Ana SayfaYaşamBir çocuğun cümlesi 'Baba,...

Bir çocuğun cümlesi ‘Baba, bana fahişe diyecekler’

Google Haberler'de takip et!

Cinsiyetçi, ataerkil bir dünyada kadın olarak dünyaya gelmek, birçok olumsuz sıfata henüz doğmadan maruz kalmak demek. Kadınların hayatları boyunca karşılaştıkları cinsiyetçi ve erkek egemen zihniyet uygulamalarına dikkat çekmek için Norveç‘te faaliyet yürüten yardım kuruluşu CARE, #DearDaddy isimli bir kısa film hazırladı. Kadın hakları için mücadele eden kuruluş, kadına karşı şiddete ve günümüz toplumlarında kadınların karşı karşıya kaldığı tehdide yönelik çekilen kısa filmde, doğumundan ölümüne bir kadının karşılaştıklarını ele alıyor.

 

Şimdiden yüzbinlerce kişi tarafından izlenen kısa film, kadının doğarken yakasına takılan karanfili umarız herkese pay eder.

 

Herkesin mutlaka izlemesi gereken kısa film, günümüzdeki birçok yaraya parmak basmakla kalmıyor, eşimiz, çocuklarımız, sevgilimiz, yarimiz, yol arkadaşımız, arkadaşımız olan kadınlar hakkındaki olumsuz uygulamaları, ön yargıları ortadan kaldırmaya ve bir birey gibi hak ettikleri yeri almaları gerektiğine işaret ediyor.

Video boyunca konuşan genç kadının iletmeye çalıştığı şey aslında hepimizin karşı karşıya kaldığı, tanık olduğu, hatta bazen istemsizce kendini içinde bulduğu bir durum. Genç kadın babasını, büyüdükçe karşılacağı zorluklar, çocukluktan yetişkinliğine kadar kendisine “orospu, fahişe, kaltak” gibi etiketler yapıştırılacağı konusunda uyarıyor. Erkek çocuklarınının bunu sadece eğlence ve popülarite için yapacağından söz ediyor. “Bunu muhtemelen sen de yaptın ama bazıları şakadan anlamıyor” diyor genç kadın ve 21 yaşındayken uğradığı tecavüzü anlatıyor. Ardından yaşadığı mutlu ilişkinin parçalandığı sıralarda kendisine yeniden “orospu” dendiğini söylüyor. Babasını uyarıyor, ondan bir iyilik istiyor. “Bir şey her zaman ardından gelecek olan şeye sebep olur. Bu yüzden lütfen başlamadan önce durdur bunu. Erkek kardeşlerimin kızlara ‘fahişe’ demelerine izin verme. Çünkü değiller. Bir gün ufak bir çocuk bunun gerçek olduğunu düşünebilir. Her şakanın arkasında bir gerçeklik payı vardır. Lütfen buna izin verme.”

 

Baba, bana fahişe diyeceklerCinsiyetçi, ataerkil bir dünyada kadın olarak dünyaya gelmek, birçok olumsuz sıfata henüz doğmadan maruz kalmak demek. Kadınların hayatları boyunca karşılaştıkları cinsiyetçi ve erkek egemen zihniyet uygulamalarına dikkat çekmek için Norveç’te faaliyet yürüten yardım kuruluşu CARE, #DearDaddy isimli bir kısa film hazırladı.

Posted by Presshaber.com on 14 Aralık 2015 Pazartesi

 

CARE’in hazırladığı bu kısa film, çocukluktan yetişkinliğe kadar çevremizde gördüğümüz ve içine itildiğimiz cinsiyetçi dil kullanımının dünya görüşümüzü ve algılarımızı ne yönde değiştirebileceğini anlatıyor. Okul koridorlarında ve arkadaş buluşmalarında rahatça sarf edilen sözlerin nelere mal olabileceğini etkileyici bir şekilde resmediyor. (Newsner)

Bunlara da bakabilirsiniz:

Dildeki cinsiyetçilikten kurtulmak için 14 maddelik imtihan

Hannah Price ve ‘tacizcileri taciz etme aracı’ olarak fotoğrafçılık

Felsefe tarihinde ‘erkekliğin’ gölgesinde kalmış 19 kadın filozof

Ataerkil bir toplumda 4 maddeyle kadınların giyimine göre takılan isimler

Erkekler için 7 maddelik “eril düzene katılmama” rehberi

10,053BeğenenlerBeğen
244TakipçilerTakip Et
1,038TakipçilerTakip Et

Listeler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler haberler

Andrei Tarkovsky seçimiyle izlemeniz gereken 10 film

Rus sinemasının dünyaya açılan yüzü Andrey Tarkovski, filmleriyle kendinden sonraki birçok yönetmeni...

Sanatçı Mesut Kul’dan inanılmaz Micro Sanatı!

Sanatçı Mesut Kul'dan anılamayacak derecede harika micro sanatı icraatları. Diğer listelerimize...

Curtis Wiklund’dan illüstrasyonlarla bir aşkın 365 günü

Bir düğün fotoğrafçısı olan Curtis Wiklund, mutlu aile hikayesini her gün...

9 maddeyle İspanya’da bir sosyalist ütopya: Marinaleda kasabası

Polisin, suçun ve işsizliğin olmadığı; "sosyalist ütopya" olarak nitelendirilen İspanyol kasabası...

Tartışı-Yorum

Oruç nedir?

Oruç, insanın bedenini kontrol etmek, disiplin ve denetim altına almak, ruhsal yapısını güçlendirmek için yaptığı bir ibadettir. Oruç ibadeti belirli zamanlarda yeme, içme, cinsellikve eğlenmekten mahrum bırakma gibi; istekleri/duyguları  terk ederek, zihinsel/ruhsal yapıya...

Ümit Kıvanç yazdı “Savaştan buraya insanlık macerası”

Ümit Kıvanç Radikal'in bugünkü köşesinde "Savaştan buraya insanlık macerası" başlıklı bir yazı kaleme aldı.  Ümit Kıvanç'ın bugünkü yazısı: Belki de bir kısmı eşimiz dostumuz ahbabımız arkadaşımız olan yeni milletvekilleri hepimiz adına...

Hani biz de imza atmıştık ya, şu müstemleke aydınları!

Tanımlar, Sınırlar, Ötekiler   Dün telefon açtım ona, yengeyle çocuklar güvende mi diye sordum, malum, lojmanlar yakın… İyiler dedi. N’olur dikkat edin kendinize dedim. Kendisi Sur’da, malum mesele, hani biz de...