevgilimiz, yarimiz, yol arkadaşımız, arkadaşımız olan kadınlar hakkındaki olumsuz uygulamaları, ön yargıları ortadan kaldırmaya ve bir birey gibi hak ettikleri yeri almaları gerektiğine işaret ediyor.
Video boyunca konuşan genç kadının iletmeye çalıştığı şey aslında hepimizin karşı karşıya kaldığı, tanık olduğu, hatta bazen istemsizce kendini içinde bulduğu bir durum. Genç kadın babasını, büyüdükçe karşılacağı zorluklar, çocukluktan yetişkinliğine kadar kendisine “orospu, fahişe, kaltak” gibi etiketler yapıştırılacağı konusunda uyarıyor. Erkek çocuklarınının bunu sadece eğlence ve popülarite için yapacağından söz ediyor. “Bunu muhtemelen sen de yaptın ama bazıları şakadan anlamıyor” diyor genç kadın ve 21 yaşındayken uğradığı tecavüzü anlatıyor. Ardından yaşadığı mutlu ilişkinin parçalandığı sıralarda kendisine yeniden “orospu” dendiğini söylüyor. Babasını uyarıyor, ondan bir iyilik istiyor. “Bir şey her zaman ardından gelecek olan şeye sebep olur. Bu yüzden lütfen başlamadan önce durdur bunu. Erkek kardeşlerimin kızlara ‘fahişe’ demelerine izin verme. Çünkü değiller. Bir gün ufak bir çocuk bunun gerçek olduğunu düşünebilir. Her şakanın arkasında bir gerçeklik payı vardır. Lütfen buna izin verme.”
Baba, bana fahişe diyeceklerCinsiyetçi, ataerkil bir dünyada kadın olarak dünyaya gelmek, birçok olumsuz sıfata henüz doğmadan maruz kalmak demek. Kadınların hayatları boyunca karşılaştıkları cinsiyetçi ve erkek egemen zihniyet uygulamalarına dikkat çekmek için Norveç’te faaliyet yürüten yardım kuruluşu CARE, #DearDaddy isimli bir kısa film hazırladı.
Posted by Presshaber.com on 14 Aralık 2015 Pazartesi
CARE’in hazırladığı bu kısa film, çocukluktan yetişkinliğe kadar çevremizde gördüğümüz ve içine itildiğimiz cinsiyetçi dil kullanımının dünya görüşümüzü ve algılarımızı ne yönde değiştirebileceğini anlatıyor. Okul koridorlarında ve arkadaş buluşmalarında rahatça sarf edilen sözlerin nelere mal olabileceğini etkileyici bir şekilde resmediyor. (Newsner)
Bunlara da bakabilirsiniz:
Dildeki cinsiyetçilikten kurtulmak için 14 maddelik imtihan
Hannah Price ve ‘tacizcileri taciz etme aracı’ olarak fotoğrafçılık
Felsefe tarihinde ‘erkekliğin’ gölgesinde kalmış 19 kadın filozof
Ataerkil bir toplumda 4 maddeyle kadınların giyimine göre takılan isimler